Sulje

Sivukartta ja haku

Vastuullisuus

Puhdas luonto ja alueen kulttuuri on tärkeä osa Yllästä. Ohjaamme kävijät kestäville ulkoilureiteille Suomen suosituimpaan kansallispuistoon sekä laadukkaisiin paikallisiin palveluihin, kestävien elämysten pariin.

 

Onko matkailu ylipäänsä vastuullista?

Matkailussa suurimmat päästöt aiheutuvat yleensä matkoista - mitä lähemmäs matkustaa, sitä vähemmän päästöjä syntyy. Siksi on parempi matkustaa vaikka Helsingistä Ylläkselle kuin Keski-Eurooppaan saati kauemmas. Myös kulkuvälineellä on paljon merkitystä: juna on vähäpäästöisin ja lentokoneen aiheuttaa eniten päästöjä.

 

Visit Ylläs hakee vastuullisen matkailun sertifikaattia

Accreditation of the Biosphere distinction

Ylläksen alueorganisaatio Visit Ylläs (Ylläksen Markkiointi Oy) hakee vastuullisen matkailun sertifikaattia Biosphereltä. Kyseessä ei ole siis koko Ylläksen matkailualueen sertifiointi, vaan yksittäisen yrityksen sertifiointi. Katso tavoitteemme ja miten edistymme niissä. Olemme sitoutuneet Yhdistyneiden Kansakuntien 17 kestävän kehityksen tavoitteeseen. Niiden tarkoituksena on kääntää globaali kehitys uralle, jossa ihmisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet, taloudellinen vauraus ja yhteiskuntien vakaus turvataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Lisäksi poistetaan maailmasta äärimmäinen köyhyys kaikissa muodoissaan.

Arkemme vastuullisuustoimia

Suurimmat painotyöt eli Ylläksen esite ja paperikartat painetaan FSC-sertifioidulle paperille ja hiilijalanjälki kompensoidaan kumppanimme on Granon toimesta.

Tavaroita ja palveluita hankittaessa tärkein periaatteemme on kuluttaa mahdollisimman vähän eli välttää hankkimista. Kun jotain hankitaan, painotamme lähituotantoa (Suomi/EU), laatua ja pitkää käyttöikää. Materiaaliksi valitaan pääosin kierrätetty mikäli saatavilla. Vältämme ylimääräisiä pakkauksia, yksittäispakkauksia ja muovia ylipäänsä.

Suosimme sähköisiä viestintäkanavia.

Toimistomme pyörii tuulisähköllä ja vähäiset jätteet lajitellaan.

 

Vastuullisuussertifioidut yritykset Ylläksellä

 

Ohjeita vastuullisen matkailuun

Suomessa hanavesi on paras juomavesi

Ylläksellä hanavesi on kuin raikasta lähdevettä - se on luonnostaan erittäin puhdasta joten sitä ei juuri edes puhdisteta. Täytä siis juomapullosi hanasta sen sijaan että ostaisit virvoitusjuomia muovipulloissa.

 

Säästä sähköä

 • Sulje ovet ja ikkunat etenkin talvella.
 • Oleskelutilojen suositeltu huonelämpötila on 20-21 ºC. Lämpötilan pudotus yhdellä asteella säästää 5 % lämmityskuluissa.
 • Lämmitä saunaa vain tarvittava aika.
 • Hanki energiatehokkaita sähkölaitteita. Esimerkiksi A-luokan uuni säästää elinkaarensa aikana sähköä 200 € verrattuna D-luokan uuniin.
 • Auton esilämmitys pakkasella pienentää päästöjä. Lämmitä autoa vain tarpeen mukaan. Huomaa kuitenkin, että sisätilanlämmitin on melkoinen sähkösyöppö, joten käytä sitä maltillisesti - usein 500-1000 w sisätilanlämmitin on varsin riittävä.
Auton esilämmitys pakkasella
Lämpötila Lohkolämmitin Polttoainetoiminen lämmitin
0 ... -5 ºC 30 min 10-15 min
-5 ... -10 ºC 1 h 15-20 min
-10 ºC ... 2 h 20-30 min

 

Säästä vettä

 • Käytä nykyaikaista astianpesukonetta, ja pese vain täysiä koneellisia. Tiskejä ei tarvitse huuhdella ennen astiapesukoneeseen laittoa.
 • Sulje hana kun et tarvitse vettä. Muuten puhdistettua vettä valuu hukkaan jopa 8 litraa minuutissa.
 • Peseydy suihkussa nopeasti. Sulje hana saippuoinnin ajaksi.
 • Vaihda vesikalusteet vettä säästäviin, esimerkiksi suihkunpään vaihto säästää jo paljon.
 • Vedenpainetta pienentämällä säästää paljon vettä. Helpoimmin se käy hankkimalla hanoihin paineenalennusventtiili. Riittävä virtaama hanasta on 12 litraa minuutissa.
 • Tarkista ettei vesikalusteet vuoda tai tippase, korjaa/vaihda tarvittaessa.

 

Lajittele ja vie jätteet kierrätykseen

 

Kulje lihasvoimin ja julkisella liikenteellä - liikenteen päästöt ovat merkittäviä

 

Ruoka sekä hävikin vähentäminen

 • Vältä hävikkiä - osta ruokaa maltillisesti.
 • Syö kaikki hankkimasi ruoka, sillä se on kulkenut pitkän matkan jo ruokakauppaan.
 • Pakasta ja syö ylijäämä seuraavalla kerralla.
 • Suosi kasvisruokaa. Lihan tuotanto aiheuttaa moninverroin päästöjä.

 

Yhteistyössä

Visit Ylläs tekee yhteistyö monien toimijoiden kanssa, mm.

Sivut lyhytosoite: https://www.yllas.fi/vastuullisuus