Sulje

Sivukartta ja haku

Ylläs Aurora ja Twilight

Tarinan mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu kiitää vinhaa vauhtia hangella. Viilettäessään se pyyhkäisee hännällään lumihiutaleita, jotka taivaalla muuttuvat revontuliksi. Totuus on toisenlainen: revontulet syntyvät, kun auringosta lähteneet hiukkaset törmäävät maan magneettikentän ohjaamina yläilmakehän happi- ja typpiatomeihin. Jokaisesta hiukkastörmäyksestä vapautuu energiaa hienona välähdyksenä. Sinistä ja violettia väriä syntyy typpiatomitörmäyksistä, kun taas vihertävään tai punaiseen tarvitaan tömäytyksiä happiatomeihin. Kunnon magneettisessa myrskyssä vapautuu energiaa moninkertaisesti enemmän kuin Suomen samanaikainen energiankulutus on.

Ylläs on aito revontulikeskus, sillä napa-alueita ympäröivä revontulivyö kulkee sopivasti näköpiirissä. Ja aurinko on nyt aktiivinen, joten luvassa on huikeita taivaanvalkeita! Pukeudu siis lämpimästi, valitse kirkas yö ja mene aukealle paikalle revontuliväijyyn. Käännä selkä etelälle tai katso ylös taivaan lakipisteeseen mukavasti porontaljalla makuupussissa pötkötellen. Vaikka revontulia ei näkyisikään,  pohjoinen tähtitaivas ja kiitävät meteorit takaavat muistorikkaan yön.

Myös korvat kannattaa pitää auki, sillä uusimman mittaustuloksen mukaan aurinkotuuli myös kuuluu: tutkijat ovat onnistuneet äänittämään revontuliin liittyviä ääniä, jotka syntyvät vain 70 metrin korkeudessa ja ovat ihmiskorvin kuultavissa. Näin on yksi taru kääntynyt tiedon kautta todeksi!

(Arctic Idea/Keijo Taskinen 2012)

Revontulien kuvaus on jännittävää ja mielenkiintoista puuhaa. Sen onnistuminen on kuitenkin haastavaa, mutta jokainen voi sen kyllä oppia. Tärkeintä olisi muistaa ottaa salamavalo pois, jottei välke pilaa omaa tai toisten kuvaa. Lisätietoja kuvaamisesta löytyy esimerkiksi Ursan sivuilta.

Revontuliennusteita löytyy useita erilaisia, tässä niistä muutama.
Auroras Now! on Ilmatieteen laitoksen (IL) ylläpitämä avaruussääpalvelu. Lisäksi Ilmatieteen laitos ylläpitää avaruussää-sivustoa.
Revontuliennusteen karttamuodossa löytää Nordicweatherin sivulta.
SpaceWeather antaa paljon erilaista tietoa vallitsevasta avaruussäästä ja muista ajankohtaisista aiheista.
Facebook-sivusto Aurora Alerts by Soft Serve News antaa säännöllisesti ilmoituksia revontulten aktiivisuudesta.

Ylläs Twilight

Ylläksellä sammutetaan katuvalot joka ilta klo 22:00 ja valot syttyvät aamulla klo 06:00 ajalla 3.10.2016-19.2.2017. Aikaa kutsutaan Ylläs Twilight -ajaksi.

Tarkoituksena on edesauttaa revontulten katselua, jotka näkyvät parhaiten pimeässä. Revontulet näkyvät parhaiten pohjoisella taivaalla silloin, kun taivas on kirkas ja pilvetön. Parasta revontulten katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin. Myös tähtitaivas, kuu ja valkoinen hanki valaisevat yötä.

Turvallisuushuomioita

Lähtiessänne ulos pimeällä revontulia ja tähtitaivasta ihailemaan, kehotamme liikkumaan jalankulkuväylillä. Jos mahdollista, käytä heijastinta sekä otsalamppua, jolloin autolla liikkuvat erottavat Sinut paremmin.


Elämyksellistä lomaa Ylläksellä!