Ylläksen 7 tunturia
Ylläksen seitsemän tunturia ovat ihastuttaneet alueella kulkeneita jo vuosisatoja. Maailman vanhimpiin kuuluvat kohoumat ovat kuluneet aikojen saatoissa terävistä vuorista pyöreiksi tuntureiksi. Oletko jo huiputtanut kaikki seitsemän?
Vinkki: Jos kylällä on pilvistä, voi tunturien huiput olla pilvien yläpuolella ja auringonpaisteessa! Katso sääkamerat: yllas.fi/saa
Ylläksen seitsemän tunturia ovat
Yllästunturi - Kukastunturi - Kesänkitunturi - Kuertunturi - Aakenustunturi - Lainiotunturi - Pyhätunturi
Liikkuminen tuntureilla
Valtaosa tuntureistamme sijaitsee luonnonsuojelualueella, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Jos haluamaasi paikkaan ei mene reittiä niin ajoitathan vierailusi talvelle, jolloin lumi suojaa herkkää tunturiluontoa. Kiitos kun et kuluta luontoon uusia polkuja.
Yllästunturi, 719 m
Huiputettavissa: Ympäri vuoden
Erityispiirteet: Näe huipulta yli 100 km päähän. Gondoli.
Yllästunturi on Länsi-Lapin maamerkki, joka näkyy lähes Rovaniemelle asti. 719 metriin kohoava, ympäröivää
maastoa 500 metriä korkeammalta tunturilta voi ihailla maisemaa reilusti yli sadan kilometrin päähän – kauas eri
puolille Lappia siis. Suhteellisen korkeuseron perusteella Ylläs on suomalainen suurtunturi.
Ylläksen voit huiputtaa mukavasti gondolihissillä ympäri vuoden. Kesäisin tunturiin tuovat kesäretkeilyreitti ja
hiihtokeskuksen huoltotiet Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä ja Ylläs Ski Resort Äkäslompololta. Talvisin tunturimaisemista nauttivat myös laskettelijat ja moottorikelkkailijat.
Yllästunturin kaksi matalempaa huippua ovat Keskinenlaki (615 m) ja Kellostapuli (503 m). Pystypäinen Kellostapuli kohoaa Kesänkijärven vieressä jylhänä kivikkoisine rinteineen. Näille huipuille ei mene reittejä, mutta Keskisenlaen ja Kellostapulin väliin jää jylhään Kellostapulinkuruun vie kesäreitti ja talvisin hiihtolatu. Kivien kupeesta voit yhyttää kesyn kiirunan ja löytää aidon tunturikasvin, vaaleanpunakukkaisen sielikön.
Kukastunturi, 477 m
Huiputettavissa: Ympäri vuoden
Erityispiirteet: Yksi helpoimmista valloituksista
Kolmen kilometrin loiva nousu reittiä pitkin mäntykankaan ympäröimänä. Jyrkkenevää rinnettä puurajaan ja paljakalle. Huipulla! Kukastunturi on yksi helpoimmista tuntureista valloittaa. Kulje huipulle leppoisasti hikeä valuttamatta tai
huhki ylös. Valinta on sinun.
Huipulla näköalat palkitsevat vaivan. Pohjoisessa katseen vie Pallastunturin kerojen katkeamaton ketju; idässä, lähes käsin kosketeltavissa, on Lainiotunturi ja etelässä kohoaa Yllästunturi kauneimmillaan.
Kesäretkeilyreitti vie Kukastunturin huipulle. Talvella hiihtolatu, lumikenkäilyreitti sekä talvipyöräilyreitti johdattavat myös korkeimmalle kohdalle.
Kesänkitunturi, 535 m
Huiputettavissa: Ympäri vuoden
Erityispiirteet: Pirunkuru
Kesänkijärven toisella reunalla kohoaa jylhästi Kesänkitunturi. Kesällä Pirunkurun ponnistus -reitiltä on henkeäsalpaavan hienot tunturi- ja järvimaisemat. Suorinta tietä tunturiin nouseva reitti saa kiireisen
tunturin valloittajan puuskuttamaan.
