Sulje

Sivukartta ja haku

YÖTTÖMÄN YÖN YLLÄS
Koe Lappi hyvien kalapaikkojen äärellä.

Kalastus

Ylläksellä on Lappiin halajavalle kalastajalle huippukohteita jokaisena vuoden aikana. Olipa kohteenasi sitten virtaavan veden villi harjus, mahtava nousulohi rajaväylällä, kirkkaan tunturijärven suurtaimen tai pienen metsälammen raudut, niin Ylläs on sinun valintasi. Ylläksellä on lukemattomia järviä, lampia, jokia ja pikku puroja, jotka tarjoavat kalamiehille mahdollisuuden kokeilla taitojaan. Ylläkseltä on vain noin 30 minuutin ajomatka yhdelle Euroopan parhaista lohijoista, Tornion-Muonionjoelle.

Kalaa löytyy lähes kaikista Ylläksen vesistöistä, mutta tässä kalapaikoista tunnetuimmat:

Äkäsjoki

Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä. Se laajenee Äkäslompolon kylässä lompoloksi, mikä tarkoittaa levennystä joessa. Muonionjoen mahtavaan virtaukseen Äkäsjoen vedet liittyvän Äkäsjoensuun kylän kohdalla. Lähes 50 kilometria pitkä Äkäsjoki on alueen helmi luonnonkantaisen harjuksen pyyntiin. Joen matala luonne runsaine koskineen ja nivoineen on etenkin perhokalastajan mieleen. Huomioithan, että taimen on Äkäsjoessa rauhoitettu.

Ylläksen yötön yö tarjoaa loistavat puitteet kalastukselle.

Kesänkijärvi

Kesänkijärven maisemat eivät jätä ketään kylmäksi ja rantaan pääsee autolla. Tuntureista Kesängin ja Kellostapulin väliin sijoittuvaan Kesänkijärveen istutetaan vuosittain pyyntikokoista kalaa. Järvestä saa taimenta, isoakin siikaa, kirjolohta, haukea ja ahventa. Järven itäpäässä sijaitsee laavu, jonne kulku tapahtuu joko vesitse veneellä tai rannan tuntumassa kulkevaa luontopolkua pitkin. Veneitä Kesänkijärvellä vuokraa Team Sportia Äkäslompolo.

Kesänkijärvi Ylläksellä tarjoaa hienoa kalastusta hienoissa maisemissa.

Väylän lohi

Tornion-Muonionjoki eli "Väylä" on monen kalastajan toiviomatkakohde. Toivelistan kärkikala on selvä: lohi. Satoja kilometrejä pitkällä joella riittää tilaa suurellekin määrälle lohenpyytäjiä. Useimpien lohestajien naama on levinnyt vehnäselleen, kun vaappuun, peltiuistimeen tai perhoon on iskenyt ankarasti tappeleva kalojen kuningas. Lohen lisäksi myös harri käy kiivaasti vieheisiin. Suurimmat väylästä nostetut lohet ovat painaneet reippaasti yli 20 kg.

Väylällä riittää helposti saavutettavia ja hyviä lohipaikkoja Ylläksen korkeudella. Lohensoudussa on niksinsä, joista pääset selville lähtemällä kalaan oppaan kanssa. Veneitä vuokraa ja opastettuja retkiä järjestävät esim. Lappean Lohi ja Ylläksen Yöpuu.

Yöttömän yön lohenkalastusta hyvien palveluiden äärellä.

Opastetut kalaretket ja kalastuskurssit

Mikäli Ylläksen alueen kala-apajat eivät ole entuudestaan tuttuja ja haluat tutustua kalapaikkoihin paikallisen kalastusoppaan kanssa, niin YlläsGuide on apunasi. Ylläksen alueelta löytyy sellaisia hot-spotteja, joihin ei reippainkaan tutkimusmatkailija helposti osu. Lappean Lohi taasen järjestää lohensoutukoulua koko lohenkalastuskauden ajan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti.

Kalastuskurssit kesällä 2018:
15.6.-17.6. - Perhokalastuksen ABC
29.7.-1.8. - Pintaperhokalastuskurssi
23.8.-26.8. - Leidit Tornionjokivarressa

Kalastusluvat

Äkäsjoella ja Kesänkijärvellä kalastat samalla päiväluvalla ja kalastusluvan voit ostaa eraluvat.fi -palvelusta.
Tornion-Muonionjoen kalastusluvan voit ostaa yhteislupa.com -palvelusta.

Metsähallituksen kalastuslupia myy myös Luontokeskus Kellokas (Tunturintie 54, Äkäslompolo).

Muistathan, että kalastajan velvollisuus on ottaa selvää kalastusalueesta ja -säännöistä.