Sulje

Sivukartta ja haku

Äkäslompolo

Seitsemän tunturin ympäröimä Äkäslompolo sijaitsee Kolarin kunnan pohjoiskolkassa, Kittilän ja Muonion rajalla. Äkäs-sana on vanhaa lapinkieltä ja viittaa peuranpyyntiaitaan, lompolo on joen laajentuma.

Yritys
Sijainti
Kuvat
Tapahtumat
Kylässä on ollut kiinteää asutusta 1700-luvulta lähtien. ”Äkäslompoloa, yhdeksän tunturin välistä pikkujärveä, josta vain kolme aukkoa vie muuhun maailmaan, piti Mämmilän ukko Martin Pietari kalavetenään, ja oli hänellä kalakenttänsä Autioniemessä, lompolon pohjoisrannalla, mutta sitten tuli Jarhoisten Taneli (Daniel Äkäslompolo1748), teki talon järven rannalle ja valtasi Pietarin kala-apajat” (Samuli Paulaharju. Lapin muisteluksia v.1920) Sitä ennen Äkäslompolo on ollut metsäsaamelaisten kalastus- ja peuranpyyntialue. Maastosta löytyy vieläkin merkkejä vanhoista peurakuopista ja kotapohjista. Matkailu pääelinkeino Äkäslompolo on matkailukylä, jonka kauniit tunturimaisemat etelän matkailijat löysivät jo 1930-luvun lopulla. Siitä eteenpäin matkailun kehitys on ollut nousujohteista aina näihin päiviin asti. Ylläs hallitsee maisemaa ja on maanlaajuisesti tunnettu laskettelu- ja hiihtokeskus. Kylän itälaidalta alkaa laaja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto; tunturimaastossa on laaja latuverkosto ja mahdollisuus myös lumikenkä- ja patikkaretkiin. Kehittyvä kylä Matkailun ansiosta kylän asukasluku on kasvanut ja nuorentunut. Paluumuuttajien ja uusien nuorien perheiden ansiosta kylän koulun tulevaisuus on turvattu. Kylässä on virkeästi toimiva kyläyhdistys. Kylän perustamisvuosi: Ensimmäinen asukas v. 1748 Asukkaita: n.500 Sijaintikunta: Kolari

PERUTTU! NUTS Ylläs Pallas

Tapahtuma on peruttu kesältä 2020. Ensi vuonna NUTS Ylläs Pallas 2021 järjestetään 9.–10.7.2021. Kohti uutta suuntaa ja uusia maisemia. Nautitko Tunturi-Lapin poluista mieluummin pitkään ja hartaasti vai lyhyesti ja intensiivisesti? NUTS Ylläs Pallaksella on nyt neljä erilaista kilpailumatkaa. Yöttömän yön taikaa on annosteltu kaikille ultramatkoille. Pääjuhlat eli kisakeskus palvelee koko tapahtuman ajan Äkäslompolossa. Tällaista polkujuoksua ei sitten ole tarjolla missään muualla!