Talvella hiihtolatu sekä lumikenkäilyreitit nousevat hieman maltillisempaa rinnettä Kesänkitunturiin puurajaan asti, Tahkokurun kodalle.
Kuertunturi, 446 m
Huiputettavissa: Talvella
Erityispiirteet: Helppo talvinen valloitus
Talvisin verrattain helppo Kuertunturin lumikenkäilyreitti on Ylläksen hienoimpia! Huipulla tykkylumiset puut kehystävät muuten avaraa maisemaa. Kesällä Kuertunturiin ei mene reittiä, joten silloin kannattaa suunnata esimerkiksi Kesänkitunturiin.
Aakenustunturi, 565 m
Huiputettavissa: Kesällä
Erityispiirteet: Erämainen tunturi. Uusi autiotupa Aakenustunturin puurajassa.
Pitkä hevosenkengän muotoinen ja erämainen tunturi tarjoaa luonnonrauhaa. Kesällä Aakenustunturin valloitus
onnistuu Totovaaran pysäköintialueelta alkavaa Totovaaran tunturireittiä kulkien, sekä toisesta päästä Pyhäjärven
pysäköintialueelta Vareslaen kierrosta seuraten. Ylläksen uusin autiotupa, kuuden hengen Aakenustupa, on muuten varsin hienolla paikalla!
Talvella Aakenustunturin kiertää hiihtolatu. Latua myöten kannattaa käydä viereisellä Totovaaralla ihastelemassa tunturiketjua.
Lainiotunturi, 613 m
Huiputettavissa: Talvella
Erityispiirteet: Soveltuu hyvin vapaalaskuun
Lainiotunturi on keskellä aluetta kohoava jyrkkärinteinen tunturi. Lainiotunturiin ei mene reittejä, sen sijaan tunturin ympäri kulkee hiihtolatu ja ladun varrella on useita lempeitä taukopaikkoja: Hangaskurun kota, erämaakahvila Kotamaja ja Karhukota. Talvella Lainiotunturin rinteillä voi nähdä vapaalaskijoita.
Pyhätunturi, 495 m
Huiputettavissa: Talvella
Erityispiirteet: Erityisvyöhykettä - vältä liikkumista lumettomaan aikaan
Alueen pohjoisreunaa kehystävälle laakealle Pyhätunturille ei mene retkeilyreittejä. Pyhätunturia onkin paras ihailla Kotamajalta, talvisin sitä kiertäviltä hiihtoladulta tai Pyhäjärven rannasta.
Huom. Pyhätunturi kuuluu kansallispuiston erityisvyöhykkeeseen, jossa leiriytyminen on kielletty ja kesäisin kulkemistakin on toivottavaa välttää. Kiitos kun et kuluta herkkää tunturiluontoa.
Tunturisanasto
Tunturi: Puuton pyöreä kohouma. Eng. fell.
Vuori: Puuton terävä kohouma. Eng. mountain.
Vaara: Puinen kohouma. Eng. esim. forested hill.
Puuraja: Raja jolla puiden esiintyminen lakkaa kylmyyden, kuivuuden tms. syyn vuoksi. Ylläksellä puuraja on noin 380 metrin korkeudessa. Eng. treeline.
Avotunturi: Puuton tunturialue, ts. puurajan yläpuolinen alue. Myös "paljakka". Eng. esim. open fell area.
Kero: Paljas pyöreä tunturin huippu. Esimerkiksi Pallastunturilla on useita keroja eli useita huippuja. Käytetään myös termiä "paljakka". Eng. esim. round fell top.
Ps. Muistathan että kivien kasaaminen on kielletty! Tunturin huipulta voi löytyä vanha, usein suurikin kivikasa - keskitythän sen ihmettelyyn, et muuttamiseen. Kiitos kun et jätä itsestäsi jälkeä.
Kartta