Lapplandssemester med ny twist
Väck din inre höstälskare till liv. Den fantastiska färgprakten i Lappland lockar dig att klättra upp i fjällen för att andas av den renaste luften i världen. När naturen klär sig i höstskrud kommer de första försiktiga tecknen på att vintern är i antågande: de klara, friska höstmorgnarna, det tunna lagret av iskristaller som lägger sig över fjällen, de klarröda ripbären som badar i gult ljus. På dagen glöder fjällen i rött, på natten färgas himlavalvet av norrsken. Den unika höstglöden i Lappland, ruskan, ger garanterat Lapplandsfeber! Men se upp, den är beroendeframkallande!
1. Välj rätt tidpunkt
Träden skiftar färg varje höst, det är säkert, men färgprakten varierar från år till år. Ju kyligare och torrare väder, desto starkare färger. I allmänhet är färgprakten som bäst i mitten av september, men den börjar redan i slutet av augusti och fortsätter ända in i oktober. Om du kommer lite tidigare eller lite senare, kan du undvika den värsta höstrusningen men ändå njuta av höstens färgprakt och allt som hör till.
2. Hur tar jag mig dit?
Planera hur du vill resa. Kör du egen bil, hoppar du på tåget eller tar du flyget till Kittilä? Alla är lika bra alternativ. Om du delar bil med flera personer minskar utsläppen per person. Tåget orsakar det minsta koldioxidavtrycket, så miljömedvetna gör klokt i att hålla ett öga på VR:s erbjudanden. Finnair flyger direkt från Helsingfors till Kittilä på mindre än två timmar, så flygresan är ett snabbt alternativ. Lappland är mycket närmare än du tror.
3. Var övernattar jag?
På Ylläs finns inkvartering för alla och envar. Det är bara att bestämma hur du vill ha det på din semester. Lyx på hotell? Mys i egen stuga? Behändigt boende på hostel? Ska boendet ligga avsides eller nära all service? När du vet vad du vill kan du enkelt boka inkvartering via sökfunktionen.
4. Vad göra på Ylläs?
Den avslappnade turisten tar semestern som den kommer och anländer utan förhandsplanering, vilket är helt ok. Men planering och förberedelser är en del av resan och kan vara ganska roligt. Fundera på vad du vill göra under din höstsemester i Lappland. Åka terrängcykel upp i fjällen? Jaga norrsken i den mörknande natten? Pröva på utförscykling med vinden i håret? Samla Ylläs bästa instatips i telefonen? Det finns lika många motionsformer som motionärer; allt du behöver göra är att välja det bästa sättet för dig att njuta av den renaste luften i världen. Nedan hittar du de fyra bästa tipsen för en höstsemester i Lappland, som sammanställts av Ylläs eget team. Hör dig för om fler tips hos turisminfon i naturcentret Kellokas i Ylläs.
På cykel genom höstprakten
Kukastunturi har varit det främsta cykelmålet i Ylläs redan ett bra tag. Och med all orsak. I uppförsbackarna kanske du måste anstränga dig lite, om du inte hyrt en elcykel, men i nedförsbackarna kan du njuta av att känna vinden i håret. Och på toppen av fjället har du en alldeles fantastisk utsikt över både Ylläs och Pallas. Det är bara att lägga kameran i ryggsäcken och ge sig av. På Ylläs kan du cykla i flera veckor, och det finns cykelleder för både nybörjare och erfarna cyklister. Leta fram den lämpligaste rutten med sökfunktionen och njut av den förtrollande höstprakten.
Sprakande färger även på natten
Då naturen klär sig i höstskrud tar vi farväl av de ljusa sommarnätterna. När kvällarna blir längre och nätterna mörkare är det dags att bege sig upp i fjällen – inte för att se midnattssolen utan för att beundra norrskenet. Hösten är en perfekt tid för att få se norrsken eftersom nätterna ännu är relativt varma, i motsats till mitt i vintern. Och så länge sjöarna ännu inte täcks av is, reflekteras norrskenet på ett fantastiskt sätt i vattnets stilla yta. Tänk att sitta vid eldens sken och vänta på norrskenet. Ett bra tips är att göra en norrskensutfärd upp till Särkitunturi. Dit leder en enkel och kort stig och man tar sig snabbt upp till exempel på cykel. Uppe på toppen finns en liten kåta och en sjö som bildar en fantastisk bakgrund för att fota norrsken.
Fart och fläkt på utförscykel
Idén bakom utförscykling är samma som i slalombacken på vintern. Man tar sig upp i fjället med gondol och åker slalom ned på cykel. Farten reglerar man själv. Det finns olika utförsrutter på samma sätt som när man åker slalom. Fartdårarna trivs i de brantare backarna med hopp medan nybörjarna tar sig ner i sakta mak i de svagt sluttande backarna. En nyhet för i år är Sport Resort Ylläs training track-bana, som lämpar sig för att finslipa tekniken både för erfarna cyklister och juniorer. En rullbandslift transporterar upp både cyklisten och cykeln till banans topp och gravitationen sköter resten. Det lönar sig att prova – utförscykling är lättare än du tror. Läs mer om utförscykling på Ylläs.
Sätt glöd på Instagram
Fotografering är en ypperlig orsak att bege sig ut i naturen, och höstens färgprakt erbjuder alldeles unika fotomotiv. De färgsprakande fjällen ger även mer härdade själar kalla kårar. Ett måste för instagrammare är sjön Pakasaivo. Ståtliga bergsväggar reser sig brant mot himlen och omringar den lilla klara sjön. Enligt sägen tror vissa att Pakasaivo saknar botten, medan andra är övertygade om att sjön är dubbelbottnad och döljer ett eget folk som lever under spegelbilden på andra sidan. Fiskare berättar hur fiskar försvunnit genom hål i bottnen och ner i en underjordisk värld.
En annan instafavorit är sjön Kesänkijärvi. Det mäktiga fjället Kellostapuli och den glasklara sjön skapar en storslagen bakgrund för instabilder. Du kan paddla i kanot eller ro på sjön, vandra längs stränderna och ta en kaffe eller cykla runt hela sjön och hitta de bästa fotomotiven på vägen.