Sulje

Sivukartta ja haku

Revontulibongaus
Lue ammattilaisen vinkit!

Tietoa Lapin revontulista – Ylläs on aito revontulikeskus

Tarinan mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu kiitää vinhaa vauhtia hangella. Viilettäessään se pyyhkäisee hännällään lumihiutaleita, jotka taivaalla muuttuvat revontuliksi.

Totuus on toisenlainen: revontulet syntyvät, kun auringosta lähteneet hiukkaset törmäävät maan magneettikentän ohjaamina yläilmakehän happi- ja typpiatomeihin. Jokaisesta hiukkastörmäyksestä vapautuu energiaa hienona välähdyksenä. Sinistä ja violettia väriä syntyy typpiatomitörmäyksistä, kun taas vihertävään tai punaiseen tarvitaan tömäytyksiä happiatomeihin. Kunnon magneettisessa myrskyssä vapautuu energiaa moninkertaisesti enemmän kuin Suomen samanaikainen energiankulutus on.

Revontulet Lapissa ja Ylläksellä

Revontulikausi Lapissa alkaa elokuun lopussa ja jatkuu aina huhtikuun alkuun saakka. Syksyn saapuessa illat pimenevät ja usein alkukaudella nähdäänkin revontulikauden upeimmat näytökset. Revontulet tanssivat Lapin taivaalla noin 150 yönä ja viimeisiä revontulia bongaillaan vielä maalis-huhtikuun taitteessa.

Ylläs on aito revontulikeskus, sillä napa-alueita ympäröivä revontulivyö kulkee sopivasti näköpiirissä. Revontulikaudella katuvalot sammutetaan joka ilta klo 22-06. Tätä aikaa kutsutaan Ylläs Twilight -ajaksi. Tarkoituksena on edesauttaa Lapin revontulien katselua, jotka näkyvät parhaiten pimeässä.

Viisi parasta revontulibongauspaikkaa Ylläksellä

1.    Äkäslompolojärven ranta

Helposti saavutettava suuri aukea paikka bongailla revontulia. Horisontissa näkyy Ylläksen tuntureista Kukas, Kesänki, Kellostapuli ja Ylläs. Valokuvatessa hieno kohde etualalle on uusi #yllasswing (katso Instagramista). Järven rantaan pääset helpoiten Jouni Kaupan parkkipaikalta.

2.    Tuomikurun kota

Uusi Tuomikurun kota on tunturissa puurajan yläpuolella, josta on hyvät näkymät taivaalle. Kota antaa hyvän tuulensuojan ja lämpöä saat tulistelemalla. Kodalle vievään reittiin kannattaa varata aikaa n. 30-45min.

3.    Äkäsmylly

Äkäsmylly sijaitsee Äkäsjoen varrella, Äkäslompolosta pohjoiseen päin. Vanha mylly ja linkat antavat oman tunnelmansa revontulien bongaukseen ja valokuvaamiseen. Äkäsmyllyn laavulla voit myös lämmitellä nuotion äärellä ja voimakkaasti virtaava joki pitää linkan pitkään sulana.

4.    Kuertunturi

Kuertunturi on kokeneiden revontulikuvaajien ykköspaikka. Talvella satumaiset tykkylumipuut ja horisontista nousevat tunturit antavat loistavia vaihtoehtoja erilaisille kuvakulmille. Kuertunturille lähtee polku Äkäslompolon kappelin kupeesta, jota pitkin pääsee helposti huipulle. Muista otsalamppu!

5.    Ylläksen Luontokeskus Kellokas

Luontokeskus Kellokkaan alueelle on helppo saapua ja takapihalla on reilusti tilaa revontulien bongaukseen. Kellokkaan läheisyydestä löydät myös kodan, jonne voit välillä hipsiä lämmittelemään. Revontulikuvaajille paikka on myös loistava, jos haluat tuntureita ja metsää mukaan valokuviin.
Kuva

Vinkit revontulikuvaukseen

Hyvä paikka revontulien kuvaamiselle vaatii avoimen ja kirkkaan taivaan mahdollisimman vähäisellä valosaasteella. Kurkkaa ensin revontuliennustetta ja sen jälkeen säätiedotuksesta, onko luvassa pilvetön taivas. Jos ennusmerkit ovat kohdillaan, pakkaa seuraavat tavarat mukaan:

Revontulikuvaajan check-list:

  • Lämmintä vaatetta ja juotavaa
  • Otsalamppu
  • Kamerajalusta
  • Kamera
  • laajakulmalinssi
  • täyteen ladattu akku ja vara-akku
  • muistikortteja

Yritä pitää vara-akut ja muistikortit mahdollisimman lämpimässä paikassa. Kun aloitat revontulien kuvaamisen, muista muutama nyrkkisääntö:

  • Käytä kamerajalustaa
  • Käytä kameran manuaaliasetuksia
  • Käytä kuvaamiseen ajastinta tai kaukolaukaisinta

Nykyisten järjestelmäkameroiden kuvanlaatu on korkealla tasolla, mutta pyri asettamaan ISO-asetus mahdollisimman pienilukuiseksi (1000-2000), jotta minimoit kuvan kohinan mahdollisimman hyvin. Oikea suljinaika riippuu hyvin vahvasti revontulien voimakkuudesta, mutta hyvä valoitusaika millä aloittaa on 5 sekuntia. Jos revontulet näkyvät himmeinä, voit usein käyttää jopa 30 sekunnin suljinaikaa. Mutta mitä nopeammin ja voimakkaammin revontulet loimuavat, kannattaa suljinaikaa lyhentää jotta revontulien muodot ja värit toistuisivat mahdollisimman tarkasti kuvaan. Välillä jopa 1 sekunnin suljinaika on tarpeen. Aukon voit asettaa mahdollisimman pienilukuiseksi, jopa f/2,8 jos kamerasi optiikka antaa myöden. Revontulien kuvaaminen vaatii alussa asetusten testailua, sillä olosuhteet ovat aina erilaiset.

Älä kuvaa pelkkää taivasta! Etsi etualalle jonkin mielenkiintoinen elementti, joka voi olla esimerkiksi revontulia heijastava alkukauden tyyni järven pinta, puiden latvat, lumitykkypuut, kota tai laavu. Tässä asiassa mielikuvitus saa laukata. Horistontista nousevat tunturit ovat myös mielenkiintoisia ja kauniita elementtejä kuvaan.

Esimerkkejä hyvistä revontulikuvista

Lue ammattilaisen vinkit revontulikuvaukseen!

Lue ammattilaisen vinkit revontulikuvaukseen!

Revontulien valokuvaaminen - vinkit