Sulje

Sivukartta ja haku

Maastopyöräily

Ylläksen maastopyöräilyreitit ovat vaikeusasteeltaan monitasoisia. Ehdottomasti hienoimpia maastopyöräilykokemuksia voi saavuttaa valloittamalla Kukastunturi maastopyörällä. Kuivan kangasmetsän ympäröimä tunturi tarjoaa vauhdikkaita polkuja sekä upeita maisemia. Kesällä 2015 avattiin pitkään odotettu Ylläs-Levi -maastopyöräreitti, joka kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston halki. Kesäkuusta 2017 asti Pallas-Yllästunturin Kansallispuistossa saa ajaa  Myös aivan puiston tuntumassa on paljon pyöräiltäviä reittejä ja kohteita. Lisää maastopyöräilyreiteistä voit kysyä Ylläksen matkailuinfosta.

Maastopyöräreitit ja niiden vaativuustasot näet Ylläksen maastopyöräreittikartasta, jota myydään kesä- ja syysaikaan paikallisissa yrityksissä sekä Luontokeskus Kellokkaan matkailuinfossa. Karttojen tuotto käytetään reittien ja latujen kunnossapitoon ja kehittämiseen.

Muutama vinkki maastopyöräreitiksi kesäaikaan

Kukastunturin huiputus

Reitti tarjoaa mukavasti korkeuserovaihtelua Kukastunturin (n.480 mpy) ylityksen ansiosta. Äkäslompolosta reitti alkaa helpolla sorastetulla polulla ja muuttuu pian leveäksi maastotien pohjaksi. Karilan risteyksestä reitti jatkuu loivasti nousten kohti Kukastunturia. Reitti kulkee upean vanhan mäntymetsän keskellä. Polku on helposti ajettavaa sorastettua polkua. Loppunousu Kukastunturin päälle jyrkkenee huomattavasti ja kovimmatkin kuskit saavat tässä vaiheessa sykkeen nousemaan. Huipulla maisemapaikka hakee vertaistaan! Joka ilmansuuntaan avautuu tunturimaisema ja nousun jälkeen on mukava tasata sykettä maisemia ihaillen.

Reitti jatkuu Kukastunturista alas kohti Kotamajaa. Polku jatkuu sorastettuna ja on paikoin todella vauhdikas. Reitti Kukastunturista alas Kotamajalle vaati maastopyöräilijältä tarkkaavaisuutta! Ennen Kotamajaa reitti jyrkkenee huomattavasti kunnes laskeutuu suon laitaan mistä pääsee sorastettua reittiä Kotamajan taukopaikalle.

Kotamajalta reitti jatkuu kohti Hangaskurua pienellä nousulla. Nousun jälkeen reitti on mukavasti rullaavaa leveää polkua. Reitti kumpuilee upean metsän keskellä ja laskeutuu lopulta Hangaskurun laavulle. Hangaskurun laavulta reitti kääntyy kohti sorastettuna kohti Lainiovuomaa ja lähtee pian loivasti laskeutumaan kohti Karilan risteystä ja Äkäslompoloa.

Tämä reilu 20 km mittainen reitti tarjoaa monipuolista maastoa metsäpoluista aina avotunturin upeaan ympäristöön Pallas-Yllästunturin Kansallispuistossa. Reitti koostuu pääosin sorastetuista poluista, joten se soveltuu kaikille maastopyörätyypeille. Reitin varrella on kota sekä laavu.

 

Pyhäjärven kierros

Mahtava maastopyöräreitti Äkäslompolosta Pyhäjärvelle kulkee upeassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Alkumatkan voi taittaa joko Kukastunturin yli tai ottaa rauhallisemmin ja kulkea Hangaskurun kautta kohti Pyhäjärven polkua. Kukastunturin tai Hangaskurun jälkeen reitti jatkuu kohti Pyhäjärveä. Upea single track -polku kiemurtelee Lainiotunturin laitaa ja harvassa tunturin alametsässä pyörä kulkee rullaavasti. Lainiosta polku laskeutuu kurun pohjalle missä virtaa raikas tunturipuro. Erinomainen paikka täyttää juomapullo! Kuru tuo maastopyöräilijälle hieman haastetta sillä reitti voi olla paikoin pehmeä ja hidaskulkuinen. Maastopyöräreitin pehmeimmissä kohdissa pääset ajamaan rautapitkoksia.

Pyhäjärvellä on hyvä pitää taukoa sillä järveltä löytyy Metsähallituksen taukotupa, kaksi kotaa ja kaksi laavua. Pyhäjärven rantaa reunustaa mukava polku ja sitä pitkin voi ajella aina järven toiseen päähän P-paikalle asti. Paluumatkalla Kolmentunturin kurussa voi jälleen tehdä valinnan Kukastunturin ylittävän reitin ja Hangaskurun välillä.