Sulje

Sivukartta ja haku

Suomen parhaat ladut ja kauneimmat tunturimaisemat

Suomen laajin hiihtolatureitistö ja ensiluokkainen latujen hoito takaavat loistavat mahdollisuudet maastohiihtoon Ylläksellä. Vaihtelevat maastot tarjoavat monipuolisia reittejä ja paljon vaihtoehtoja. Hiihdä leppoisasti järven jäällä, soilla ja erämaametsissä tai nouse tunturiin hakemaan hulppeita näkymiä ja vauhdin huumaa. Hiihtolatujen varrelta löytyy talven ehdottomat helmet, ihanan tunnelmalliset erämaakahvilat.

Hiihtokausi: Latuja hoidetaan lokakuulta 1.5. asti lumi- ja sääolosuhteiden salliessa

Varaa opastettu retki tai hiihtokoulu Osta latukartta Reittimaksu

Ylläksen hiihtoladut tunnetaan tunturimaisemista

Ylläksen hiihtoladut ovat aivan omaa luokkaansa. Kauniit tunturimaisemat ja puhdas luonto on jatkuvasti hiihtoladuilla läsnä. Latuja on yhteensä 314 km, joista valaistua latua 32 km. Kaikki ladut soveltuvat luisteluhiihtoon ja perinteisen tyylin hiihtoon. Korkeuseroa ja haastetta saa nousemalla tunturiin, jossa palkintona on avarat kauaskantoiset tunturimaisemat. Helppo pääsy hyvin hoidetuille laduille tekee Ylläksestä hiihtäjän suosikin.

Tuulettomina pakkaspäivinä puurajassa oleva Lämpökolmonen on oiva valinta, sillä siellä on jopa 20 astetta lämpimämpää kuin alhaalla kylissä.

Hiihtolatujen kunnossapito

Latujen hoito aloitetaan kun lunta on riittävästi, yleensä lokakuussa. Hiihtoladut on jaettu hoitoluokkiin. Suosituimmat lähiladut avataan heti lumien tultua ja kunnostetaan latukoneilla tarvittaessa joka päivä.

Kakkos- ja kolmosluokan ladut avataan helmikuussa ja niitä hoidetaan tarvittaessa, kuitenkin joka viikko. Kaikki hiihtoladut on auki helmikuun puolivälistä alkaen.

Hiihtolatuja hoidetaan lumi- ja sääolosuhteiden salliessa 1.5. asti.

Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa sähköiseltä kartalta sekä Facebookista Tunturi-Lapin Reitit.

 

Latukartta

Tutustu latukarttaan ennen ladulle lähtöä ja valitse taitotasollesi sopivat reitit. Sähköisestä latukartasta näet reaaliaikaisesti avoinna olevat ja hoidetut ladut. Latukarttaan on merkitty myös valaistut hiihtoladut (valaistus klo 7-22) sekä koiraladut. Latujen vaativuusluokitus on merkitty vain paperikarttaan. Paperisen latukartan voi ostaa alueen yrityksistä tai Ylläksen matkailuinfosta.

Osta Ylläksen latukartta

Ostamalla Ylläksen ulkoilukartan osallistut Pohjoismaiden parhaan ulkoilureitistön ylläpitoon. Tutustu sähköiseen latukarttaan osoitteessa kartta.yllas.fi. Huomaa, että ilmaisversiossa ei näy kaikki tiedot. Pienellä maksulla näet paljon lisätietoja: kunnostetut ja avoinna olevat hiihtoladut, milloin reitit on viimeksi kunnostettu, valaistut ladut, koiraladut ym.

 

Koiraladut Ylläksellä

Ylläksellä on 46 km koiralatuja eli hiihtolatuja joilla saa hiihtää koiran kanssa. Risteyksissä nämä on merkitty hiihtäjä ja koira -symbolein. Koiralatuja ovat mm.

  • Äkäslompolossa Karilasta Helukkaan. Reitillä on muutamia mäkiä.
  • Velhonkodalta Takavuomalle ja Hannukaiseen. Reitillä on useampia mäkiä.
  • Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Aurinkotuvalle. Reitto on helpohko, ei mäkiä.
  • Ylläsjärven kierros: Eelin Kaupalta jäälle ja Möykkyseen, rantaa pitkin takaisin. Reitti on helpohko, ei mäkiä.
  • Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Ahvenkankaalle. Reitti on helpohko, ei mäkiä.

Katso koiraladut Ylläksen latukartasta.

Karvakaverit ovat tervetulleita koiraladuille ja talvipoluille kytkettyinä. Kerääthän koirasi jätökset.

Osta Ylläksen latukartta Lemmikkiystävälliset majoitukset

 

Ylläksen erämaakahvilat

Ylläksen ehdottamat talven helmet ovat sen lukuisat erämaakahvilat latujen varsilla. Lähestulkoon kaikilla latureiteillä voit pistäytyä jossain kahvilassa tai useammassakin. Perinteisen kahvin ja mukin lisäksi useat kahvilat tarjoilevat suolaista välipalaa ja keittolounasta. Kannattaa siis suunnitella reitin varrelle muutama ihana pysähdys ja herkuttelutauko. Mukana kannattaa pitää käteistä rahaa, koska kaikissa latukahviloissa ei ole mahdollista maksaa kortilla.

Latukahviloiden sijainnin näet Ylläksen latukartasta.

Osta kartta

Hiihtokoulut ja opastetut retket

Maastohiihto on pitkälti tekniikkalaji ja hyvän tekniikan hallitseminen antaa aivan uutta potkua hiihtoretkiin. Ylläksen hiihtokoulut tarjoavat sekä opastettuja hiihtoretkiä että tekniikkakoulutusta sekä luistelu- että perinteisellä tyylillä. Useimmista hiihtokouluista voit varata joko yksityistunteja tai pienryhmätunteja hiihtotasosi ja taitojesi mukaan.  

Varaa hiihtokoulu tai opastettu hiihtoretki

Suksien vuokraus

Voit helpottaa matkustamista vuokraamalla sukset Ylläksen vuokraamoista. Vuokraamoista saat juuri oikein olosuhteisiin huolletut sukset allesi ja voit keskittyä maisemista nauttimiseen. Tässä vuokraamot:

 

Missä yöpyä ja miten saapua Ylläkselle?

Ylläkseltä löytyy majoitusta jokaiseen makuun. Haluatko hotellien hemmottelua aamupaloineen ja kylpylöineen vai mökkien mukavuutta oman takan ja terassin kanssa? Pitääkö majoituksen olla syrjässä vai aivan palveluiden tuntumassa? Ylläksen majoitushaun kautta löydät helposti haluamasi. Perille pääset omalla autolla, ekologisesti autojunan kyydissä tai näppärästi lentäen. Lue lisää eri matkustusvaihtoehdoista ja aloita oman talvilomasi suunnittelu. 

Etsi ja varaa majoitus