Sulje

Sivukartta ja haku

Tunturi-Lapin lumoava kesä on koko perheen yhteinen elämys – ”Ylläkselle tullaan tekemään asioita yhdessä”

Ylläs on aktiivisten lapsiperheiden lomakohde, jossa tekeminen ei lopu kesken. Aloita aamusi pulahtamalla järveen, käy päiväretkellä patikoimassa tai maastopyöräilemässä, melo järvellä ilta-auringon paistaessa ja ota päivän päätteeksi löylyt rantasaunassa.

Ylläksen tunturikylissä on totuttu pitämään huolta vieraista jo lähes 100 vuoden ajan. Pohjoisen vieraanvaraisuus näkyy pienissä asioissa: auttavaisuudessa, huolenpidossa ja vieraiden lämpimässä vastaanotossa.

”Ylläksellä pääsee kokemaan ja näkemään aitoa lappilaista elämää. Vieraanvaraisuus on täällä itsestäänselvyys. Vieraat kuuluvat kyliin ja kaikki ovat tänne tervetulleita”, Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma sanoo.

Lapin talvisesonki päättyi tänä vuonna aikaisin, mutta onneksi paras aika kesästä on vielä edessä. Ylläksellä on valmistauduttu kesälomalaisten saapumiseen innolla ja kesäkausi saatiin menestyksekkäästi käyntiin juhannuksena.

”Gondolihissi pyörähti käyntiin juhannuksena ja myimme kauden avausviikonloppuna ennätysmäärän kesähissilippuja koko yrityksen historiassa. Vaikka runsasluminen kevät vähän viivästytti Bike Park -reittien avaamista, niin kiitos viime viikkojen lämpimien ilmojen, ne saatiin hyvässä kunnossa auki", Sport Resort Ylläksen toimitusjohtaja Mikko Virranniemi kertoo.

 

Aktiivista tekemistä koko perheelle

Paikallisilta voi saada kullanarvoisia vinkkejä onnistuneeseen lomaan. Moni kesälomamatkaansa suunnitteleva miettii, mitä lasten kanssa voisi tehdä Ylläksellä.

Haarman mukaan Ylläksellä on panostettu siihen, että lapset voivat osallistua elämyksiin aivan kuten aikuisetkin.

”Ylläkselle tullaan tekemään asioita yhdessä. Täällä koko perhe saa nauttia yhteisistä elämyksistä eikä kukaan jää ulkopuolelle”, Haarma sanoo.

 

 

Yllästä on kehitetty pitkäjänteisesti kohti ympärivuotista matkakohdetta. Ylläs valittiin tänä vuonna Pohjoismaiden parhaaksi ulkoilukohteeksi ja viime vuonna Suomessa vuoden retkikohteeksi. Ylläksellä suuressa osassa ovat luonto ja sen kunnioitus.

Perheen kanssa voi tutustua ainutlaatuiseen ympäristöön esimerkiksi patikoimalla tai maastopyöräillen. Suuri osa luontoreiteistä sopii koko perheelle.

Päiväretken aikana ei tarvitse pelätä nälkäkiukkua, sillä matkan varrella on erilaisia erämaakahviloita ja laavuja, joissa voi nauttia lounaan keskellä metsää.

Ylläksen molemmista kylistä löytyy myös frisbeegolfradat.

Äkäslompolon frisbeegolfrata soveltuu myös pienemmille lapsille. Ylläsjärven frisbeegolfrata kulkee pitkin tunturia ja tarjoaa pelaajille huikeiden maisemien lisäksi kunnon mäkitreenin.

Gondolihissillä voi hurauttaa suoraan tunturin päälle, jossa pääsee ihailemaan jylhää Lapin maisemaa aina Ruotsiin saakka. Gondolihissi nousee 719 metriin noin seitsemässä minuutissa.

”Yllästunturi on korkein paikka, johon Suomessa pääsee hissillä”, Haarma kertoo.

 

Veden äärelle rauhoittumaan

Ylläksellä on paljon turvallisia, matalapohjaisia järviä, joiden vilvoittaviin laineisiin voi pulahtaa viilentymään retkipäivän jälkeen.

Viime vuosina matkailijoiden suosioon on noussut sup-laudat, joilla voi kiertää järveä tai harjoitella tasapainoilua rannan tuntumassa. Sup-lautoja voi vuokrata Ylläksen välinevuokraamoista.

Myös melominen on joka kesä matkailijoiden suuressa suosiossa.

Ylläksen järvet ovat turvallisia melontapaikkoja. Ja jos kanootin kääntää kohti Äkäsjokea, voi melontaretkellä törmätä esimerkiksi majavan jyrsimiin puihin.

”Täällä pääsee helposti ja pienelläkin vaivalla erämaatunnelmaan, vaikka samalla oletkin lähellä palveluita ja turvallisesti kylän pinnassa”, Janne-Juhani Haarma sanoo.

 

 

Huikeimman elämyksen voi kokea myöhäisinä kesäiltoina, kun taustalla nousevat komeat tunturit ja peilityynestä vedestä heijastuu auringonlaskun värittämä taivas.

