Sulje

Sivukartta ja haku

Matkailun tulevaisuuden trendit

Mihin matkailu on menossa?

Olet varmasti kuullut trendeistä? Farkkumallin lisäksi trendit vaikuttavat myös isoissa ilmiöissä, kuten matkustamisessa. Matkailussa on ollut tunnistettavissa vuosien varrella vaikkapa halpojen pakettimatkojen nousu ja kaukomatkainnostus. 

Juuri nyt matkailu ja matkustaminen on jälleen muutoksessa. Osittain siihen vaikuttaa maailmanlaajuinen pandemia, mutta myös jo ennen sitä alkaneet muutokset esimerkiksi ihmisten arvoissa.

Mitkä asiat korostuvat tulevaisuuden matkailussa?

Matkustamisessa nousevana trendinä on se, kenen kanssa matkustaa ja mitä hänen kanssaan tekee. Tämä on tärkeämpää kuin se, mihin oikeastaan matkustaa ja mitä siellä näkee. Ylipäänsä kokeminen ja autenttisuus tulee olemaan tärkeää. Matkailijat keskittyvät jälleen siihen, mikä todella merkitsee. 

Siinä, missä kaupungistuminen on edelleen jatkuva iso trendi, haetaan sille vapaa-ajalla vastapainoa. Matkailussa hakeudutaan pois isoista kaupungeista ja etsitään uusia, pieniä kohteita. Erityisesti arvostetaan luontoelämyksiä. 

Kotimaan matkailu vaikuttaisi kasvavan ympäri maailman. Ulkomaan matkat tulevat kokonaisuudessaan vähenemään. Työmatkat tulevat vähenemään, erityisesti ulkomaiset työmatkat. Kotimaiset työmatkat voivat pysyä samalla tasolla. Työmatkailun odotetaan olevan vuonna 2024 noin 80 % ennen pandemiaa olleesta tasosta.

Vapaa-ajan matkailussa arvostetaan yhä kasvavassa määrin turvallisuutta. Turvallisuuteen kuuluu erityisesti pandemian myötä myös hyvä hygieniataso muun turvallisuuden tunteen ohella.

Matkailussa ei voi enää sivuuttaa vastuullisuutta

Vastuullisen matkailun kiinnostavuus on ollut jo muutamia vuosia kasvussa. Pandemia on vain lisännyt tätä kehitystä. Esimerkiksi Euroopassa matkailijat toivovat, että heille tarjotaan yhä vastuullisempia matkoja. Kyselyn mukaan matkailija ei välttämättä kuitenkaan tiedä, mistä niitä saa ostaa. Esimerkiksi matkailijoista 29 % kiinnostaa oman matkansa hiilijalanjälki ja 38 % se, uhkaako heidän matkansa paikallista luontoa. Tutkimusten mukaan monia myös ärsyttää, jos he joutuvat luopumaan omista vastuullisista tavoistaan lomalla. Lentomatkailussa hiilijalanjälki on jo arkipäivää. Osa hakukoneista näyttää jo esimerkiksi hiilijalanjäljeltään parhaan lentovaihtoehdon.

Vastuulliseen matkailuun kuuluu myös paikallisuuden tukeminen. Matkailijoista muun muassa:

  • 58 % on kiinnostuneita, kuinka he hyödyttävät paikallisia, ja
  • 55 % haluaa kuluttaa matkallaan siten, että se hyödyttää paikallisia.

Pohjoismaista esimerkiksi Norjassa on ollut haasteita matkailun ja paikallisten kohtaamisessa. Siellä onkin nyttemmin määritetty, että turismin tulee perustua järkevään bisnekseen ja kohtuulliseen hiilijalanjälkeen. Myös Uudessa-Seelannissa viestitään koko ajan matkailijoille luonnon arvosta paikallisten kotina, ei vain matkailijoiden leikkikenttänä. 

Myös Ylläksellä on aloitettu työ vastuullisen matkailun eteen. Pidemmän aikavälin tavoitteena on hakea destinaationa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -sertifikaattia. Siihen on vielä matkaa, mutta jo muutamia alueen yrityksiä on STF-polulla.

 

Lähde: Visit Arctic Europe -matkailuseminaari Haaparannalla 23.-24.11.2021