Sulje

Sivukartta ja haku

Hiihto

Suomen laajin hiihtolatuverkosto ja ensiluokkainen latujen hoito takaavat loistavat maastohiihtomahdollisuudet Ylläksellä. Vaihtelevat maastot tarjoavat monipuolisia reittejä ja paljon vaihtoehtoja. Hiihdä leppoisasti järven jäällä, soilla ja erämaametsissä tai nouse tunturiin hakemaan vauhdin huumaa ja hulppeita näkymiä. Hiihtolatujen varrelta löytyy talven ehdottomat helmet, ihanan tunnelmalliset erämaakahvilat.

 

Ylläksen hiihtoladut

Ylläksen hiihtoladut ovat aivan omaa luokkaansa. Kauniit tunturimaisemat ja puhdas luonto on jatkuvasti hiihtoladuilla läsnä. Latuja on yhteensä 330 km, joista valaistua latua 38 km. Kaikki ladut soveltuvat luisteluhiihtoon ja perinteiseen hiihtoon. Korkeuseroa ja haastetta saa nousemalla tunturiin, jossa palkintona on avarat kauaskantoiset tunturimaisemat. Helppo pääsy hyvin hoidetuille laduille tekee Ylläksestä hiihtäjän suosikin. Latukoneet kunnostavat latuja päivittäin.

Kylminä pakkaspäivinä puurajassa oleva Lämpökolmonen on oiva valinta, sillä siellä voi olla reilusti lämpimämpää kuin alhaalla kylissä.

Latujen hoito aloitetaan kun lunta on riittävästi, yleensä marraskuussa. Koko latuverkosto avataan hiihtolomille eli noin 15.2. mennessä. Latuja hoidetaan lumi- ja sääolosuhteiden salliessa 1.5 asti.

 

Latukartta

Tutustu latukarttaan ennen ladulle lähtöä ja valitse taitotasollesi sopivat reitit. Sähköisestä latukartasta näet reaaliaikaisesti avoinna olevat ja hoidetut ladut. Latukarttaan on merkitty myös valaistut hiihtoladut (valaistus klo 7-22) sekä koiraladut. Latujen vaativuusluokitus on merkitty vain paperikarttaan. Paperisen latukartan voi ostaa alueen yrityksistä tai Ylläksen matkailuinfosta.

Osta Ylläksen latukartta

Ostamalla Ylläksen ulkoilukartan osallistut Pohjoismaiden parhaan ulkoilureitistön ylläpitoon. Tutustu sähköiseen latukarttaan osoitteessa yllas.fi/kartta. Huomaa, että ilmaisversiossa ei näy kaikki tiedot. Pienellä maksulla näet paljon lisätietoja: kunnostetut ja avoinna olevat hiihtoladut, milloin reitit on viimeksi kunnostettu, valaistut ladut, koiraladut, taukopaikat, kahvilat ym.

 

Koiraladut Ylläksellä

Ylläksellä on 62 km koiralatuja eli hiihtolatuja joilla saa hiihtää koiran kanssa. Koiran voi ottaa mukaan hiihtäjä ja koira -symbolein merkityille hiihtoladuille

  • Äkäslompolossa Karilasta Helukkaan
  • Velhonkodalta Hannukaiseen
  • Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Kurtakkoon
  • Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Yliseen Palovaaraan
  • Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Ahvenkankaalle

Katso koiraladut Ylläksen latukartasta.

Karvakaverit ovat tervetulleita talvipoluille ja koiraladuille kytkettyinä. Muistathan kerätä koirasi jätökset.

Osta Ylläksen latukartta

Ylläksen hiihtoreittien parhaat palat

Voit tutustua valikoituihin latuihin Ylläksen reitit -sivulla. Lue reittikuvaukset ja mieti mikä kohde sopisi sinulle tänään parhaiten. Ajankohtaista tietoa latujen hoidosta löydät Facebookista Latuhoitajan päiväkirjasta.

Ylläksen reitit

Ylläksen erämaakahvilat

Ylläksen ehdottamat talven helmet ovat sen lukuisat erämaakahvilat latujen varsilla. Lähestulkoon kaikilla latureiteillä voit pistäytyä jossain kahvilassa tai useammassakin. Perinteisen kahvin ja mukin lisäksi useat kahvilat tarjoilevat suolaista välipalaa ja keittolounasta. Kannattaa siis suunnitella reitin varrelle muutama ihana pysähdys ja herkuttelutauko. Mukana kannattaa pitää käteistä rahaa, koska kaikissa latukahviloissa ei ole mahdollista maksaa kortilla.

Latukahviloiden sijainnin näet Ylläksen latukartasta.

Ylläksen erämaakahvilat

 

Hiihtokoulut ja opastetut retket

Maastohiihto on pitkälti tekniikkalaji ja hyvän tekniikan hallitseminen antaa aivan uutta potkua hiihtoretkiin. Ylläksen hiihtokoulut tarjoavat sekä opastettuja hiihtoretkiä että tekniikkakoulutusta sekä luistelu- että perinteisellä tyylillä. Useimmista hiihtokouluista voit varata joko yksityistunteja tai pienryhmätunteja hiihtotasosi ja taitojesi mukaan.  

Varaa hiihtokoulu tai opastettu hiihtoretki

 

Suksien vuokraus

Voit helpottaa matkustamista vuokraamalla sukset Ylläksen vuokraamoista. Vuokraamoista saat juuri oikein olosuhteisiin huolletut sukset allesi ja voit keskittyä maisemista nauttimiseen. Tässä vuokraamot:

 

Missä yöpyä ja miten saapua Ylläkselle?

Ylläkseltä löytyy majoitusta jokaiseen makuun. Haluatko hotellien hemmottelua aamupaloineen ja kylpylöineen vai mökkien mukavuutta oman takan ja terassin kanssa? Pitääkö majoituksen olla syrjässä vai aivan palveluiden tuntumassa? Ylläksen majoitushaun kautta löydät helposti haluamasi. Perille pääset omalla autolla, ekologisesti autojunan kyydissä tai näppärästi lentäen. Lue lisää eri matkustusvaihtoehdoista ja aloita oman talvilomasi suunnittelu. 

Etsi ja varaa majoitus