Sulje

Sivukartta ja haku

Äkäslompolo

Seitsemän tunturin ympäröimä Äkäslompolo sijaitsee Kolarin kunnan pohjoiskolkassa, Kittilän ja Muonion rajalla. Äkäs-sana on vanhaa lapinkieltä ja viittaa peuranpyyntiaitaan, lompolo on joen laajentuma.

Yritys
Sijainti
Kuvat
Tapahtumat
Kylässä on ollut kiinteää asutusta 1700-luvulta lähtien. ”Äkäslompoloa, yhdeksän tunturin välistä pikkujärveä, josta vain kolme aukkoa vie muuhun maailmaan, piti Mämmilän ukko Martin Pietari kalavetenään, ja oli hänellä kalakenttänsä Autioniemessä, lompolon pohjoisrannalla, mutta sitten tuli Jarhoisten Taneli (Daniel Äkäslompolo 1748), teki talon järven rannalle ja valtasi Pietarin kala-apajat” (Samuli Paulaharju, Lapin muisteluksia v. 1920) Sitä ennen Äkäslompolo on ollut metsäsaamelaisten kalastus- ja peuranpyyntialue. Maastosta löytyy vieläkin merkkejä vanhoista peurakuopista ja kotapohjista. Matkailu pääelinkeino Äkäslompolo on matkailukylä, jonka kauniit tunturimaisemat etelän matkailijat löysivät jo 1930-luvun lopulla. Siitä eteenpäin matkailun kehitys on ollut nousujohteista aina näihin päiviin asti. Ylläs hallitsee maisemaa ja on maanlaajuisesti tunnettu laskettelu- ja hiihtokeskus. Kylän itälaidalta alkaa laaja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto; tunturimaastossa on laaja latuverkosto ja mahdollisuus myös lumikenkä- ja patikkaretkiin. Kehittyvä kylä Matkailun ansiosta kylän asukasluku on kasvanut ja nuorentunut. Paluumuuttajien ja uusien nuorien perheiden ansiosta kylän koulun tulevaisuus on turvattu. Kylässä on virkeästi toimiva kyläyhdistys. Kylän perustamisvuosi: Ensimmäinen asukas v. 1748 Asukkaita: n. 500 Sijaintikunta: Kolari

Frisbeegolfin viikkokisat 2021

Frisbeegolfin viikkokisat tiistaisin klo 17.30. Kelirikon aikaan Äkäslompolossa. Osallistumismaksu 2 €, käteisellä. Lisätiedot https://discgolfmetrix.com/1730911

Matkailun rekrytapahtuma

Tulevan matkailutalven tarpeita ennakoiden Lapin TE-toimisto järjestää matkailualan rekrytointitapahtuman yhteistyössä Varsinais-Suomen TE-toimiston ja Yrittäjäjärjestöjen kanssa. Kaksipäiväinen virtuaalinen tapahtuma tuo yhteen matkailun innokkaat tekijät ja työnantajat 1.-2.9.2021 Tilaisuus on maksuton.

Porocup 2022 Äkäslompolo

Kilpaporot koulutetaan ja valmennetaan ammattitaidolla. Keväästä syksyyn ne viettävät ihan normaalia poron elämää vapaana metsässä. Porokilpailut ovat suosittuja koko perheen tapahtumia. Kilpailutapahtumia on eri puolella porohoitoaluetta. Porokilpailukauteen kuuluu 5 porocup-osakilpailua ja kisakauden päätöksenä on Porokuninkuusajot.