Sulje

Sivukartta ja haku

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Luontokeskuksesta saat tietoa Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta ja Ylläksen matkailupalveluista. Kellokkaan muut palvelut: Ylläksen matkailuinfo, Elokuvateatteri Kino Kellokas, Galleria Kellokas, Ylläksen Matkailuyhdistys ja kahvila.

Yritys
Sijainti
Kuvat
Tapahtumat
Kellokas on eteläisin Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kolmesta luontokeskuksesta, jotka palvelevat kansallispuiston kävijöitä. Kellokkaasta saat tietoa luonnosta ja retkeilystä, siellä voit tutustua näyttelyihin, katsella lyhytfilmejä tai lueskella kirjastossa. Asiakasneuvojat auttavat sinua kaikissa kysymyksissä koskivatpa ne luontoa, reittejä tai alueen palveluita. Luontokeskus Kellokkaan perusnäyttely "Meän elämää" kertoo tarinan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeilla olevista kylistä, tuntureilta alkunsa saavista virroista, jotka laskevat Tornion–Muonionjokeen sekä luonnosta ja kulttuurista noiden jokien ympärillä. Tornion–Muonionjoki, ”Väylä”, on ollut kulkukeino ja alueen yhdistävä suoni, jonka varrella monimuotoinen kulttuuri on kehittynyt erikoislaatuiseksi. Kulttuurin rikkaus on näkyvissä erityisesti vivahteikkaassa ja elävässä meänkielessä, jota käytetään molemmin puolin Väylää. Kellokkaasta löytyy myös vaihtuvia näyttelyitä. Galleria Kellokkaan näyttelyistä vastaa Lapin Taiteilijaseura, Meän Gallerian näyttelyistä puolestaan luontokeskus. Kellokas tarjoaa kokouspalveluja läpi vuoden. Kellokkaassa on 134 -paikkainen auditorio ja muita kokoustiloja. Luontokeskuksen pihalla olevassa Savottamuseossa voi tutustua tukkijätkien elämäntapaan. Kellokkaan piha-alueelta pääsee mukavasti hiihtoladuille ja kesällä retkeilyreiteille. Lapsille löytyy tekemistä luontokeskuksessa, talvipolulla ja liukumäessä. Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa ja Luontokeskus Kellokasta hoitaa Metsähallituksen luontopalvelut. Kahvilasta avautuvat maisemat muistuttavat, miksi Äkäslompoloa kutsutaan seitsemän tunturin kyläksi. Kahvilassa on lähes 100 lämmintä asiakaspaikkaa kahvin ystäville sekä katettu terassi. Tavathaan Kellokhaassa, Pallas-Yllästunturin kansallispuiston portila!

Meän galleria - Jatulit

Janne Maikkulan valokuvanyttely -Jatulit nähtävillä 9.3. asti. Hän on kiinnostunut luonnon pyhistä paikoista, seidoista ja hahmoista kivissä ja puissa. Jannelle kuvaaminen on maiseman ja maaston tulkitsemista siihen liitettyjen merkitysten kautta. Tervetuloa katsomaan upeita kuvia!

Galleria Kellokas - Anthroposcene -Mitä jäljelle jää?

Satu Kalliokuusi käsittelee teoksissaan luonnon muutoksia ja sitä mitä mahdollisesti enää jäljelle jää tuleville sukupolville. Näyttely esillä 9.2.-27.3. asti. Avajaiset 8.2. klo 16:00. Tervetuloa!

Kino Kellokas: Ailo - pienen poron suuri seikkailu (K7)

Ke 20.2. klo 18 (K7) 10 € / 7,50 € English subtitles

Kino Kellokas: Free Solo (K7)

Ke 20.2. klo 20 (K7) 10 € / 7,50 €

Luontoilta - Kohtaamisia lintujen parissa

Linturengastaja ja valokuvaaja Matti Suopajärvi kertoo luontoillassa kiinnostavista kohtaamisista lintujen parissa. Torstaina 21.2.2019 klo 18-19, liput 5 €, alle 16 v. ilmaiseksi.

Kino Kellokas: Aurora (K12)

Pe 22.2. klo 18 10 € / 7,50 €

Marjan joogat

Marja Köngäs ohjaa kevään Astangajoogaa tiistaisin 26.2. - 30.4.2019. Alkeet klo 17-18 ja jatko klo 18 -19.30 Ilmoittaudu ja tule mukaan!

Kino Kellokas: The Mule (K12)

Ke 27.2. klo 18 10 € / 7,50 €

Luontoilta -Kahdeksan erämaan vaellus

Jussi Pusa vaelsi yhtäjaksoisesti 750 km halki Suomen kahdeksan pohjoisimman erämaan. Aikaa kului yhteensä 36 päivää ja matkan aikana hän näki, koki ja oppi paljon semmoista, mikä ei muuten ole mahdollista.

