Sulje

Sivukartta ja haku

Kalastus Ylläksellä tarjoaa Lapin parhaat kalapaikat

Ylläs tarjoaa Lappiin halajavalle kalastajalle huippukohteita ympäri vuoden. Olipa mielessäsi sitten virtaavan veden villi harjus, mahtava nousulohi rajaväylällä, kirkkaan tunturijärven suurtaimen tai pienen metsälammen raudut, niin Ylläs on sinun valintasi. Ylläksellä on lukemattomia järviä, lampia, jokia ja pikku puroja, jotka tarjoavat kalastajille mahdollisuuden kokeilla taitojaan. Ylläkseltä on 30 minuutin ajomatka yhdelle Euroopan parhaista lohijoista, Tornion-Muonionjoelle. Kalaa löytyy lähes kaikista Ylläksen vesistöistä. Tässä kalapaikoista parhaimmat.

 

Kesänkijärvi

Kesänkijärven maisemat eivät jätä ketään kylmäksi - järven molemmin puolin nousee jylhästi tunturit. Kesänkijrven rannalla on pysäköintialue. Kesänkitunturin ja Yllästunturin Kellostapulin väliin sijoittuvaan Kesänkijärveen istutetaan onkikokoista kirjolohta noin neljä kertaa vuodessa. Saalista voit tavoitella jään päältä pilkkien sekä kesäaikaan rannalta tai veneestä kalastaen. Järvessä esiintyy myös siikaa, joka laittaa kalastajan taidot koetukselle.

Järven itäpäässä sijaitsee kota ja laavu, jonne kulku tapahtuu joko vesitse veneellä tai rannan tuntumassa kulkevaa luontopolkua pitkin.

 

Äkäsjoki

Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä. Se laajenee Äkäslompolon kylässä lompoloksi, mikä tarkoittaa levennystä joessa. Muonionjoen mahtavaan virtaukseen Äkäsjoen vedet liittyvän Äkäsjoensuun kylän kohdalla. Lähes 50 kilometria pitkä Äkäsjoki on alueen helmi luonnonkantaisen harjuksen pyyntiin. Joen matala luonne runsaine koskineen ja nivoineen on etenkin perhokalastajan mieleen. Huomioithan, että taimen on Äkäsjoessa rauhoitettu. 

 

Väylän lohi

Tornion-Muonionjoki eli "Väylä" on monen kalastajan toivematkakohde ja kalalaji on selvä: Lohi. Useita satoja kilometrejä pitkällä joella riittää tilaa lohenpyytäjille. Useimpien lohestajien naama on levinnyt vehnäselleen kun vaappuun, peltiuistimeen tai perhoon on iskenyt ankarasti tappeleva kalojen kuningas. Lohen lisäksi myös harri käy kiivaasti vieheisiin. Suurimmat väylästä nostetut lohet ovat painaneet reippaasti yli 20 kg.

Väylällä riittää helposti saavutettavia ja hyviä lohipaikkoja Ylläksen korkeudella. Lohensoudussa on niksinsä, joista pääset selville lähtemällä kalaan oppaan kanssa. Veneitä vuokraa ja opastettuja retkiä järjestää Lappean Lohi.

 

Rautujärvi

Rautujärvi on suosittu kalapaikka ympäri vuoden ja kesäpilkki-kilpailu kerääkin heinäkuussa runsaasti osallistujia. Järveen on istutettu mm. kirjolohta, siikaa ja harjusta. Paikalta on mahdollista vuokrata myös vene käyttöönsä.

 

Pilkintä

Ylläksen tunturijärvet sopivat hyvin pilkintään, kunnes järvien jäät sulavat yleensä toukokuussa. Huomaa, että Kesänkijärvellä on huomaamattomia uhkuavantoja etenkin virtausten kohdalla.

 

Kalastuslupa

Kunkin vesistön kalastuslupa on kerrottu yllä.

Metsähallituksen kalastuslupia myy Yllästunturin luontokeskus Kellokas: Tunturintie 54, Äkäslompolo.

Muistathan, että kalastajan velvollisuus on ottaa selvää kalastusalueesta ja -säännöistä.

Pyyntimitat ja rahoitusajat - Eräluvat.fi

Kalalajit - Fishing in Lapland
 

Opastetut kalaretket ja kalastuskurssit

Mikäli Ylläksen alueen kala-apajat eivät ole entuudestaan tuttuja niin tutustu kalapaikkoihin paikallisen kalastusoppaan kanssa. Ylläksen alueelta löytyy sellaisia hot-spotteja, joihin ei reippainkaan tutkimusmatkailija helposti osu. Katso alta kalastuspalveluita tarjoavat yritykset.

Tornionjoella on mahdollista kokeilla lohensoutukoulua koko lohenkalastuskauden ajan kesäkuun alusta elokuun loppuun. Lohensoutua järjestää LappeanLohi.