Sulje

Sivukartta ja haku

Ylläksen 7 tunturia

Tutustu ja ihaile Ylläksen 7 tunturia 8 vuodenaikana ja eri aktiviteeteista nauttien.

 

Ylläksen seitsemän tunturia ovat

Yllästunturi - Kukastunturi - Kesänkitunturi - Kuertunturi - Aakenustunturi - Lainiotunturi - Pyhätunturi

 

Yllästunturi, 719 m

Yllästunturi on Länsi-Lapin maamerkki. 719 metriin kohoava, ympäröivää maastoa yli 500 metriä korkeammalta tunturilta näkyy reilusti yli sadan kilometrin päähän – kauas eri puolille Lappia siis. Suhteellisen korkeuseron perusteella Ylläs on suomalainen suurtunturi.

Ylläksen voit huiputtaa mukavasti gondolihissillä ympäri vuoden. Kesäisin tunturiin tuovat kesäretkeilyreitti ja  hiihtokeskuksen huoltotiet Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä ja Ylläs Ski Resort Äkäslompololta. Talvisin myös laskettelijat ja moottorikelkkailijat nauttivat tunturimaisemista.

Suosittelemme: Ympäri vuoden

 

Yllästunturin kaksi matalempaa huippua ovat Keskinenlaki (615 m) ja Kellostapuli (503 m). Pystypäinen Kellostapuli kohoaa Kesänkijärven vieressä jylhänä kivikkoisine rinteineen. Huipuille ei mene reittejä, mutta Keskisenlaen ja Kellostapulin väliin jää jylhään Kellostapulinkuruun vie kesäreitti ja talvisin hiihtolatu. Kivien kupeesta voit yhyttää kesyn kiirunan ja löytää aidon tunturikasvin, vaaleanpunakukkaisen sielikön.

 

Kukastunturi, 477 m

Karilasta siltaa myöden Äkäsjoen yli. Kolmen kilometrin loiva nousu reittiä pitkin mäntykankaan ympäröimänä. Jyrkkenevää rinnettä metsänrajaan ja paljakalle. A vot – huippu! Kukastunturi on yksi helpoimmista tuntureista valloittaa. Kiiku huipulle leppoisasti hikeä valuttamatta tai huhki ylös juosten. Valinta on sinun.

Huipulla näköalat palkitsevat vaivan. Pohjoisessa katseen vie Pallakselle kerojen (=tunturin huippujen) katkeamaton ketju; idässä, lähes käsin kosketeltavissa, on Lainiotunturi ja etelässä kohoaa Ylläs kauneimmillaan.

Kesäretkeilyreitti vie tunturin huipulle, ja myös talvella hiihtolatu, lumikenkäilyreitti ja talvipyöräilyreitti johdattavat korkeimmalle kohdalle.

Suosittelemme: Ympäri vuoden

 

Kesänkitunturi, 535 m

Kesänkijärven toisella reunalla kohoaa jylhästi Kesänkitunturi. Kesällä Pirunkurun ponnistus -kesäretkeilyreitillä on henkeäsalpaavaan hienot järvi- ja tunturimaisemat. Suorinta tietä tunturiin nouseva reitti saa kiireisen tunturin valloittajan puuskuttamaan. Rakkakivisen Pirunkurun yläpäässä maisemat palkitsevat nähdyn vaivan. Talvella hiihtolatu nousee Kesänkitunturiin puurajaan Tahkokurun kodalle.

Suosittelemme: Ympäri vuoden

 

Kuertunturi, 446 m

Talvisin verrattain helppo Kuertunturin lumikenkäilyreitti on alueen hienoimpia! Huipulta tykkylumiset puut kehystävät muuten avaraa maisemaa. Kesällä Kuertunturiin ei mene reittiä, joten kesäisin kannattaa suunnata esimerkiksi Kesänkitunturille.

Suosittelemme: Talvella

 

Aakenustunturi, 565 m

Pitkä hevosenkengänmuotoinen erämainen tunturi tarjoaa luonnon rauhaa. Kesällä Aakenustunturin valloitus onnistuu hyvin Totovaaran pysäköintialueelta Totovaaran tunturireittiä myöden, sekä toisesta päästä Pyhäjärven pysäköintialueelta Vareslaen kierrosta seuraten. Talvella Aakenustunturin kiertää hiihtolatu.

Suosittelemme: Kesällä

 

Lainiotunturi, 613 m

Lainio on keskellä aluetta kohoava jyrkkärinteinen tunturi. Lainiotunturiin ei mene reittejä, mutta tunturin ympäri kulkee hiihtolatu ja ladun varrella on useita taukopaikkoja  - Hangaskurun kota, erämaakahvila Kotamaja ja Karhukota.

 

Pyhätunturi, 495 m

Alueen pohjoisreunaa kehystävälle Pyhätunturille ei mene retkeilyreittejä. Pyhätunturia onkin paras ihailla Pyhäjärven rannasta tai talvisin sitä kiertäviltä hiihtoladulta.

Huom. Pyhätunturi kuuluu kansallispuiston erityisvyöhykkeeseen, jossa leiriytyminen on kielletty. Tutustu kansallispuiston sääntöihin.

 

Kartta

Sähköinen kartta (valitse vasemmalta tunturit)