Sulje

Sivukartta ja haku

Huskyt ja porot

Koiravaljakkosafarit

Koiravaljakko on hauska ja vauhdikas tapa liikkua luonnossa. Tutustuminen huskytilaan ja koiriin on lisäksi kokemus jo sinänsä.

Metelillä ja vauhdilla ei ole rajoja, kun arktiseen ilmastoon tottuneet vetokoirat pääsevät lempipuuhansa pariin, rekeä vetämään. Melu kuitenkin laantuu kun koirat ampaisevat vauhtiin ja pääsevät vetämään kyytiläisiään lumisten metsien halki. Huskeilla riittää kyllä menohaluja.

Safareita on moneen lähtöön riippuen siitä haluatko nauttia lyhyemmästä ajelusta reen kyydissä, tai kokeilla valjakolla ajoa itse omalla 3-6 koiran valjakolla. Safarien pituus vaihtelee muutamasta kilometristä muutaman päivän koiravaljakkoseikkailuihin. Tutustu safaritarjontaan niitä tarjoavien yritysten omilla sivuilla.

Poroajelut ja porotilavierailut

Ylläksellä poronhoito elää edelleen. Poroja saa ihailla niin teiden laidoilla kuin kylän raitillakin. Talvella poroja asustaa myös alueen porotiloilla ja kylien poroaidoilla. Ylläsjärvellä poroja voi käydä tapaamassa esimerkiksi Aurinkotupa-latukahvilan pihassa ja Äkäslompolossa poroja näkee Jounin kaupan vieressä olevassa aitauksessa.

Poroerotuksia, jolloin teurasporot erotetaan eloporoista, pidetään loppusyksyllä ja alkutalvella. Kesä-heinäkuussa taas on vasan merkintä, jolloin porot kerääntyvät tuhansienkin porojen tokkiin kulkien kylien liepeitä.

Perinteiselle poroajelulle ja porotilavierailuille pääset Ylläksen ohjelmapalveluyritysten kautta. Poron kyydissä pääset tutustumaan vanhan Lapin aikaan ja kuulet kiehtovia tarinoita ajasta ennen peltipailakoita eli moottorikelkkoja. Entisaikaan Ylläksellä porolla jaettiin postia ja käytettiinpä poroja myös talvisin savotassa tukkirekeä vetämässä.

Lisätietoa poroista ja poronhoidosta Lapista löydät Paliskuntain yhdistyksestä.