Sulje

Sivukartta ja haku

Luontoilta - Jyrki Puupponen

19.04.2018, klo 18:00 - 19.04.2018, klo 19:00
Struven ketju maapallon mittanauhana
19.4.2018 18:00 - 19.4.2018 19:00
Kolari, Äkäslompolo Tunturi-Lapin luontokeskus

Tule kuuntelemaan Maanmittauslaitoksen maailmanperintökoordinaattori Jyrki Puupposen luontoiltaa Struven ketjusta Yllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen torstaina 19.4.2018 klo 18:00. Tervetuloa!

Maailmanperintökohteella Stuorrahanoaivilla. Kuva: Jyrki Puupponen
Mustaltamereltä pohjoiselle Jäämerelle
Struven ketju on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Struven ketju on yksi UNESCO:n maailmaperintökohteista, jotka muodostavat ihmiskunnan yhteisten aarteiden verkoston ympäri maailmaa. Struven ketjun mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja.

Ketju kulkee Suomen halki Kotkasta Jyväskylään ja edelleen Kajaanin kautta Tornioon. Tornionjokea ketju seurailee Muonioon, josta jatkuu pohjoiseen kohti Norjan Hammerfestia. Kuusi Suomen mittauspisteistä on valittu maailmanperintökohteiksi, joista pohjoisin piste sijaitsee keskellä tietöntä erämaata Tarvantovaaran
erämaa-alueella Stuorrahanoaivi-tunturin huipulla.

Tarvantovaaran erämaa-alue on yksi Suomen hiljaisimmista seuduista. Alueelle tulevat vain harvat retkeilijät ja vaeltajat, koska sieltä puuttuvat lähes kaikki retkeilyrakenteet. Alueella kulkevat retkeilijät hakevat omaa rauhaa ja tilaa kaukana muista kulkijoista. Tule kuuntelemaan Jyrki Puupposen kertomusta Struven ketjusta sekä Suomen pohjoisimmasta pisteestä Stuorrahanoaivista ja vaellusretkestä sinne.


Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v. maksutta.
Ylläksen staffpassilaiset ja Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät työntekijöineen maksutta.
Jos et pääse Kellokkaan luontoiltaan, Jyrkin esitys on tiistaina 17.4. Pallastunturin luontokeskuksessa klo 19:30 ja keskiviikkona 18.4. Tunturi -Lapin luontokeskuksessa klo 18:00.
Tervetuloa!


Lisätiedot


Yllästunturin luontokeskus Kellokas
Struven ketju (www.maanmittauslaitos.fi)
Tarvantovaaran erämaa-alue

Muut päivän tapahtumat