Sulje

Sivukartta ja haku

Lapin pienpedot ja myyrät- Paavo Hellstedt

07.09.2018, klo 09:30 - 07.09.2018, klo 10:30
Pienpedot ja myyrät tutuiksi
7.9.2018 9:30 - 7.9.2018 10:30
Kolari, Äkäslompolo Yllästunturin luontokeskus

Perjantaina 7.9.2018 klo 9:30–10:30 FT Paavo Helstedt tutustuttaa väen Lapin pienpetoihin ja myyriin. Tule mukaan! Tapahtuma on maksuton.

Punamyyrä kuuluu Lapin peruslajistoon. Kuva: Seija Olkkonen
Lumikosta naaliin ja kaikenlaisia muita pikkunisäkkäitä
Paavo Helstedt kertoo Lapin pienistä pedoista, lumikosta ja kärpästä sekä monilajisesta myyräkannasta. Lopuksi ollaan ulkona ja tehdään muutama tunnistusrasti. Mistä nuo pienet elävät oikein tunnistaa?

Paavo Hellstedt on nykyisin töissä Metsähallituksessa, mutta hän on ollut pitkään Helsingin yliopistossa tutkimus- ja opetustehtävissä. Tutkimusaiheet ovat keskittyneet pieniin näätäpetoihin ja niiden biologiaan, mutta myös laajalti muihinkin nisäkkäisiin, kuten sopuleihin, myyriin, majaviin, naaleihin ja supikoiriin. Tutkimuskenttänä ovat olleet pääasiassa subarktiset ja arktiset alueet.

Luonnon eläinpopulaatioiden dynamiikka on herkkää. Pienetkin muutokset petopopulaatioissa voivat saada aikaan suuria muutoksia, jotka vaikuttavat aina maaperään ja kasvillisuuteen asti. Myös ihmistoiminta voi tahattomasti muuttaa petolajien välisiä suhteita, ja nämä muutokset voivat vaikuttaa hyvinkin perustavaa laatua oleviin asioihin, kuten metsien hyvinvointiin.

Petoja ja muuta nisäkästutkimusta on Tunturi-Lapin alueella tehty jo vuosikymmeniä. Nyt tiedetään, miten lajisto muuttuu sykleittäin ja mitkä lajit kulloinkin ovat voittajia ja mitkä häviäjiä.

Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa!

Lisätiedot

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Muut päivän tapahtumat