Sulje

Sivukartta ja haku

Ylläksen maastohiihtolatujen erikoisuudet – nämä kannattaa kokeilla!

Tekstin on kirjoittanut maajoukkuehiihtäjä Leena Nurmi. Lue myös muut Leenan julkaistut artikkelit Kevätperinteet näkyvät Ylläksen hiihtoladuilla ja Suomen parhaat hiihtoladut löytyvät Ylläkseltä.

Jylhä tunturimaasto luo poikkeuksellisen paljon haastetta ja korkeuseroja Ylläksen hiihtoladuille. Myös sään vaikutus hiihtokokemukseen on merkittävä, joten sää on hyvä ottaa huomioon reittiä suunnitellessa. Ylläksen laajassa latuverkostossa on useita kokemisen arvoisia erikoisuuksia, jotka tuovat vaihtelua ja haastetta tavanomaisen hiihtolenkin sisältöön.

Ylläksen latukartta

Isomettän nousu

Isomettän nousu Äkäslompolon kylässä on yksi Ylläksen latuverkoston erikoisuuksista. Nousu on pituudeltaan 1,6 km ja sen profiili on vaihteleva. Latuosuus on nimetty aikoinaan hiihtäjälegenda Jari Isometsän mukaan. Isomettän nousussa hiihtäjä voi haastaa itsensä äärirajoille kiipeämällä nousun päälle tai hioa laskutaitojaan laskemalla kaksisuuntaisen ladun vauhdikkaasti alas. Isomettän nousun hiihtolatu on vaativuusluokitukseltaan keskivaikea.

Isomettän nousu Äkäslompolossa tarjoaa haasteita maastohiihtäjille.

Pakkasta pakoon lämpöladulle

Ylläksen lämpöladuksi kutsutaan kolmen kilometrin mittaista lenkkiä Isomettän nousun päällä Maisematien varressa. Kovien pakkasten paukkuessa lämpöladulla on usein merkittävästi lämpöisempää kuin alhaalla kylässä. Tämä johtuu lämpöladun sijainnista ihanteellisella korkeudella tunturissa. Reitti on tasoltaan helppo/keskivaikea. Ladulle on helppo kulkea kauempaakin, sillä parkkipaikka sijaitsee aivan ladun vieressä. Kätevimmin lämpökolmesen aloittaa Ihmisen Ringin/Äkäslompolon laskettelukeskuksen pysäköintialueelta.

Hiihdä lämpökolmosella säällä kuin säällä.

Haasta itsesi Kukastunturin nousuissa

Kukas on ainut Ylläksen tuntureista, jonka päälle menee hoidettu hiihtolatu. Latu on kaksisuuntainen, joten tunturille voi nousta kummaltakin puolelta. Kukaksen hiihtoreitti on merkitty latukarttaan mustalla värillä, eli se on tasoltaan vaikea. Haastavat nousut ovat pituudeltaan noin kaksi kilometriä ja nousumetrejä kertyy 140-180 m noususuunnasta riippuen. Etelästä noustessa hiihtolatu on profiililtaan loivahkoa ja loppua kohti jyrkkenevä, kun taas pohjoisrinteen latu on vaativampi ja nousukulmaltaan vaihtelevampi.

Hiihdä Kukastunturin huipulle katselemaan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemmia.

Pidä tauko latukahvilassa

Hiihtolatujen varrella sijaitsevat latukahvilat ovat kokemisen arvoisia ja niillä jokaisella on erikoisuutensa ja omanlainen tunnelma. Ylläksen latukahvilaverkosto on ainutlaatuinen, sillä kahviloita on latujen varsilla yhteensä parikymmentä. Tauolla voi suunnitella hiihtoreittiä, juoda munkkikahvit tai syödä vaikkapa keittolounaan! Latukahviloiden sijainnin voi tarkistaa Ylläksen latukartasta.

Latvamaja on yksi Ylläksen latukahviloista.