Sulje

Sivukartta ja haku

Kevätperinteet näkyvät Ylläksen hiihtoladuilla

Keväällä auringonpaiste ja Lapin hohtavat hanget hemmottelevat hiihtäjää. Kilometrit taittuvat kuin itsestään ja laduilla vilisee hyväntuulisia hiihtäjiä. Suomen parhaassa latuverkostossa valinnanvaraa reittivalintojen suhteen riittää, mutta joskus voi olla virkistävää kokeilla jotakin erilaista. Ylläksen kevättalven hiihtoperinteet tuovat omat vivahteensa kevääseen. Nämä rennot tapahtumat ovat mainio tilaisuus nähdä uusia maisemia ja kokea aitoa Lappia. 

Myllyhiihto

Perinteistä Myllyhiihtoa on hiihdetty Ylläksellä jo neljän vuosikymmenen ajan kevättalvella keskiviikkoaamuisin. Myllyhiihdon merkitys pohjautuu kauemmas historiaan, jolloin oli tapana hiihtää jyvien kanssa Äkäsmyllylle jauhamaan jauhot. Sen jälkeen hiihdettiin jauhopussien kanssa takaisin Äkäslompoloon. Myllyhiihdon perinteeseen kuuluu samana iltana mylly- eli puurotanssit, jotka on järjestetty Riemuliiterissä vuodesta 1977 alkaen.

Myllyhiihdon reitti lähtee Äkäslompolosta ja se jatkuu pohjoiseen Kotamajan ja Peurakaltion kautta Äkäsmyllylle saakka. Äkäskeron kiertämisen jälkeen Äkäslompoloon palataan Peurakaltion ja Kukaslompolon kautta. Täysimittaisen Myllyhiihdon pituus on 47km ja reitti on tasoltaan helppo/keskivaikea. Myllyhiihdon voi hiihtää lyhennettynä versiona siten, että matkustaa ensin bussilla Äkäsmyllylle ja hiihtää sieltä takaisin Äkäslompoloon. Tällöin reitin pituudeksi muodostuu 20km. Ylläsjärveltä ja Äkäslompolosta järjestetään kevätkaudella joka keskiviikkoaamu bussikuljetus Äkäsmyllylle. Äkäsmyllyllä sijaitsee idyllinen kahvila, jossa voi nauttia itsetehtyjä leivonnaisia tai maistaa myllärin savustamaa lohta. Myllyhiihdon ladut kunnostetaan keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Aakenushiihto

Torstaiaamuisin Äkäslompolosta ja Ylläsjärveltä on bussikuljetus Aakenuksen kupeeseen Totovaaran pirtille, josta voi hiihtää mieleistään reittiä autiotupien ja latukahviloiden kautta takaisin kylille. Aakenuksen vieressä kohoaa Iso-Totovaara, jonka laelta Haavepalon näköalapaikalta avautuu upeat maisemat kohti Yllästä. Hyvällä säällä vaaralta voi nähdä Ylläksen, Kesängin, Lainion ja Pyhätunturin.

Totovaarojen kautta kulkevaa reittiä suosittelen maisemista nautiskelijoille. Iso-Totovaaralta lasketaan alas Villen kämpälle, josta reitti jatkuu helpohkona suopätkänä Latvamajan latukahvilalle saakka. Loppureitti kulkee Kesängin keitaan ohi Äkäslompolon kylään. Maisemareitin pituus on yhteensä 25km. Suorin reitti Totovaaran pirtiltä Äkäslompolon kylään kulkee länteen Tammituvan ja Karhukodan kautta, jolloin reitin pituudeksi muodostuu 20km. Innokkaimmat hiihtäjät voivat haastaa itsensä kiertämällä Aakenuksen.

Lisätietoja bussikuljetusten aikatauluista löytyy ajankohtaisesta Kuukkeli-lehdestä ja Ylläksen matkailuinfosta.

Aakenushiihdossa voit hiihtää Haavepalon näköalapaikalle ihastelemaan maisemia..

Tekstin on kirjoittanut maajoukkuehiihtäjä Leena Nurmi. Lue myös muut Leenan julkaistut artikkelit Suomen parhaat hiihtoladut löytyvät Ylläkseltä ja Ylläksen maastohiihtolatujen erikoisuudet - nämä kannattaa kokeilla!