Sulje

Sivukartta ja haku

Kylien Kolari

14.02.2018, klo 18:00 - 14.02.2018, klo 21:00
Edellisen kokoontumisen muistiosta 23.11.2017

Paikalla: Ajanki Veli, Nuottavaara (neuvoston puheenjohtaja), Tani Esko, Nuottavaara, Koivuranta Antero, Saaripudas, Koivuranta Lilja, Saaripudas, Raittimo Marja-Leena, Saaripudas, Sund Jari, Äkäsjokisuu,
Veli-Pekka Siltamaa, Äkäsjokisuu, Aro Markku, kirkonkylä, Juuso Heikki, Ylläsjärvi, Koivumaa Johanna, Ylläsjärvi (Kolarin kunnan kehitysjohtaja), Huttunen Kati, Meän Digiloikka hanke, Riskilä Pirjo, Lappilaiset kylät ry, Vaattovaara Jyrki, Kylien kehittämishanke, Teriö Elias, Tornion-Muonionjoen kalastusmatkailun kehittämishanke.

Tervetulleita ovat kaikki kylien asioista ja kehittämisestä kiinnostuneet!

1. Puheenjohtaja Veli Ajanki avasi kokouksen ja totesi läsnäolijat. Kunta ei ole vielä nimennyt edustajiaan kylien neuvostoon. Edellisestä kokouksesta on aikaa, kun kesä ja syksy on mennyt kylien hankkeiden merkeissä.

2. Keskusteltiin, että kyliltä voisi tulla enemmän aloitteita ja ehdotuksia kyläneuvostosssa käsiteltäväksi ja edelleen eteen päin viemiseksi. Puheenjohtajalle pitää lähettää lista kylien sähköpostiosoitteista. Kylät voisivat miettiä muitakin edustajia kuin pelkästään kyläyhdistyksen, jos löytyy innokkaita osallistujia. Kokoukset ovat avoinna kaikille ja niistä tulisi tiedottaa kylien sisällä paremmin.

Kylien Kolarin puheenjohtaja on vaihtunut vuosittain (1. vuosi Kari Koivumaa, 2. vuosi Markus Kiili, 3. vuosi Veli Ajanki) Päätettiin valita Äkäsjokisuun edustajat puheenjohtajaksi Jari Sund ja varapuheenjohtajaksi Veli-Pekka Siltamaa vuodelle 2018.

3. Antero ja Lilja Koivuranta esittelivät Saariputaan vanhaa koulurakennusta ja haasteita

Koulu lakkautettiin vuonna 1996 ja siitä lähtien kyläyhdistys on vuokrannut koulua kunnalta. Vuokrasopimus pitäisi päivittää. Kyläyhdistyksellä ei ole kiinnostusta tai resursseja ostaa kiinteistöä. Keskusteltiin koulun tulevaisuudesta, koska kyläyhdistyksen toimijoiden voimat vähenevät. Voisiko pohtia koulun kehittämistä Kurtakon koulun tyyliin ideakilpailulla? Mahdolliselle ostajalle/vuokraajalle velvollisuus säilyttää koulun tilat kyläläisten käytössä mm. kansalaisopisto, juhlat, tapahtumat jne.

Koululla on potentiaalia kehittyä mm. kalastusmatkailukohteena ja se tarjoaa nytkin yksinkertaisia majoitustiloja. Kysyntää olisi mm. caravan-paikoista.

4. Kylien kuulumiset Äkäsjokisuu
Jari Sund ja Veli-Pekka Siltamaa kertoivat Äkäsjokisuun vanhan koulun remontin etenemisestä. Kahvila-ravintola on seuraava projekti. Majoittajia on jo ollut mm. moottoripyöräilijät ja pyöräilijät. Espanjalaisia hämmentää lupapolitiikka; Äkäsjoella eri lupakäytäntö kuin Väylällä. Tapahtuma, Suomen Saab-clubin ruskapotkut, alkaen syyskuu 7. päivä 2018 Äkäsjokisuun majalla. Yleisöstä ehdotettiin kehittää Partekin louhosta elämyksellisenä uima- ja sukelluspaikkana. Infotaulusta on pidetty palaveria, mahdollinen paikka koulun pihalla. Tauluun tulisi myös laavut ja reitit. Keskusteltiin myös Äkäsjokisuun ja Saariputaan kyläyhdistysten yhdistämisestä, kun toimijoita molemmissa on vähän.

