Sulje

Sivukartta ja haku

Parasta maastopyöräilyä Suomessa

Ylläksen sijainti aivan kansallispuiston kainalossa, seitsemän tunturin juurella luo täydelliset puitteet maastopyöräilylle. Nouse tunturin huipulle tai seikkaile aarnimetsän siimeksessä. Aja kuivassa kangasmetsässä tai nouse avotunturiin. Polje pitkospuilla, sorapoluilla tai pienillä metsäreiteillä. Erilaista maastoa ja korkeuseroja on loputtoman paljon. Haastavinta on valinnanvaikeus. 

Ylläkseltä löytyy maastopyöräreittejä yhtälailla kovatasoiselle maastopyöräilijälle kuin aloittelijoille ja perheille. Ehdottomasti hienoimpia maastopyöräilykokemuksia voi saavuttaa valloittamalla Kukastunturi maastopyörällä. Kuivan kangasmetsän ympäröimä tunturi tarjoaa vauhdikkaita polkuja sekä upeita maisemia. Vauhtia taas voi hakea Yllästunturin päältä ja mukavan tasaista polkemista esimerkiksi Kesänkijärveltä. Pitkän matkan polkijoille suosittelemme Ylläs-Levi reittiä.

Maastopyöräreitit kartalla

Maastopyöräreitit ja niiden vaativuustasot näet Ylläksen maastopyöräreittikartasta, jota myydään kesä- ja syysaikaan paikallisissa yrityksissä sekä Luontokeskus Kellokkaan matkailuinfossa. Karttojen tuotto käytetään reittien ja latujen kunnossapitoon ja kehittämiseen.

Parhaat reitit?

Kannattaa käyttää Ylläksen reittihakua löytääksesi juuri omalle porukallesi sopivin pyöräilyreitti. Alle olemme koonneet kaksi erityisen upeaa pyöräilyreittiä.

Kukastunturin huiputus

Tämä reilu 20 km mittainen reitti tarjoaa monipuolista maastoa metsäpoluista aina avotunturin upeaan ympäristöön Pallas-Yllästunturin Kansallispuistossa. Reitti koostuu pääosin sorastetuista poluista, joten se soveltuu kaikille maastopyörätyypeille. Reitin varrella on kota sekä laavu.

Reitti tarjoaa mukavasti korkeuserovaihtelua Kukastunturin (n.480 mpy) ylityksen ansiosta. Äkäslompolosta reitti alkaa helpolla sorastetulla polulla ja muuttuu pian leveäksi maastotien pohjaksi. Karilan risteyksestä reitti jatkuu loivasti nousten kohti Kukastunturia. Reitti kulkee upean vanhan mäntymetsän keskellä. Polku on helposti ajettavaa sorastettua polkua. Loppunousu Kukastunturin päälle jyrkkenee huomattavasti ja kovimmatkin kuskit saavat tässä vaiheessa sykkeen nousemaan. Huipulla maisemapaikka hakee vertaistaan! Joka ilmansuuntaan avautuu tunturimaisema ja nousun jälkeen on mukava tasata sykettä maisemia ihaillen.

Reitti jatkuu Kukastunturista alas kohti Kotamajaa. Polku jatkuu sorastettuna ja on paikoin todella vauhdikas. Reitti Kukastunturista alas Kotamajalle vaati maastopyöräilijältä tarkkaavaisuutta! Ennen Kotamajaa reitti jyrkkenee huomattavasti kunnes laskeutuu suon laitaan mistä pääsee sorastettua reittiä Kotamajan taukopaikalle.

Kotamajalta reitti jatkuu kohti Hangaskurua pienellä nousulla. Nousun jälkeen reitti on mukavasti rullaavaa leveää polkua. Reitti kumpuilee upean metsän keskellä ja laskeutuu lopulta Hangaskurun laavulle. Hangaskurun laavulta reitti kääntyy kohti sorastettuna kohti Lainiovuomaa ja lähtee pian loivasti laskeutumaan kohti Karilan risteystä ja Äkäslompoloa.

Pyhäjärven kierros

Mahtava maastopyöräreitti Äkäslompolosta Pyhäjärvelle kulkee upeassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Alkumatkan voi taittaa joko Kukastunturin yli tai ottaa rauhallisemmin ja kulkea Hangaskurun kautta kohti Pyhäjärven polkua. Kukastunturin tai Hangaskurun jälkeen reitti jatkuu kohti Pyhäjärveä. Upea single track -polku kiemurtelee Lainiotunturin laitaa ja harvassa tunturin alametsässä pyörä kulkee rullaavasti. Lainiosta polku laskeutuu kurun pohjalle missä virtaa raikas tunturipuro. Erinomainen paikka täyttää juomapullo! Kuru tuo maastopyöräilijälle hieman haastetta sillä reitti voi olla paikoin pehmeä ja hidaskulkuinen. Maastopyöräreitin pehmeimmissä kohdissa pääset ajamaan rautapitkoksia.

Pyhäjärvellä on hyvä pitää taukoa sillä järveltä löytyy Metsähallituksen taukotupa, kaksi kotaa ja kaksi laavua. Pyhäjärven rantaa reunustaa mukava polku ja sitä pitkin voi ajella aina järven toiseen päähän P-paikalle asti. Paluumatkalla Kolmentunturin kurussa voi jälleen tehdä valinnan Kukastunturin ylittävän reitin ja Hangaskurun välillä.

Kaipaatko lisää tietoa?

Lisää maastopyöräilyreiteistä voit kysyä Ylläksen matkailuinfosta. Soita, laita meille sähköpostia tai tule käymään Luontokeskus Kellokkaassa.