Kino Kellokas: Green Book (K12)

Pe 1.3. klo 18 10 € / 7,50 €

Kino Kellokas: Lego elokuva 2 (K7)

Su 3.3. klo 15, suomeksi puhuttu 10 € / 7,50 €

Kino Kellokas: Mortal Engines (K12)

Ke 6.3. klo 15 10 € / 7,50 €

Kino Kellokas: Juice - elokuva (K7)

Ke 6.3. klo 18 10 € / 7,50 €

Luontoilta - Vaeltaen Nepalissa

Reppureissaaja Juuso Ritari on innostunut liikkumaan hiihtäen, pyöräillen ja patikoiden. Luontoillassa Juuso kertoo millaista on vaeltaa vuorten keskellä ja jyrkillä rinteillä kapeita polkuja myöden ja kavuta yli 5000 metrin korkeuteen.

Kino Kellokas: Aurora (K12)

Pe 8.3. klo 18 10 € / 7,50 €

Meän galleria - Vuoden luontokuvat 2017

Vuoden Luontokuvaksi 2017 valittiin kuhmolaisen Ville Heikkisen kärppäkuva ”Talven odotus”. Tämä hieno luontokuva näyttely on esillä Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan Meän Galleriassa 11.3.–24.4.2019.

Metsänkellintää - Mirja Nylander

Tutustu Mirja Nylanderin Metsänkellintään ja puuhengitykseen maanantaina klo 11 salissa ja sen jälkeen lähimaastossa. Mukana Mettäellit Anu ja Paula. Tervetuloa!

Kino Kellokas: Ailo - pienen poron suuri seikkailu (K7)

Ke 13.3. klo 18 (K7) 10 € / 7,50 €

Luontoilta -Muuttavat linnut

Tervetuloa Yllästunturin luontokeskukseen kuulemaan arvostetun tietokirjailija, lintututkija Pertti Koskimiehen lintuluontoiltaa.

Kino Kellokas: Green Book (K12)

Pe 15.3. klo 18 10 € / 7,50 €

Kino Kellokas: Näin koulutat lohikäärmeesi 3 (K7)

Su 17.3. klo 15, suomeksi puhuttu 10 € / 7,50 €

Kino Kellokas: The Wife (K12)

Ke 20.3. klo 18 10 € / 7,50 €

Luontoilta - Mitä ympäristökiistat kertovat lappilaisten luontosuhteesta?

Tutkija Mikko Jokinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo luontoillassa mitä kiistoja käydään lappilaisten ja ulkopuolisten toimijoiden kesken.

Kino Kellokas: The Mule (K12)

Pe 22.3. klo 18 10 € / 7,50 €

Kino Kellokas: Lego elokuva 2 (K7)

Su 24.3. klo 15, suomeksi puhuttu 10 € / 7,50 €

Our Stories - Meidän tarinamme päätöstilaisuus

Tapahtumassa esitellään tarinoita Revontultentien varrelta musiikin, tarinankerronnan ja elokuvan välityksellä.

Luontoilta - Saamelaisten luontosuhde

Saamelaisten luontosuhteeseen johdattelee poromies, ohjelmapalveluyrittäjä ja kirjailija Ante Aikio.

7Summits

30.3.2019 järjestetään Yllästunturilla jälleen tunturihiihdon kulttitapahtuma Seven Summits. Ylläksen ikiaikaisia hiihtoperinteitä verestäen tehtävänä on kiertää suksin tai vastaavin menopelein mahdollisimman monta Ylläksen seitsemästä huipusta 12 tunnin aikana.

Kino Kellokas: Näin koulutat lohikäärmeesi 3 (K7)

Su 31.3. klo 15, suomeksi puhuttu 10 € / 7,50 €

Luontoilta - Tunturipöllö, arktinen vaeltaja

Tunturipöllö on arktisella alueella Pohjoismaissa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa vähälukuisena elävä suurikokoinen pöllö. Lisää Suomen tunturipöllöistä kertoo ylitarkastaja Tuomo Ollila, Metsähallitus.

Winter Warrior Finland

Kansallispuistossa juostaan umpihangessa ja sukelletaan avantoon. Mistä on kyse? Yllätyksellinen kansainvälinen juoksukisa huikeissa maisemissa Ylläksen tuntureilla kansallispuistossa. Taatusti ankarin OCR-kisa napapiirin yläpuolella! Tule mukaan kisaamaan tai katsomaan ja kannustamaan osallistujia.

Harmonikkakonsertti

Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund Harmonikkakonsertti 9.4.2019 klo 19. Tervetuloa!

Luontoilta - Norjan parhaat vaelluskohteet

Skandinavian ristiin rastiin vaeltanut Harri Ahonen kertoo parhaista vaellusreiteistä Skandeilla.

Harmonikkakonsertti

Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund Harmonikkakonsertti 9.4. klo 19. Tervetuloa!

Tori- ja metsäpäivät

Perinteiset Tori- ja metsäpäivät ovat parhaaseen ruska-aikaan Ylläksellä. Mahdollisuus nähdä kymmeniä lappilaisia käsityöntekijöitä kojuineen täynnä käsitöitä ja luonnonantimia. Toriohjelmaa tulossa jälleen runsaasti kaikenikäisille. Luvassa myös Kino Ylläs elokuvia samalla viikonlopulla. Tervetuloa!