Sulje

Sivukartta ja haku

Koe revontulet Lapinlomalla

Taivaan rannassa haaleana vilahtava väri voimistuu tumman vihreäksi nauhaksi, joka alkaa tanssia taivalla, vaihtaa muotoa ja väriä, liikkuu pitkin taivaan rantaa ja valaisee pimeän maiseman. Näkymä pysäyttää. Ja saa ihmisen tuntemaan pienuutensa maailmassa. Itseasiassa revontulet ovat niin vahva kokemus, että useat kulttuurit ovat liittäneet siihen mitä erilaisimpia uskomuksia.

Ammattilaisen vinkit kuvaukseen

Paikallisen tarinan mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu kiitää vinhaa vauhtia hangella. Viilettäessään se pyyhkäisee hännällään lumihiutaleita, jotka taivaalla muuttuvat revontuliksi. Kiinalaisen uskomuksen mukaan revontulet syntyvät hyvän ja pahan lohikäärmeen taistellessa taivaalla ja syöstessä tulta. Japanilaisessa kulttuurissa uskotaan, että lapsen siittäminen revontulien alla takaa lapselle kauneutta, älykkyyttä ja hyvää onnea. Australian aboriginaalit katselivat revontulia uskoen jumalien tanssivan taivaalla. Inuiitit puolestaan uskovat että revontulet syntyvät kun heidän esi-isänsä pelaavat palloa mursun kallolla. Seuraavan kerran kun näet revontulia, niin mieti mihin itse uskoisit?

Milloin voin nähdä revontulia?

Revontulikausi Lapissa alkaa elokuun lopussa ja jatkuu aina huhtikuun alkuun saakka. Syksyn saapuessa illat pimenevät ja usein alkukaudella nähdäänkin revontulikauden upeimmat näytökset. Revontulet tanssivat Lapin taivaalla noin 150 yönä ja viimeisiä revontulia bongaillaan vielä maalis-huhtikuun taitteessa. Kauden 2017-2018 tilastoista selviää, että revontulia näkyi Lapin pohjoisosissa kolmena yönä neljästä.

Ylläs profiloituu revontulikohteeksi

Isoissa kaupungeissa on suuri valosaate, joka haittaa revontulien tähystämistä. Paras paikka revontulien tarkkailuun onkin pimeä ja aukea paikka, josta näkee koko taivaan kannen.  Ylläs on satsannut erityisesti revontulien tarkkailuun. Revontulikaudella lokakuusta-maaliskuuhun katuvalot sammutetaan joka ilta klo 22-06. Kun valoa on kylällä vähemmän voi revontulia hyvällä tuurilla nähdä myös oman mökin takakuistilta. Ota mukaan lämmin viltti ja kaakao muki ja nauti esityksestä!

Ylläksen parhaat paikat revontulibongaukseen 

Jos oman mökin terassilta ei aukea riittävän hyvä näkymä tai haluat saada ikuistettua revontulet uniikissa ympäristössä, suosittelemme seuraavia spotteja.

1. Äkäslompolojärven ranta

Helposti saavutettava suuri aukea paikka bongailla revontulia. Horisontissa näkyy Ylläksen tuntureista Kukas, Kesänki, Kellostapuli ja Ylläs. Valokuvatessa hieno kohde etualalle on uusi #yllasswing (katso Instagramista). Järven rantaan pääset helpoiten Jouni Kaupan parkkipaikalta.

2. Tuomikurun kota

Uusi Tuomikurun kota on tunturissa puurajan yläpuolella, josta on hyvät näkymät taivaalle. Kota antaa hyvän tuulensuojan ja lämpöä saat tulistelemalla. Kodalle vievään reittiin kannattaa varata aikaa n. 30-45min.

3. Kuertunturi

Kuertunturi on kokeneiden revontulikuvaajien ykköspaikka. Talvella satumaiset tykkylumipuut ja horisontista nousevat tunturit antavat loistavia vaihtoehtoja erilaisille kuvakulmille. Kuertunturille lähtee polku Äkäslompolon kappelin kupeesta, jota pitkin pääsee helposti huipulle. Muista otsalamppu!

4. Ylläksen Luontokeskus Kellokas

Luontokeskus Kellokkaan alueelle on helppo saapua ja takapihalla on reilusti tilaa revontulien bongaukseen. Revontulikuvaajille paikka on myös loistava, jos haluat tuntureita ja metsää mukaan valokuviin.

Varaa revontuliretki