Sulje

Sivukartta ja haku

Löydä ruskan hehku

Ylläksen 8 vuodenaikaa: Ruska 1.–30.9.

Laajenna reviiriäsi ja liihota kesän viiletessä Ylläkselle haukkaamaan maailman puhtainta ilmaa. Tunturikyyhkynen tai jänkäkurppa – hippiäinen tai kirjosieppo? Ylläksen kansallismaisemasta löydät puuhaa koko pesueelle.

Ruskan väriloisto on ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista Ylläksellä. Syyskuun kuulaat aamut houkuttelevat ihailemaan maalauksellista luontomaisemaa kansallispuistossa.

Raikkaat kelit ovat ihanteellisia ulkoiluun, ja tuntureiden värinäytelmää tutkii kukin tyylillään – yksi vauhdikkaasti pyöräillen, toinen rauhassa patikoiden.

 

Ajoita oikein

Ruska tulee joka vuosi, se on varma, mutta ruskan loisto vaihtelee vuodesta toiseen. Mitä kylmemmät ja kuivemmat kelit, sitä loistavampi ruska. Yleensä ruska on parhaimmillaan syyskuun puolivälissä, mutta elokuun lopulta lokakuun alkuun on yhtälailla hyvää ruska-aikaa. Tulemalla hieman aikaisemmin tai vähän myöhemmin vältät pahimman ruskaruuhkan, ja saat kuitenkin nauttia kaikista ruskan iloista.

 

 

Missä yöpyä?

Ylläkseltä löytyy majoitusta jokaiseen makuun. Haluatko hotellien hemmottelua aamupaloineen ja kylpylöineen vai mökkien mukavuutta oman terassin kanssa? Pitääkö majoituksen olla syrjässä vai aivan palveluiden tuntumassa? Ylläksen majoitushaun kautta löydät helposti haluamasi.

Varaa majoitus

Miten saapua paikalle?

Voit matkustaa Ylläksellä ekologisesti junalla tai bussilla, omalla autolla tai näppärästi lentäen. Kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja. Jakamalla autokyydin useamman henkilön kanssa, vähennät päästöjä henkilöä kohti. Junalla taas saa pienimmän hiilijalanjäljen. Ympäristötietoisten kannattaakin seurata VR:n tarjouksia. Finnair lentää suoraan Helsingistä Kittilään alle kahden tunnin, eli lentäen olet nopeasti perillä. Lappi on paljon lähempänä kuin luuletkaan. 

Kulkuyhteydet

 

Mitä tehdä Ylläksellä - Suositukset ruskalle

Rempseä matkailija ottaa loman löysin rantein ja saapuu paikalle ilman etukäteissuunnittelua ja se on ihan ok. Mutta myös suunnittelu ja valmistelu ovat osa matkaa ja jopa hauskaa puuhaa. Mieti siis mitä haluaisit ruskalomallasi tehdä. Huiputtaa tuntureita maastopyörällä? Metsästää revontulia pimenevässä illassa? Testata hissipyöräilyä?  Kerätä Ylläksen parhaat instavinkit puhelimeen? Liikuntamuotoja on yhtä monta kuin on kulkijaakin, sinun pitää vain valita itsellesi paras tapa nauttia maailman puhtaimmasta ilmasta.

Alla Ylläksen tiimin TOP 4 ruskavinkkiä. Lisää vinkkejä voi kysellä Ylläksen matkailuinfosta Luontokeskus Kellokkaasta sähköpostitse info@yllas.fi tai käymällä paikanpäällä.

 

Pyöräillen ruskan halki

Kukastunturi on ollut Ylläksen ykköspyöräilykohde jo pitkään. Ja ihan syystä. Ylämäkeen voi joutua tekemään lihastyötä, mikäli et ole vuokrannut sähköpyörää, mutta Kukaksen huipulta on aivan mahtavat näköalat sekä Ylläksen että Pallaksen suuntaan. Kamera reppuun ja menoksi. Ylläkseltä löytyy poljettavaa vaikka useammaksi viikoksi ja reittejä riittää niin aloittelijoille kuin kokeneemmallekin polkijalle. Valitse itsellesi sopivin reitti Ylläksen reiteistä ja nauti ruskan huumasta!

Reitit TOP 3

 

Väriloistoa myös öisin

Ruskan saapuessa on aika sanoa hyvästit kesän yöttömille öille. Kun illat hiljalleen pitenevät ja yöt pimenevät, voi tunturiin suunnata keskiyön auringon sijasta revontulia ihailemaan. Ruska on mahtavaa revontulien bongausaikaa, sillä toisin kuin sydäntalvella ruskan yöt ovat suhteellisen lämpimiä. Ja kun järviä ei peitä vielä jääkerros, heijastuu taivaanvalkeat upeasti tyynestä veden pinnasta, kaksinkertaistaen mykistävän vaikutelman. Bongaile revontulia esim. luontokeskuksen takapihalla tai Kesänkijärvellä.

Revontulivinkit

 

Hissipyöräilyn vauhdissa

Haluaisitko viilettää rinteitä alas myös kesäaikaan? Idea hissipyöräilyssä on sama kuin talvella laskettelussa: Hissillä ylös tunturiin ja maastopyörällä alas kurvaillen. Ylläs Bike Parkista löytyy eri tasoisia reittejä ensikertalaisesta aina kokeneemmille enduro-kuskeille – vauhdin saa päättää itse! Tänä kesänä rakennetaan uusia helppoja ensikertalaisillekin sopiva reittejä, tervetuloa!

Ylläs Bike Park

 

Instagram ruskaa

Valokuvaus on hyvä syy lähteä luontoon ja ruskan värit mahdollistavat aivan uniikkeja kuvauskohteita. Väriloistossa kylpevät tunturit saavat aikaan kylmät väreet karaistuneessakin kulkijassa. Ehdoton instavinkki on Pakasaivo. Henkeäsalpaavan jylhinä korkeuksiin nousevat kallioseinämät ympäröivät kirkasvetistä pikku järveä. Pakasaivon uskotaan olevan pohjaton, mutta toiset tietävät Saivojärven olevan kaksipohjainen ja toisella puolen elää saivokansa peilikuvan lailla. Kalastajien tarinoissa kalat välillä katoavan pohjassa olevasta reiästä aliseen maailmaan. 

Toinen instasuosikki on Kesänkijärvi. Jylhänä kohoava Kellostapuli ja kirkkaana loistava järvi luovat mahtavan taustan ruskan instakuville. Seilaa Kesängillä kanootilla tai soutuveneellä, patikoi rantoja pitkin Kesängin Keitaalle kahville tai kierrä koko järvi pyörällä, poimien matkalla parhaat kuvakohteet.

 

Ruskan tapahtumat

Syyskuussa ruskalla järjestään mm. luonto-iltoja, elokuvanäytöksiä, Tori- ja metsäpäivät Luontokeskuksella, tansseja ja konsertteja ja suunnistuksen viikkokisoja.

Tapahtumat