Sulje

Sivukartta ja haku

Tunturit ja muut huiput

Niesakero, 409 mpy.

Luosun kylän eteläpuolisia maastoja hallitsee Niesakero. Kivisen keron laelta avautuvat maisemat ovat vaivan väärtit. Niesakeron maastot ovat puhutelleet myös entisaikain ihmisiä: keron lähistöltä on löydetty kaksi kelomäntyä, joihin on 1800-luvun alussa veistetty kolme ihmishahmoa.

Kiuaskero, 431 mpy.

Komeiden vanhojen metsien ympäröimä Kiuaskero on oiva päiväretkikohde: testaa suunnistustaitosi! Keron jylhällä huipulla riittää kauniita kiviä katsottavaksi, eikä maisemissakaan ole moittimista – ympärillä aukeaa metsäisten vaarojen mosaiikki, joka idässä kasvaa Ylläksestä alkavaksi ylvääksi tunturiketjuksi. Kiuaskero on myös osa kulttuuriperintöämme. Tähtitieteilijä F. G. W. Struve selvitti 1800-luvun alkupuolella maapallon kokoa ja muotoa Jäämereltä Mustalle merelle ulottuvilla kolmiomittauksilla. Omassa rauhassaan sijaitseva Kiuaskero on yksi tämän UNESCOn maailmanperintöluetteloon hyväksytyn Struven ketjun mittauspisteistä.

Yllästunturi, 719 mpy.

Yllästunturi on Länsi-Lapin maamerkki. Ympäröivää maastoa yli 500 metriä korkeammalta tunturilta näkyy reilusti yli sadan kilometrin päähän – kaikkiaan suuri osa Lapin pinta-alasta siis. Suhteellisen korkeuseron perusteella Ylläs on suomalainen suurtunturi. Ylläksen voit valloittaa lännestä luonnonkivillä loikkimalla, pohjoisesta tietä tallustelemalla tai kaakosta mukavasti gondolihissillä.

Keskinen laki, 615+ mpy.

Yllästunturin matalampi huippu, Keskinen laki, on alueen korkein luonnontilainen paikka. Helposti valloitettava Keskinen laki on oiva paikka tutustua tunturiluontoon: kivien kupeesta voit yhyttää kesyn kiirunan ja löytää aidon tunturikasvin, vaaleanpunakukkaisen sielikön. Huipun lisäksi käymisen arvoisia kohteita ovat Kellostapulinkurua kohti viettävät sokkeloiset uomastot ja tunturin etelärinteen jylhä kuru.

Kellostapuli, 503 mpy.

Pystypäinen Kellostapuli on Ylläksen ylväs pikkusisko. Topakka tunturitytär leikkii vaikeasti valloitettavaa: kolmesta suunnasta sen uumat ovat niin jyrkät ja louhikkoiset, että vain varmajalkaiset rohkelikot tohtivat tunturinhelmasta huipulle kavuta. Neiti Kellostapulilla on onneksi auvoisa aamuluonto; nousevan auringon säteille se tarjoaa helpon reitin hipiäänsä hyväilemään. Ota siis säteilevästä vinkistä vaarin: idästä, tunturiselännettä talsien, huiputat tunturineidon hymyhuulin.

Kukastunturi, 477 mpy.

Karilan riippusiltaa Äkäsjoen yli. Kolmen kilometrin loiva nousu mäntykangasta myöten. Jyrkkenevää rinnettä metsänrajaan ja paljakalle. A vot – huippu! Kukastunturi on yksi helpoimmista tuntureista valloittaa. Kiiku huipulle leppoisasti hikeä valuttamatta tai huhki ylös juosten. Valinta on sinun. Perillä näköalat palkitsevat vaivan. Pohjoisessa katseen vie Pallakselle kerojen katkeamaton ketju; idässä, lähes käsin kosketeltavissa, on Lainiotunturi ja etelässä kohoaa Ylläs kauneimmillaan.