Sulje

Sivukartta ja haku

Ylläksen 7 tunturia

Tutustu ja ihaile Ylläksen 7 tunturia 8 vuodenaikana ja eri aktiviteeteista nauttien.

Yllästunturi, 719 m

Yllästunturi on Länsi-Lapin maamerkki. 719 metriin kohoava, ympäröivää maastoa yli 500 metriä korkeammalta tunturilta näkyy reilusti yli sadan kilometrin päähän – kaikkiaan suuri osa Lapin pinta-alasta siis. Suhteellisen korkeuseron perusteella Ylläs on suomalainen suurtunturi.

Ylläksen voit huiputtaa mukavasti gondolihissillä ympäri vuoden. Kesäisin tunturiin tuovat kesäretkeilyreitti ja huoltotiet Ylläsjärven Sport Resort Ylläkseltä tai Äkäslompolo Ski Resortilta. Talvisin myös laskettelijat ja moottorikelkkailijat nauttivat tunturimaisemista.

Suosittelemme ympäri vuoden!

Yllästunturi Kukastunturin huipulta nähtynä

Yllästunturin Keskinen laki, 615 m

Yllästunturin matalampi huippu, Keskinen laki, on alueen korkein luonnontilainen paikka. Keskisellelaelle ei mene kesäreittiä, vaan kesäretkeilyreitti kiertää tunturin rinnettä. Kivien kupeesta voit yhyttää kesyn kiirunan ja löytää aidon tunturikasvin, vaaleanpunakukkaisen sielikön. Keskisenlaen ja Kellostapulin väliin jää jylhä Kellostapulinkuru.

Yllästunturin Kellostapuli, 503 m

Yllästunturin kolmas laki, pystypäinen Kellostapuli kohoaa Kesänkijärven vieressä jylhänä kivikkoisine rinteineen. Kellostapuliin ei mene reittejä.

Maastopyöräilyä Kukastunturilla

Kukastunturi, 477 m

Karilan riippusiltaa Äkäsjoen yli. Kolmen kilometrin loiva nousu mäntykangasta myöten. Jyrkkenevää rinnettä metsänrajaan ja paljakalle. A vot – huippu! Kukastunturi on yksi helpoimmista tuntureista valloittaa. Kiiku huipulle leppoisasti hikeä valuttamatta tai huhki ylös juosten. Valinta on sinun.

Perillä näköalat palkitsevat vaivan. Pohjoisessa katseen vie Pallakselle kerojen katkeamaton ketju; idässä, lähes käsin kosketeltavissa, on Lainiotunturi ja etelässä kohoaa Ylläs kauneimmillaan. Kesäretkeilyreitti vie tunturin huipulle, ja myös talvella hiihtolatu, lumikenkäilyreitti ja talvipyöräilyreitti johdattavat korkeimmalle kohdalle.

Suosittelemme ympäri vuoden!

Pirunkurun nousu Kesänkitunturiin

Kesänkitunturi, 535 m

Kesänkijärven toisella reunalla kohoaa jylhästi Kesänkitunturi. Pirunkurun ponnistus -kesäretkeilyreitillä on henkeäsalpaavaan hienot järvi- ja tunturimaisemat. Suorinta tietä tunturiin nouseva reitti saa kiireisen tunturin valloittajan puuskuttamaan. Rakkakivisen Pirunkurun yläpäässä maisemat palkitsevat nähdyn vaivan. Talvella hiihtolatu nousee Kesänkitunturiin puurajaan Tahkokurun kodalle. Suosittelemme!

Lumikenkäile Kuertunturiin

Kuertunturi, 446 m

Talvisin verrattain helppo Kuertunturin lumikenkäilyreitti on alueen hienoimpia! Huipulta tykkylumiset puut kehystävät muuten avaraa maisemaa. Kesällä Kuertunturiin ei mene reittiä, joten kesäisin kannattaa suunnata esimerkiksi Kesänkitunturille. Suositelemme talvella!

Totovaaran tähystys -reitti Aakenustunturin Vasalaella

Aakenustunturi, 565 m

Pitkä hevosenkengänmuotoinen erämainen tunturi tarjoaa luonnon rauhaa. Kesällä Aakenustunturin valloitus onnistuu hyvin Totovaaran pysäköintialueelta Totovaaran tunturireittiä myöden, sekä toisesta päästä Pyhäjärven pysäköintialueelta Vareslaen kierrosta seuraten. Suosittelemme kesällä!

Lainiotunturi, 613 m

Keskellä aluetta kohoava jyrkkärinteinen tunturi. Lainiotunturiin ei mene reittejä.

Pyhätunturi, 495 m

Alueen pohjoisreunaa kehystävälle Pyhätunturille ei mene retkeilyreittejä. Pyhätunturia onkin paras ihailla Pyhäjärven rannasta tai talvisin sitä kiertäviltä hiihtoladuilta.