”Keskiyön auringon aikaan täällä on maagista. Jos on sen ikäisiä lapsia, että he jaksavat valvoa pidempään, suosittelen lämpimästi kokeilemaan”, Haarma sanoo.

 

Monenlaisia majoitusvaihtoehtoja

Vaikka Lapissa on nähtävää ja koettavaa vuoden ympäri, suurin sesonki on edelleenkin talvisin. Kesäisin Lapissa yöpyminen on edullista ja majoituspaikkoja löytyy lyhyelläkin varoitusajalla.

Ylläksen tunturikylissä on vapaana monenlaisia mökkejä sekä huoneistoja hotelleista ja majataloista.

Hotelli Ylläsrinteen hotellijohtaja Piritta Hatanpää kertoo, että Hotelli Ylläsrinne on loistava majoittumispaikka lapsiperheille.

Hotelli on rauhallinen ja piha-alueella on turvallista leikkiä. Myös sijainti on erinomainen: hotellilta on helppo lähteä pyöräilemään tai pitkospuita pitkin luontoon.

Hotellilta voi varata myös retkieväät koko porukalle ennen retkelle lähtöä.

”Ylläksellä voi nähdä ja kokea uskomattoman paljon. Täällä luonto on todellinen seikkailu: on puroja, lintuja, poroja, upeita maisemia ja kauniita paikkoja. Me opastamme mielellämme lapsiystävällisille reiteille.”

 

 

Hotelli Ylläsrinteessä on myös välineitä erilaisiin aktiviteetteihin. Hotelli lainaa asiakkailleen esimerkiksi frisbeegolfkiekkoja, katuliituja, sählymailoja, kävelysauvoja ja lautapelejä. Hotellissa on myös pyörien vuokrausmahdollisuus.

Tänä vuonna hotelli avautuu vierailijoille 3.7.

”Kannattaa lähteä rohkeasti vain liikenteeseen ja matkalle tutustumaan Lappiin. Joukkoon mahtuu oikein hyvin matkailijoita. Ja jos meillä ei olekaan sillä hetkellä tarpeeksi tilaa, me osaamme suositella toista majapaikkaa Ylläksellä.”

 

Tunturi-Lapin rauha ja palvelut samassa paketissa

Moni pelkää jo etukäteen, että loma menee pilalle kurjien säiden vuoksi. Raikas sade ei ole este ulkoilulle.

Kesäsateen ripsiessä voi esimerkiksi tehdä lyhyemmän patikoinnin ja mennä kodalle lämmittelemään ja paistamaan makkaraa. Retken jälkeen voi ottaa löylyt Ylläksen Yöpuun rantasaunassa.

”Aina kannattaa lähteä ulos – vaikka pikkuisen kastuu, niin ei se haittaa. Tämä on ehkä vähän tällainen lappilainen näkemys, että aina on kiva sää olla ulkona”, Haarma naurahtaa.

Jos sadesäällä ei kuitenkaan tee mieli lähteä luontoon, Ylläksellä on runsaasti tekemistä myös sisätiloissa.

Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa riittää nähtävää koko perheelle. Maksuton Meän elämää -näyttely tutustuttaa vieraat paikalliseen luontoon ja kulttuuriin. Kellokkaassa sijaitsee myös Ylläksen elokuvateatteri.

Myös Karilan navettagalleriassa pääsee ihailemaan paikallista taidetta. Navettagalleria sijaitsee nimensä mukaisesti vanhassa navetassa. Kahvilaa pyörittävät yrittäjät Lea Kaulanen ja Juha Antikainen.

”Navettagalleria on aivan mahtava ja tunnelmallinen paikka, jonne pääsee helposti myös autolla. Navettagalleriassa voi nauttia taiteen lisäksi paikan päällä leivottuja leivoksia ja piiraita”, Haarma kertoo.

”Meillä on pihapiirissä vuohia ja kanoja, joista lapset aina innostuvat. Tänä kesänä haluamme myös palvella pikkupyöräilijöitä entistä paremmin ja meille tulee temppurata, jossa lapset voivat harjoitella maastopyörätaitoja”, Lea Kaulanen kahvila Navettagalleriasta jatkaa.

 

 

Koska Ylläksen tunturikylissä on asutusta ympäri vuoden, myös palvelut ovat auki kesät talvet.

Äkäslompolon puolella on Suomen suurin K-market, televisiostakin tuttu Jounin kauppa. Ylläsjärven puolella taas palvelee Eelin kauppa.

Hotelli Ylläsrinteen Piritta Hatanpää on huomannut, että suuri osa matkailijoista palaa Ylläkselle aina uudelleen ja uudelleen.

Kahdeksan vuodenaikaa, seitsemän tunturia ja aidot lappilaiset kylät riemastuttavat matkailijoita vuosi toisensa jälkeen.

”Ylläs on monille henkilökohtainen ja rakas paikka ja tänne halutaan palata eri vuodenaikoina. Monelle Ylläs on tuttu sielunmaisema, jossa saa ladata rauhassa akkuja, nauttia luonnosta ja unohtaa kiireen. Ylläs on ihana paikka, joka sopii kaikille vauvasta vaariin”, Hatanpää kuvailee.

 

Teksit: Anna Asplund, Kaleva Media, 22.6.2020