Sulje

Sivukartta ja haku

Rinneturvallisuus

Rinneturvallisuuden edelläkävijä

Ylläksen pitkät ja leveät rinteet sopivat hyvin myös aloittelijoille ja harjoitteluun. Varsinkin lautailuun on tarvittavaa tilaa. Suomen parhaiksi kehutut lasten rinteet on suunniteltu nimenomaan lapsille. Ylös vievät tehokkaat ja turvalliset hissit.

Parantaaksesi omalta osaltasi rinneturvallisuutta, muista ainakin seuraavat asiat:

  • Ota muut laskijat huomioon.
  • Tarkkaile ympäristöäsi.
  • Säätele nopeus ja valitse rinne taitojesi mukaan.
  • Ylhäältä tuleva on väistämisvelvollinen.
  • Jokainen on velvollinen auttamaan tapaturman sattuessa.
  • Noudata opasteita ja ohjeita.
  • Kaikissa välineissä on käytettävä karkaamisenestolaitteita (stopparit tai karkuremmi).
  • Myös lumilautailijoilla tulee olla karkuremmi SHKY:n säännösten mukaan. Remmiä tulee käyttää, kun lauta otetaan pois jalasta rinnealueella.

Turvallisuutta rinnealueilla ja niiden ulkopuolella

Hiihtokeskukset ja niiden ammattitaitoinen henkilökunta huolehtivat päivittäin rinnealueiden hoidosta ja rinneturvallisuudesta. Ylläs on ollut ensimmäisten joukossa kehittämässä keskusten ylläpitämää Ski Patrol -toimintaa. Ski Patrol -toiminnan tarkoituksena on valvoa turvallisuutta rinnealueilla, ja toimia samalla neuvovana ja ohjaavana "ystävällisenä poliisina" rinteessä. Ylläksellä on Ski Patrol -partioinnit otettu tavaksi ja samalla on kehitetty edelleen rinteessä liikkumisen turvallisuutta. Tunturin kummallakin puolen löytyy asiantunteva ja hyvin varusteltu ensiapuasema ja vahingon sattuessa on apu lähellä.

Kaiken tämän lisäksi hiihtokeskukset tutkivat lumiolosuhteita lähimmillä off-piste -alueilla ja ilmoittavat sekä raportoivat lumiolosuhteista Ilmatieteen laitokselle viikottain. Jos lumiolosuhteet rinnealueiden ulkopuolella ovat arveluttavat, ilmoitetaan siitä luonnollisesti myös asiakkaille. Off-piste -hiihdosta ja lumiolosuhteista saat parhaiten tietoa hiihtokoulusta. Muista kuitenkin, että hoidettujen rinteiden ulkopuolella liikut omalla vastuulla. Lisää tietoa lumivyöryistä ja lumivyöryvaroitusjärjestelmästä löydät:

Tutustu huolella Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen julkaisemiin turvallisuusohjeisiin SHKY:n kotisivuilta (ohjeita saa myös keskuksilta).

Recco -pelastusjärjestelmä

Ylläksellä on käytössä myös Recco -pelastusjärjestelmä. Tutustu Reccoon ja sen toimintaan täältä.