Sulje

Sivukartta ja haku

Lapin ruska uusin twistein

Pohjoismaiden paras Ylläs toivottaa sinut tervetulleeksi syyslomalle!

Ylläs on voittanut Scandinavian Outdoor Award Travel -palkinnon Pohjoismaiden parhaana ulkoilukohteena Best outdoor destination -kategoriassa keväällä 2020. Lapin upea väriloisto houkuttaa kiipeämään tunturiin hengittämään maailman puhtainta ilmaa. Ruskan mukana saapuvat ensimmäiset hiipivät merkit talvesta. Kuulaat syysaamut, pieni jääkide tunturissa, keltaisessa valossa kylpevät kirkkaanpunaiset riekonmarjat. Päivällä tunturit loistavat punaisena, yöllä revontulet värittävät taivaankannen. Ruska on yksi pahimpia Lapin kuumeen herättäjiä. Varo, tähän voi jäädä koukkuun!

 

1. Ajoita oikein

Ruska tulee joka vuosi, se on varma, mutta ruskan loisto vaihtelee vuodesta toiseen. Mitä kylmemmät ja kuivemmat kelit, sitä loistavampi ruska. Yleensä ruska on parasta syyskuun puolessa välissä, mutta elokuun lopulta lokakuun alkuun on yhtälailla hyvää ruska aikaa. Tulemalla hieman aikaisemmin tai vähän myöhemmin vältät pahimman ruskaruuhkan, mutta saat nauttia kaikista ruskan iloista. 

 

2. Miten saapua paikalle?

Suunnittele miten pääset perille. Ajatko omalla autolla, hyppäätkö junaan vai lennätkö Kittilään? Kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja. Jakamalla autokyydin useamman henkilön kanssa, vähennät päästöjä henkilöä kohti. Junalla taas saa pienimmän hiilijalanjäljen. Ympäristötietoisten kannattaakin seurata VR:n tarjouksia. Finnair lentää suoraan Helsingistä Kittilään alle kahden tunnin, eli lentäen olet nopeasti perillä. Lappi on paljon lähempänä kuin luuletkaan. 

Miten saapua Ylläkselle?

3. Missä yöpyä?

Ylläkseltä löytyy majoitusta jokaisen makuun. Sinun pitää ensin päättää millaisen loman haluat. Hotellien hemmottelua? Mökkien mukavuutta? Hostellin helppoutta? Pitääkö majoituksen olla syrjässä vai aivan palveluiden tuntumassa? Kun tiedät mitä haluat, varaa majoitus helposti Ylläksen majoitushaun kautta.

Etsi majoitusta

4. Mitä tehdä Ylläksellä?

Rempseä matkailija ottaa loman löysin rantein ja saapuu paikalle ilman etukäteissuunnittelua ja se on ihan ok. Mutta myös suunnittelu ja valmistelu ovat osa matkaa ja jopa hauskaa puuhaa. Mieti siis mitä haluaisit ruskalomallasi tehdä. Huiputtaa tuntureita maastopyörällä? Metsästää revontulia pimenevässä yössä? Testata alamäkipyörän vauhtia?  Kerätä Ylläksen parhaat instavinkit puhelimeen? Liikuntamuotoja on yhtä monta kuin on kulkijaakin, sinun pitää vain valita itsellesi paras tapa nauttia maailman puhtaimmasta ilmasta. Alla Ylläksen tiimin TOP 4 ruskavinkkiä. Lisää vinkkejä voi kysellä Ylläksen matkailuinfosta Luontokeskus Kellokkaasta. 

 


 

Polkien ruskan halki

Kukastunturi on ollut Ylläksen ykköspyöräilykohde jo pitkään. Ja ihan syystä. Ylämäkeen voi joutua tekemään lihastyötä, mikäli et ole vuokrannut sähköpyörää, mutta alamäkeen pääsee nauttimaan kunnolla vauhdin hurmasta. Kukaksen huipulta on aivan mahtavat näköalat sekä Ylläksen että Pallaksen suuntaan. Kamera reppuun ja menoksi. Ylläkseltä löytyy poljettavaa vaikka useammaksi viikoksi ja reittejä riittää niin aloittelijoille kuin kokeneemmallekin polkijalle. Etsi itsellesi sopivin reitti Ylläksen reittihausta ja nauti ruskan huumasta!

Ylläksen reitit

Väriloistoa myös öisin

Ruskan saapuessa on aika sanoa hyvästit kesän yöttömille öille. Kun illat hiljalleen pitenevät ja yöt pimenevät, voi tunturiin suunnata keskiyönauringon sijasta revontulia ihailemaan. Ruska on mahtavaa revontulien bongausaikaa, sillä toisin kuin sydäntalvella ruskan yöt ovat suhteellisen lämpimiä. Ja kun järviä ei peitä vielä jääkerros, heijastuu taivaanvalkeat upeasti tyynestä veden pinnasta. Nuotion äärellä on ihana istua tulistelemassa ja odottamassa revontulien ilmestymistä. Hyvä revontuliretkivinkki on retki Särkitunturin päälle. Polku on helppo ja lyhyt ja esimerkiksi pyörällä sinne nousee nopeasti. Huipulla on järvi, joka antavat mahtavan taustan revontulikuvaukseen.

 

 

Alamäkipyörän vauhdissa

Idea alamäkipyöräilyssä on aivan sama kuin talvella lasketellessa. Gondolilla ylös tunturiin ja mäkeä alas pyörällä kurvaillen. Vauhdin tason voi päättää itse. Eri tasoisia alamäkireittejä löytyy samalla tavalla kuin talvisia rinteitäkin. Vauhtipäille löytyy jyrkempää rinnettä hyppyineen ja aloittelijoille loivempaa polkua rentoon kurvailuun. Tämän vuoden uutuutena Sport Resort Ylläs on tehnyt training track -radan, joka sopii yhtälailla tekniikan hiomiseen konkareille kuin juniorien harjoitteluunkin. Mattohissi kuljettaa sekä polkijan että pyörän radan yläosaan ja gravitaatio hoitaa loput. Kannattaa kokeilla, sillä alamäkipyöräily on helpompaa kuin ehkä uskotkaan. Lue lisää Ylläksen alamäkipyöräilystä. 

 

 

Instagram ruskaa

Valokuvaus on hyvä syy lähteä luontoon ja ruskan värit mahdollistavat aivan uniikkeja kuvauskohteita. Väriloistossa kylpevät tunturit saavat aikaan kylmät väreet karaistuneessakin kulkijassa. Ehdoton instavinkki on Pakasaivo. Henkeäsalpaavan jylhinä korkeuksiin nousevat kallioseinämät ympäröivät kirkasvetistä pikku järveä. Pakasaivon uskotaan olevan pohjaton, mutta toiset tietävät Saivojärven olevan kaksipohjainen ja toisella puolen elää saivokansa peilikuvan lailla. Kalastajien tarinoissa kalat välillä katoavan pohjassa olevasta reiästä aliseen maailmaan. 

Toinen instasuosikki on Kesänkijärvi. Jylhänä kohoava Kellostapuli ja kirkkaana loistava järvi luovat mahtavan taustan ruskan instakuville. Seilaa Kesängillä kanootilla tai soutuveneellä, patikoi rantoja pitkin Kesängin Keitaalle kahville tai kierrä koko järvi pyörällä, poimien matkalla parhaat kuvakohteet.