Sulje

Sivukartta ja haku

Elämälle kiitos -Petri Laaksosen konsertti

26.03.2018, klo 20:00 - 26.03.2018, klo 21:00
Petri Laaksosen laulajanura alkoi 25 vuotta sitten, kun mieskuoro Ylioppilaskunnan Laulajat tilasi nuorelta säveltäjältä lauluja serenadilevylleen. Petrin iloiseksi yllätykseksi kuoron toiveet eivät rajoittuneet vain säveltämiseen, vaan Laaksosen laulut kuultuaan kuoronjohtaja Matti Hyökki päätti pyytää säveltäjää myös laulujensa solistiksi. Niinpä kansanlaulunomainen Täällä Pohjantähden alla alkoi soida radiokanavilla siihen malliin, että nuorelle laulajalle alkoi kertyä paineita julkaista myös oma sooloalbumi.

Ensimmäinen soololevy Täällä pohjantähden alla ilmestyi syksyllä 1994.
Säännöllinen päivätyö helsinkiläisen ylä-asteen ja lukion musiikinopettajana sai jäädä ja monenlaiset estradit sekä levytysstudiot kutsuivat tuotteliasta ja monipuolista säveltäjää ja laulajaa. Vuosien varrella ensilevyn nimikkosävelmästä onkin muotoutunut yksi keskeisimmistä lauluista kuvaamaan suomalaista mielenmaisemaa.

Jo ennen päätoimiseksi laulajaksi heittäytymistään Laaksonen oli väläyttänyt säveltäjän taitojaan muun muassa tarttuvilla euroviisuiskelmillä Eläköön elämä (Sonja Lumme 1985) sekä Sata salamaa (Virve Rosti 1987).

Runsaan parin vuosikymmenen aikana Laaksonen on julkaissut kaksitoista soololevyä, useamman kokoelmalevyn sekä säveltäjänä lukuisia teemallisia albumeita. Monet hänen levyistään on palkittu kullalla tai platinalla.
Hänen tuotantonsa onkin poikkeuksellisen monipuolista aina suosituista iskelmistä euroviisuhitteihin ja joululauluista hengellisiin sävelmiin.

Merkittävä aluevaltaus Laaksoselta oli viime vuosikymmenen lopulla julkaistu kokonainen albumi uusia sävelmiä suomalaisten klassikkorunoilijoiden rakastettuihin runoihin.

Runoilija Anna-Mari Kaskisen teksteihin Laaksonen on säveltänyt lukuisia rakastettuja hengellisiä lauluja, joista moni on kokenut saavansa voimaa ja lohdutusta.

Pari vuotta sitten Petri Laaksonen julkaisi monen vuoden tauon jälkeen uuden levyn:
In Memoriam - Elät aina minussa. Sielukas uutuuslevy ja siihen liittyvä koko maan kattava konserttikiertue saavutti laajaa huomiota mediassa ja sai yleisöltä kiittävän ja innostuneen vastaanoton. Kiertueen tuotosta laulaja lahjoitti Kirkon Ulkomaanavulle
10 000 euroa syyrialaisten lasten ja nuorten elinolosuhteiden parantamiseen pakolaisleireille Jordaniassa. Samoihin aikoihin hänen nuoruuden aikainen sävellyksensä Sata salamaa koki huiman renesanssin Vain elämää - ohjelmassa Antti Tuiskun uutena versiona, nousten isoksi hitiksi.

Tänä talvena Helsingin tuomiokirkkoseurakunta myönsi laulaja-säveltäjä Petri Laaksoselle arvostetun kirkkotaiteen Engel -palkinnon. Joka toinen vuosi jaettava huomionosoitus myönnetään taholle, joka on merkittävällä tavalla kulttuurin keinoin edistänyt kirkon ydinviestiä.

Petri Laaksonen kokee olevansa ennen kaikkea live-esiintyjä.
Välitön kontakti yleisön kanssa antaa voimaa niin kuulijoille kuin myös laulajalle itselleen. Laaksosen melodiset ja elämänmakuiset laulut yhdistettynä vahvaan ja sielukkaaseen tulkintaan ovat koskettaneet tuhansia ihmisiä.

Muut päivän tapahtumat