Sulje

Sivukartta ja haku

Esteetön retkeily Ylläksellä

Tutustu valikoituihin esteettömiin reitteihin Luontoon.fi/pallas-yllastunturi

Kesänkijärven laavu

Kesänkijärven pysäköintialue - Kesängin keidas - Kesänkijärven pysäköintialue. Kesängin keitaan polulle kertyy matkaa 1,8 km yhteen suuntaan. Polun päästä löytyy laavu, inva-wc ja latukahvila. Pyörätuolilla kulkeva tarvitsee polulla avustajan korkeuserojen vuoksi.

Varkaankurun kota

Lähtö Ihmisen Ringin (Hiihtokeskus Ylläs Ski Resort Äkäslompolo) parkkipaikalta. Kivituhkapolku on noin 1km:n pituinen. Perillä varkaankurussa on kota ja inva-wc. Pyörätuolilla  liikkuessa mukana on hyvä olla avustaja, sillä osa reitistä on hieman kivistä.

Pakasaivo

Mahtava Pakasaivo on Lapin jylhimpiä paikkoja. Aikoinaan pahtaseinien reunustaman Saivon uskottiin olevan kaksipohjainen ja kalojen välillä katoavan pohjassa olevasta reiästä aliseen maailmaan. Pakasaivon risteys sijaitsee n. 12 km Äkäslompolosta Kolariin päin. Risteyksestä on Pakasaivolla matkaa n. 10 km. Pakasaivolle pääsee autolla. Parkkipaikalta lähtee reitti Pakasaivon reunalle (200m). Reitillä pyörätuolilla kulkeva tarvitsee avustajan. Parkkipaikalta löytyy inva-wc. Pakasaivolle ja Kirkkopahdalle vieviä metsäautoteitä ei aurata talvella ja toistaiseksi ne ovat myös kesällä huonokuntoisia!

Äkäsmylly

Äkäsjoen rauhallisen juoksun katkaisee heti alkuunsa monihaarainen putous, jonka kuohuja hyödyntää v. 1946 rakennettu vesimylly. Edelleen toimintakelpoisen viljamyllyn lisäksi rakennuskantaan kuuluu paikalle siirretty riihi ja muita rakennuksia. Äkäsmylly sijaitsee n. 18 km Äkäslompolosta Tiuraniementietä pohjoiseen. Parkkipaikalta on 500 metriä myllylle. Polulla pyörätuolilla kulkeva tarvitsee avustajan korkeuserojen vuoksi. Lisäksi on huomioitava polun haasteellisuus. Äkäsmyllyllä ei ole inva-wc:tä.

Ylläslompolon lintutorni

Ylläslompolo sijaitsee n. 3 km Ylläsjärventietä Kolariin päin, josta löytyy opaste Ylläslompoloon. Ylläsjärventietä käännytään soratielle opasteen kohdalta ja ajetaan vielä n. 3 km. Parkkipaikalta lähtee kivituhkapolku lintutornille (150m). Pyörätuolilla pääsee nousemaan lintutornin puoleenväliin.

Ylläksen huipun Historiapolku

Ylläksen huipulle on avattu Historiapolku (700 m), joka kertoo laskettelun historiasta Ylläksellä. Reitillä on myös maisemataulu, josta voi tunnistaa läheiset tunturit. Reitille pääsee gondolihissin kyydillä myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla. Reitillä on sen verran korkeuseroa, että pyörätuolilla liikkuessa mukaan tarvitsee avustajan.

Siikajoen mylly

Siikajoen mylly sijaitsee Kolarin Pasmajärvellä. Matkaa Kolarista kertyy n. 45 kilometriä etelään päin. Siikajoen myllyllä voi tutustua kunnostettuun myllyyn. Paikalla on mahdollista tulistella. Tulisija ja puuliiteri on suunniteltu esteettömäksi. Paikalta löytyy myös inva-wc. Parkkipaikalta myllylle matkaa on 100 m.

Tirroniemen polku Pasmajärvellä

Autolla pääsee metsätietä parkkipaikalle, jossa on laavu ja silta. Polku ylittää Siikajoen heti alussa. Polku erkanee joesta ja kulkee luonnontilaisella suolla kunnes tulee vanhan metsän läpi metsälammelle. Reitti kulkee Tirron hiekkarannalle vanhan mäntymetsän kautta josta näkyy Pasmajärvi. Polku on kokonaisuudessaan 1,1 km pitkä. Tirron leirintäalue on avoinna kesäisin. Alueella on vanha metsäkämppä, sauna ja inva-wc. Pyörätuolilla liikkuessa mukaan tarvitsee avustajan.