Sulje

Sivukartta ja haku

Suomen parhaat hiihtoladut ovat Ylläksellä

Tekstin on kirjoittanut maajoukkuehiihtäjä ja tuore Suomen mestari Leena Nurmi. Lue myös muut Leenan artikkelit: Kevätperinteet näkyvät Ylläksen hiihtoladuilla ja Ylläksen maastohiihtolatujen erikoisuudet - nämä kannattaa kokeilla!

Hiihto-olosuhteet ovat Ylläksellä loistavat, sillä hoidettuja hiihtolatuja on yhteensä 330 km. Ylläksen hiihtokausi alkaa varhain marraskuun ensilumista ja jatkuu pitkälle huhti-toukokuulle loppukevään hankikannoille saakka. Monipuoliset ladut tarjoavat elämyksiä kaiken tasoisille hiihtäjille helpohkoista laduista haastaviin tunturireitteihin. Latuverkoston varrella on useita hyvin varusteltuja kahviloita, joissa voi viivähtää pidempäänkin.

Paljon hiihtävänä Ylläksen latuverkosto on tullut minulle hyvin tutuksi vuosien varrelta. Ensikertalaisen tai vähemmän hiihtävän voi olla haastavaa hahmottaa laajaa ja monipuolista latuverkostoa, sillä loman aikana hiihtoon käytetty aika on rajallinen. Siksi haluankin jakaa kanssanne Ylläksen latuverkostosta parhaat palat näin maastohiihtäjän näkökulmasta.

Ylläksen latukartta

Suomen kauneimmat hiihtomaisemat

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto alkaa aivan Ylläksen kupeesta. Sen luonto lumoaa vierailijat upeilla Tunturi-Lapin maisemilla, jotka vaihtelevat jylhistä tunturimaisemista luonnontilaisiin metsiin ja soihin. Kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin ja se ulottuu Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön alueille. Ylläksen alueella on seitsemän tunturia: Yllästunturi, Kesänkitunturi, Kukastunturi, Kuertunuri, Lainiotunturi, Pyhätunturi ja Aakenustunturi. Ylläs (719 m) on näistä korkein.

Kukastunturi

Kukas kohoaa 474 metrin korkeuteen merenpinnasta. Tunturi ei ole Ylläksen korkeimpia, mutta maisemat ja sijainti tekevät siitä ainutlaatuisen. Kukaksen yli menee kunnostettu latu (latukartassa II-kategoria) ja huipulta aukeaa mahtavat maisemat kaikkiin ilmansuuntaan. Tunturin valloittaja palkitaan upeilla näkymillä, sillä aivan Kukaksen kyljessä sijaitsee Lainio ja hieman kauempana horisontissa kohoaa Ylläs. Kirkkaalla ilmalla voi myös nähdä kauempana pohjoisessa siintävät Pallastunturin kerot.

Kukastunturin päältä avautuu upeat maisemat maastohiihtäjälle.

Kellostapulinkuru

Kellostapulinkurun latu kulkee Kellostapulin ja Ylläksen Keskisen laen välistä. Haastavan parin kilometrin nousuosuuden päältä voi ihastella upeita tunturimaisemia ja nähdä Ylläksen aivan lähietäisyydeltä. Kellostapulinkurussa voi aistia aitoa tunturitunnelmaa ja luonto on huikea. Tarkempisilmäinen hiihtäjä voikin havaita korkeuden vaikutuksen ympäröivään luontoon.

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Luontokeskukselta on kätevä lähteä hiihtoreiteille. Keskeisen sijainnin lisäksi luontokeskuksen edustalla olevalta suoaukealta on yksi Ylläksen kauneimmista näköaloista, sillä sen läheisyydessä voi nähdä Kellostapulin, Ylläksen Keskisen laen ja Ylläksen. Panoraama-näköalan täydentävät suon kelopuut.

Hiihtämisen lomassa voit käydä vaikka lounaalla Luontokeskus Kellokkaassa.