Sulje

Sivukartta ja haku

Kalastus Ylläksellä tarjoaa Lapin parhaat kalapaikat

Ylläksellä on Lappiin halajavalle kalastajalle huippukohteita jokaisena vuoden aikana. Olipa kohteenasi sitten virtaavan veden villi harjus, mahtava nousulohi rajaväylällä, kirkkaan tunturijärven suurtaimen tai pienen metsälammen raudut, niin Ylläs on sinun valintasi. Ylläksellä on lukemattomia järviä, lampia, jokia ja pikku puroja, jotka tarjoavat kalamiehille mahdollisuuden kokeilla taitojaan. Ylläkseltä on vain noin 30 minuutin ajomatka yhdelle Euroopan parhaista lohijoista, Tornion-Muonionjoelle. Kalaa löytyy lähes kaikista Ylläksen vesistöistä. Tässä kalapaikoista tunnetuimmat.

Kesänkijärvi

Kesänkijärven maisemat eivät jätä ketään kylmäksi, ja rantaan pääsee autolla. Kesänkitunturin ja Yllästunturin Kellostapulin väliin sijoittuvaan Kesänkijärveen istutetaan onkikokoista kirjolohta noin neljä kertaa vuodessa. Saalista voit tavoitella jään päältä pilkkien sekä kesäaikaan rannalta tai veneestä kalastaen. Järvessä esiintyy myös siikaa, joka laittaa kalastajan taidot koetukselle. Järven itäpäässä sijaitsee kota ja laavu, jonne kulku tapahtuu joko vesitse veneellä tai rannan tuntumassa kulkevaa luontopolkua pitkin. Kalastusaika Äkäsjärvellä on koko vuosi. Katso Kesänkijärven kalastusjärjestelyt ja osta kalastuslupa Eräluvat.fi:stä. 

Kesänkijärvi Ylläksellä tarjoaa hienoa kalastusta hienoissa maisemissa.

Äkäsjoki

Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä. Se laajenee Äkäslompolon kylässä lompoloksi, mikä tarkoittaa levennystä joessa. Muonionjoen mahtavaan virtaukseen Äkäsjoen vedet liittyvän Äkäsjoensuun kylän kohdalla. Lähes 50 kilometria pitkä Äkäsjoki on alueen helmi luonnonkantaisen harjuksen pyyntiin. Joen matala luonne runsaine koskineen ja nivoineen on etenkin perhokalastajan mieleen. Huomioithan, että taimen on Äkäsjoessa rauhoitettu. Äkäsjoen kalastusaika on 1.6.-20.9. Lue lisää Äkäsjoen kalastusjärjestelyistä ja osta kalastuslupa #2570 Eräluvat.fi:stä.

Ylläksen yötön yö tarjoaa loistavat puitteet kalastukselle.

Väylän lohi

Tornion-Muonionjoki eli "Väylä" on monen kalastajan toiviomatkakohde. Toivelistan kärkikala on selvä: lohi. Satoja kilometrejä pitkällä joella riittää tilaa suurellekin määrälle lohenpyytäjiä. Useimpien lohestajien naama on levinnyt vehnäselleen kun vaappuun, peltiuistimeen tai perhoon on iskenyt ankarasti tappeleva kalojen kuningas. Lohen lisäksi myös harri käy kiivaasti vieheisiin. Suurimmat väylästä nostetut lohet ovat painaneet reippaasti yli 20 kg.

Väylällä riittää helposti saavutettavia ja hyviä lohipaikkoja Ylläksen korkeudella. Lohensoudussa on niksinsä, joista pääset selville lähtemällä kalaan oppaan kanssa. Veneitä vuokraa ja opastettuja retkiä järjestävät esim. Lappean Lohi ja Ylläksen Yöpuu.

Tornion-Muonionjoen kalastusluvan voit ostaa Yhteislupa.com-palvelusta.

Yöttömän yön lohenkalastusta hyvien palveluiden äärellä.

Rautujärvi

Rautujärvi on suosittu kalapaikka ympäri vuoden ja kesäpilkki-kilpailu kerääkin heinäkuussa runsaasti osallistujia. Järveen on istutettu mm. kirjolohta, siikaa ja harjusta. Paikalta on mahdollista vuokrata myös vene käyttöönsä.

Pilkintä

Opastetut kalaretket ja kalastuskurssit

Mikäli Ylläksen alueen kala-apajat eivät ole entuudestaan tuttuja ja haluat tutustua kalapaikkoihin paikallisen kalastusoppaan kanssa, niin alta löytyy lista yrityksistä jotka tarjoavat kalastuspalveluita. Ylläksen alueelta löytyy sellaisia hot-spotteja, joihin ei reippainkaan tutkimusmatkailija helposti osu. Muonion joella on mahdollista päästä kokeilemaan lohensoutukoulua koko lohenkalastuskauden ajan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti. Lohensoutua tarjoaa Lappean Lohi.

Kalastusluvat

Kunkin vesistön luvat on kerrottu yllä.

Ylläksellä Metsähallituksen kalastuslupia myy Yllästunturin luontokeskus Kellokas: Tunturintie 54, Äkäslompolo.

Muistathan, että kalastajan velvollisuus on ottaa selvää kalastusalueesta ja -säännöistä.