Sulje

Sivukartta ja haku

Pitkät vaellusreitit

Ylläs–Pallas 69 km (+Pallas–Hetta 50 km)

Jos päiväretket eivät riitä laskemaan Lapin kuumettasi, niin lähde vaellukselle! Kauneinta Lappia näet kulkemalla Ylläkseltä merkittyä reittiä läpi koko Pallas-Yllästunturin kansallispuiston. Kaikkiaan matkaa puiston pohjoislaidalle Hettaan kertyy noin 120 kilometriä. Jos aikataulusi ei salli viikon vaellusta, reitiltä voi helposti valita sopivan mittaisen taipaleen. Ylläs-Pallas-vaellusreitti vie sinut taigametsien kautta tunturikerolta toiselle. Vaikka rauhallisen reitin varrella on taukopaikoiksi päivä- ja autiotupia, niin vaellukselle kannattaa ottaa teltta mukaan. Ja kunnon jalkineet, sillä erämaa ei ole nappaskenkiä varten!

 

Ylläs–Levi 50 km

Tunturi-Lapin matkailukeskukset ovat kätevän kävelymatkan päässä toisistaan. Ja mikä parasta, keskusten välisillä reiteillä riittää luontoa koettavaksi ja taukopaikkoja lokoilua varten. Ylläksen ja Levin välisen reitin kohokohtia ovat mm. Lainiotunturia reunustavat kurut lähdepuroineen, kirkasvetinen ja kalaisa Pyhäjärvi sekä komea Kätkätunturi. Reitti on helppokulkuinen. Halutessasi voit myös tavoitella taivaita, sillä reitiltä voi koukata huiputtamaan seitsemän tunturia.

Ylläs-Levi huiputtaa Kukastunturin

Ylläs–Olos 54 km (reitti suljettu)

Ylläksellä riittää vaellusvaihtoehtoja. Jos veresi vetää kohti pohjoista, niin heitä rinkka pykälään ja ota jalat allesi! Alkumatkan tallustelet Ylläksen kauneimmissa tunturimaisemissa. Seuraavaksi reitti vie sinut Äkässaivon rotkolaakson partaalle. Peurakaltiossa polku haarautuu; jätä Pallas seuraavaan kertaan ja käännä kenkäsi kohti Olosta. Oloksen reitin seuraava etappi on kosken kuohuista voimansa ammentava Äkäsmylly, jonka myllykahvio on avoinna sesonkeina. Loppumatkan polku kulkee vaaraisessa metsämaastossa Pahtavaaran, Kuusikonmaan ja Juuvanrovan autiotupien kautta Oloksen matkailukeskukselle.

Äkäsmyllyltä eteenpäin reitti on vaativa. Kannattaa varautua matkaan kumisaappailla tai korkeavartisilla vettäpitävillä vaelluskengillä ja hyvillä suunnistustaidoilla.