Sulje

Sivukartta ja haku

Koe revontulet Lapin lomalla

Taivaan rannassa haaleana vilahtava väri voimistuu tumman vihreäksi nauhaksi, joka alkaa tanssia taivalla, vaihtaa muotoa ja väriä, liikkuu pitkin taivaan rantaa ja valaisee pimeän maiseman. Näkymä pysäyttää. Ja saa ihmisen tuntemaan pienuutensa maailmassa. Itseasiassa revontulet ovat niin vahva kokemus, että useat kulttuurit ovat liittäneet siihen mitä erilaisimpia uskomuksia.

Varaa opastettu revontuliretki

Ylläksen parhaat paikat revontulibongaukseen ja katseluun

Jos oman mökin terassilta ei aukea riittävän hyvä näkymä tai haluat saada ikuistettua revontulet uniikissa ympäristössä, suosittelemme lämpimästi alla olevia paikkoja. Voit myös katsoa revontuliennusteen ennen pihalle suuntaamista, vaikkakin ennusteesta huolimatta tärkeintä on olla paljon ulkona.

 

Äkäslompolon rannassa oleva Ylläs Swing on hyvä paikka revontulien katseluun

Äkäslompolon ranta

Äkäslompolon ranta on helposti saavutettava laaja aukea paikka revontulien katseluun. Horisontissa näkyy Ylläksen tuntureista Kukas, Kesänki, Kellostapuli ja Ylläs. Valokuvatessa hieno kohde etualalle on uusi #yllasswing. Järven rantaan pääset helpoiten Jouni Kaupan pysäköintialueelta, osoite: Sannanrannantie 3, Äkäslompolo.

 

Yllästunturin luontokeskuksen avara takapiha sopii erinomaisesti revontulien katseluun

Yllästunturin Luontokeskus Kellokas

Yllästunturin luontokeskus Kellokkaalle on helppo saapua autollakin ja takapihalla on reilusti avaraa tilaa revontulien bongaukseen. Revontulikuvaajille paikka on myös loistava, sillä ympäröivät jylhat tunturit ja metsät tuo monipuolisuutta valokuviin. Luontokeskuksella voit myös katsoa revontulivideon. Osoite: Tunturintie 54, Äkäslompolo.

Ammattilaisen vinkit revontulien kuvaukseen

 

Kota ja revontulet talvella pimeään aikaan. Kuva: Rami Valonen, Metsähallitus

Tuomikurun kota

Tuomikurun kota on tunturissa puurajan yläpuolella, ja sieltä on avara näkymä taivaalle. Kota antaa hyvän tuulensuojan ja lämpöä saat tulistelemalla. Sport Resort Ylläksen pysäköintialueelta Tuomikurun kodalle vie merkitty reitti, jonka kulkemiseen kannattaa varata aikaa n. 30-45 min. Pysäköintialueen osoite: Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi.

 

Kuertunturi

Talvella Kuertunturi on kokeneiden revontulikuvaajien ykköspaikka. Talvella satumaiset tykkylumipuut ja horisontista nousevat tunturit antavat loistavia vaihtoehtoja erilaisille kuvakulmille. Kuertunturin lumikenkäilyreitti alkaa Äkäslompolon kappelilta. Muista otsalamppu! Lumikenkäilyreitin lähtöpaikan osoite: Kotivaarantie 4, Äkäslompolo.

 

Milloin revontulet näkyy?

Lapissa revontulikausi alkaa elokuun lopussa ja jatkuu aina huhtikuun alkuun saakka. Syksyn saapuessa illat pimenevät ja usein syksyllä nähdäänkin upeimmat revontulet. Viimeisiä revontulia bongaillaan maalis-huhtikuun taitteessa niin pitkään kuin yöt ovat pimeäitä. Revontulet tanssivat Lapin taivaalla noin 150 yönä joka vuosi. Joskin talvella 2017-2018 revontulia näkyi Lapin pohjoisosissa kolmena yönä neljästä!

Revontuliennuste

 

Revontulien tarina

Paikallisen tarinan mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu kiitää vinhaa vauhtia hangella. Viilettäessään se pyyhkäisee hännällään lumihiutaleita, jotka taivaalla muuttuvat revontuliksi. Kiinalaisen uskomuksen mukaan revontulet syntyvät hyvän ja pahan lohikäärmeen taistellessa taivaalla ja syöstessä tulta. Japanilaisessa kulttuurissa uskotaan, että lapsen siittäminen revontulien alla takaa lapselle kauneutta, älykkyyttä ja hyvää onnea. Australian aboriginaalit katselivat revontulia uskoen jumalien tanssivan taivaalla. Inuiitit puolestaan uskovat että revontulet syntyvät kun heidän esi-isänsä pelaavat palloa mursun kallolla. Seuraavan kerran kun näet revontulia mieti mihin itse uskot?

 

Ylläs profiloituu revontulikohteeksi

Kaupungeissa ja taajamissa valosaaste haittaa revontulien katselemista. Paras paikka revontulien katseluun on pimeä ja aukea paikka, josta näkee koko taivaan kannen. Ylläs edistää revontulien katselua sammuttamalla katuvalot yöksi klo 22-06 lokakuusta maaliskuuhun. Kun kylällä on vähemmän valoa voi revontulia hyvällä tuurilla nähdä myös oman mökin takakuistilta. Ota mukaan lämmin viltti ja kaakaomuki ja nauti esityksestä!

Majoitu revontulien alla

Arctic Skylight Lodgella revontulet loistavat lasikaton ja -seinien läpi.

Lomakeskus Seidassa on oma pohjoista taivasta näyttävä tv-kanava, josta voi nähdä revontulet mukavasti reaaliajassa.