Sulje

Sivukartta ja haku

Hyönteiset - hyödyksi vai haitaksi

08.09.2017, klo 09:30 - 08.09.2017, klo 10:30
Hyönteiset

Hyönteiset ovat maapallon lajistollisesti tärkein eliöryhmä. Tunnettuja hyönteislajeja on noin miljoona, yli 60 % kaikista monisoluisista eliöistä. Hyönteisten todellinen lajimäärä voi kuitenkin olla huomattavasti tätä suurempi, joka 10 miljoonaa lajia. Hyönteiset ovat tärkeitä ekosysteemien toiminnalle: ne kierrättävät ravinteita, pölyttävät kasveja, ovat mm. lintujen ja kalojen tärkeitä ravintokohteita ja loishyönteiset pitävät kurissa isäntiensä populaatioita.

Hyönteisten merkitys ihmisten ravintona kasvaa tulevaisuudessa. Toisaalta hyönteisissä on ihmisen näkökulmasta haitallisia lajeja, jotka levittävät tauteja tai verottavat viljelysatoja. Hyönteistutkimus eli entomologia on siten erittäin laaja tieteenala, joka ulottaa lonkeronsa taksonomiaan, ekologiaan, maa- ja metsätieteisiin, lääketieteeseen ja jopa sotatieteisiin; Yhdysvaltain laivastossa on palkattuna 38 entomologia!

Lapin hyönteislajisto on luultua monimuotoisempi. Eräät hyönteislahkot ovat Lapissa lajistollisesti rikkaampia kuin etelässä ja Lapista löydetään jatkuvasti tieteelle kuvaamattomia lajeja. Lapin lajistollinen omaleimaisuus korostuu etenkin soiden, tuntureiden ja vanhojen metsien lajistossa.
Jukka Salmela

FT, amanuenssi Jukka Salmela työskentelee Lapin maakuntamuseossa. Salmela on kiinnostunut pohjoisten alueiden lajistosta, taksonomiasta ja huonosti tunnetuista eliöryhmistä. Salmela on arvostettu esitelmöitsijä ja hänet on palkittu mm. Björn Kurtén-palkinnolla tieteen popularisoinnista.

Luennon jälkeen Helvi Juujärven opastuksella huovutetaan ötökkä ja Marja Köngäs maalaa ötökän kasvoihin.

Lisätiedot

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Muut päivän tapahtumat