Sulje

Sivukartta ja haku

Koe revontulet Lapin lomalla

Taivaan rannassa haaleana vilahtava väri voimistuu tumman vihreäksi nauhaksi, joka alkaa tanssia taivalla, vaihtaa muotoa ja väriä, liikkuu pitkin taivaan rantaa ja valaisee pimeän maiseman. Näkymä pysäyttää. Ja saa ihmisen tuntemaan pienuutensa maailmassa. Itseasiassa revontulet ovat niin vahva kokemus, että useat kulttuurit ovat liittäneet siihen mitä erilaisimpia uskomuksia.

Ammattilaisen vinkit revontulien kuvaukseen

Paikallisen tarinan mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu kiitää vinhaa vauhtia hangella. Viilettäessään se pyyhkäisee hännällään lumihiutaleita, jotka taivaalla muuttuvat revontuliksi. Kiinalaisen uskomuksen mukaan revontulet syntyvät hyvän ja pahan lohikäärmeen taistellessa taivaalla ja syöstessä tulta. Japanilaisessa kulttuurissa uskotaan, että lapsen siittäminen revontulien alla takaa lapselle kauneutta, älykkyyttä ja hyvää onnea. Australian aboriginaalit katselivat revontulia uskoen jumalien tanssivan taivaalla. Inuiitit puolestaan uskovat että revontulet syntyvät kun heidän esi-isänsä pelaavat palloa mursun kallolla. Seuraavan kerran kun näet revontulia, niin mieti mihin itse uskoisit?

Milloin voin nähdä revontulia?

Lapissa revontulikausi alkaa elokuun lopussa ja jatkuu aina huhtikuun alkuun saakka. Syksyn saapuessa illat pimenevät ja usein silloin nähdäänkin upeimmat revontulinäytökset. Viimeisiä revontulia bongaillaan maalis-huhtikuun taitteessa, niin pitkään kuin yöt ovat pimeäitä. Revontulet tanssivat Lapin taivaalla noin 150 yönä. Joskin talvella 2017-2018 revontulia näkyi Lapin pohjoisosissa kolmena yönä neljästä!

Ylläs profiloituu revontulikohteeksi

Isoissa kaupungeissa valosaaste haittaa revontulien katselemista. Paras paikka revontulien tarkkailuun onkin pimeä ja aukea paikka, josta näkee koko taivaan kannen.  Ylläs on satsannut erityisesti revontulien tarkkailuun. Revontulikaudella lokakuusta-maaliskuuhun katuvalot sammutetaan yöksi klo 22-06. Kun valoa on kylällä vähemmän voi revontulia hyvällä tuurilla nähdä myös oman mökin takakuistilta. Ota mukaan lämmin viltti ja kaakaomuki ja nauti esityksestä!

Ylläksen parhaat paikat revontulibongaukseen ja katseluun

Jos oman mökin terassilta ei aukea riittävän hyvä näkymä tai haluat saada ikuistettua revontulet uniikissa ympäristössä, suosittelemme seuraavia paikkoja.

Äkäslompolojärven ranta

Äkäslompolon ranta on helposti saavutettava laaja aukea paikka bongailla revontulia. Horisontissa näkyy Ylläksen tuntureista Kukas, Kesänki, Kellostapuli ja Ylläs. Valokuvatessa hieno kohde etualalle on uusi #yllasswing. Järven rantaan pääset helpoiten Jouni Kaupan pysäköintialueelta.

Tuomikurun kota

Uusi Tuomikurun kota on tunturissa puurajan yläpuolella, ja sieltä on avara näkymä taivaalle. Kota antaa hyvän tuulensuojan ja lämpöä saat tulistelemalla. Sport Resort Ylläksen pysäköintialueelta Tuomikurun kodalle vie merkitty reitti, jonka kulkemiseen kannattaa varata aikaa n. 30-45 min.

Kuertunturi

Kuertunturi on kokeneiden revontulikuvaajien ykköspaikka. Talvella satumaiset tykkylumipuut ja horisontista nousevat tunturit antavat loistavia vaihtoehtoja erilaisille kuvakulmille. Kuertunturin lumikenkäilyreitti alkaa Äkäslompolon kappelilta. Lumettomaan aikaan Kuertunturille kulkeminen on hankalempaa, sillä virallista helppoa kesäreittiä ei ole. Muista otsalamppu!

Yllästunturin Luontokeskus Kellokas

Luontokeskus Kellokkaalle on helppo saapua ja takapihalla on reilusti tilaa revontulien bongaukseen. Revontulikuvaajille paikka on myös loistava, sillä ympäröivät tunturit ja metsät saa mukaan valokuviin.

Varaa opastettu revontuliretki Ylläksen retkikaupasta!