Sulje

Sivukartta ja haku

Kevätperinteet näkyvät Ylläksen hiihtoladuilla

Julkaistu 2018

Tekstin on kirjoittanut maajoukkuehiihtäjä Leena Nurmi. Lue myös muut Leenan julkaistut artikkelit Suomen parhaat hiihtoladut löytyvät Ylläkseltä ja Ylläksen maastohiihtolatujen erikoisuudet - nämä kannattaa kokeilla!

Keväällä auringonpaiste ja Lapin hohtavat hanget hemmottelevat hiihtäjää. Kilometrit taittuvat kuin itsestään ja laduilla vilisee hyväntuulisia hiihtäjiä. Suomen parhaassa latuverkostossa valinnanvaraa reittivalintojen suhteen riittää, mutta joskus voi olla virkistävää kokeilla jotakin erilaista. Ylläksen kevättalven hiihtoperinteet tuovat omat vivahteensa kevääseen. Nämä rennot tapahtumat ovat mainio tilaisuus nähdä uusia maisemia ja kokea aitoa Lappia.

Ylläksen latukartta

Myllyhiihto

Perinteistä Myllyhiihtoa on hiihdetty Ylläksellä jo neljän vuosikymmenen ajan kevättalvella keskiviikkoaamuisin. Myllyhiihdon merkitys pohjautuu kauemmas historiaan, jolloin oli tapana hiihtää jyvien kanssa Äkäsmyllylle jauhamaan jauhot. Sen jälkeen hiihdettiin jauhopussien kanssa takaisin Äkäslompoloon. Myllyhiihdon perinteeseen kuuluivat samana iltana mylly- eli puurotanssit, jotka on järjestettiin nyt jo perutussa Riemuliiterissä vuodesta 1977 alkaen.

Myllyhiihto alkaa Äkäslompolosta ja jatkuu pohjoiseen Kotamajan ja Peurakaltion kautta Äkäsmyllylle. Äkäskeron kiertämisen jälkeen Äkäslompoloon palataan Peurakaltion ja Kukaslompolon kautta. Täysimittaisen Myllyhiihdon pituus on 47 km ja reitti on vaativuusluokitukseltaan helppo/keskivaativa.

Myllyhiihdon voi hiihtää myös lyhennettynä versiona siten, että matkustaa bussilla Äkäsmyllylle ja hiihtää sieltä takaisin Äkäslompoloon. Lyhennetyn reitin pituus on 20 km. Ylläsjärveltä ja Äkäslompolosta järjestetään kevätkaudella joka keskiviikkoaamu bussikuljetus Äkäsmyllylle. Myllyhiihdon ladut kunnostetaan keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Aakenushiihto

Torstaiaamuisin Äkäslompolosta ja Ylläsjärveltä on bussikuljetus Aakenuksen kupeeseen Totovaaran pysäköintialueelle, josta voi hiihtää mieleistään reittiä autiotupien ja latukahviloiden kautta takaisin kylille. Aakenustunturin vieressä kohoaa Iso-Totovaara, jonka laelta Haavepalon näköalapaikalta avautuu upeat maisemat kohti Yllästä. Hyvällä säällä vaaralta näkee Yllästunturin, Kesänkitunturin, Lainiotunturin, Pyhätunturin ja Aakenustunturin.

Totovaarojen kautta kulkevaa reittiä suosittelen maisemista nautiskelijoille. Iso-Totovaaralta lasketaan alas Villenkämpän päivätuvalle, josta reitti jatkuu helpohkona suopätkänä Latvamajan latukahvilalle saakka. Loppureitti kulkee Kesängin keitaan ohi Äkäslompolon kylälle. Aakenushiihdon pituus on 25 km. Suorin reitti Totovaaran pirtiltä Äkäslompolon kylään kulkee länteen Tammituvan ja Karhukodan kautta, jolloin reitin pituus on 20 km. Innokkaimmat hiihtäjät voivat haastaa itsensä kiertämällä Aakenustunturin.

Katso Aakenushiihdon reitti

Bussikuljetusten aikataulut

Lisätietoja bussikuljetusten aikatauluista löytyy ajankohtaisesta Kuukkeli-lehdestä ja Ylläksen matkailuinfosta.

Aakenushiihdossa voit hiihtää Haavepalon näköalapaikalle ihastelemaan maisemia..