Kolarin kirkonkylä, Markku Aro kertoi, että kyläyhdistyksen hallinto vaihtunut; puheenjohtaja Markku Aro ja sihteeri Birgitta Vaattovaara. Keväisin aktivoitu kyläläisiä tienvarsien siivoustalkoihin. On oltu mukana kunnan tapahtumissa mm. KesäKolari ja kirkonkylän Venetsialaiset. Saaren vanhassa kirkossa Lapin kamariorkesterin viulu- ja sellokonsertti. Kyläyhdistys sai rahoituksen Leaderin Suomi100 - teemarahoituksesta Saaren vanhan polun teemoittamiseksi. Kyläyhdistys antaa myös lausuntoja ja aloitteita kunnan elimiin. Pyritään rakentamaan toimintaa, jolla parannetaan kirkonkylän viihtyvyyttä ja toimintaa, fasiliteettien olemassaoloa ja kulttuuritapahtumia ja tuetaan elinkeinollista kehittämistä (luonto ja ympäristöinfra kuntoon). Paikalliset yrittäjät toivotaan myös vahvemmin mukaan toimintaan. Kirkonkylällä myös koulut kytkeytyisivät jatkossa kylän toimintaan mukaan, esim. teemapolku sopii myös koululaisille (historia ja luonto). JouluKolari -tapahtuma 8.12. Ongelmana kivijalkapalveluiden loppuminen; mitä voidaan rakentaa niiden tilalle, miten ympäristö saadaan kiinnostavaksi liikkeiden tilalle? Tapahtumia, puhdasta luontoa, elämyksiä, hiljaisuutta, Väylä, raja ja lohi. Mahdollisuuksia on kirkonkylälläkin valtavasti.

Ylläsjärvi, Heikki Juuso toi esille Ylläsjärven uuden koulun, uusi upea asia kylälle, täytyy syventää koulun kanssa yhteistyötä. Matkailu alkaa syksyllä aikaisemmin kuin muina vuosina; ravintolat ovat
aukaisseet aikaisemmin ja matkailijoita on paljon. Revontulia katsotaan, somessa näkyy nyt paljon myös ensilumiasioita ja hiihtokuvia. Ihmiset elävät vuodenajan rytmien mukaan. Heikki kannusti Kolarin kyliä ottamaan kuvia sosiaaliseen mediaan, niitä ihmiset seuraavat. Enää ei lainaa tai haeta kuvia vaan ihmiset haluavat ottaa kuvia itse. Kunta voisi pitää kyläläisille kurssin, millaista kuvamateriaalia kannattaa ottaa (vrt. veriset lohikuvat ja metsästyskuvat).

Äkäslompolossa on useita kuvaajia, jotka tuottavat hienoa kuvamateriaalia. Kuvilla voidaan nostaa esiin kylien omaa kulttuuria. Sovittiin, että valokuvauskurssi voisi olla yksi osa käynnissä olevaa Kolarin kylien kehittämishanketta. Pyöräilijöitä näkynyt kesällä paljon.

Nuottavaara, Veli Ajanki ja Esko Tani esittelivät uutta 20 km pitkää koiravaljakkoreittiä, joka lähtee suoraan Nuottavaaran koululta tehden kaksi eri rengasta. Reittiä voi ajaa vaikka talvipyörälläkin.
Koiratarhan paikka on katsottu koulun pihalle. Nuottavaaran koululle on suunniteltu maalämpöä.

Lappilaiset kylä ry, Pirjo Riskilä, Lappilaiset kylät ry kerää vanhoista kouluista tietoa ja rekisteriä nettisivuille. Pirjo voi auttaa Äkäsjokisuun ja Saariputaan kyläyhdistysten yhdistämisasiassa, jos tarvetta. Kylillä jo paljon yhteistä toimintaa; kinkerit, valokuitu, jumppa Saariputaan koululla jne. Lapissa yhdistetään paljon eri kylien toimintaa.

Pasmajärven vuoden lappilainen kylän -tittelin ansiosta Lapin kylätoimintapäivät pidetään 28.-29. huhtikuuta 2018 Kolarissa. Suunniteltu kansanedustajien paneeli kylätoimintapäivien yhteyteen Äkäslompolossa ja päivä myös vuoden kylässä Pasmajärvellä, jonne tarvitaan bussikyydin ajaksi kylien esittelyä. Pääjuhlassa Jyrki voisi olla Pekka Kolarina juontajana tuoden esille Kylien Kolarin teatterinäytelmän tekstejä. Bengt Pohjasta kysytty juhlapuhujaksi. Videopätkä kuvattavaksi seuraavassa Kylien neuvoston kokouksessa, jossa toivotamme tervetulleeksi Kolariin.

5. Kunnan elinkeinojen kuulumiset
Kiitos kaikille ahkerille talkoolaisille viime viikkojen talkoista liittyen Kolarin kylien investointihankkeen kyltti- ja opastustauluinfoihin! Tavoitteena on saada jokaiseen Kolarin kylään tervetulokyltti ja kyläryppäisiin yhteinen infotaulu ensi kesän aikana.

Elias Teriö kertoi Tornion-Muonionjoen kalastusmatkailun kehittämishankkeesta (pello,. Kolari, Muonio ja Enontekiö) ja kestävän kalastuksen periaatteista. Kolarin kylissä hyviä mahdollisuuksia kehittää kalastusmatkailua, mm. hauen pyyntiä. Jyrki Vaattovaaran kanssa on suunniteltu Kolarinsaaren polun lohien bongauspaikkaa, jossa Kuussaareen tehtäisiin silta. Kutujuhlat suunnitteilla Lohipuiston lavalle.

Kylien indentiteettejä ja tarinoita on kartoitettu ja niistä on tehty näytelmä Kylien Kolari. Suunnitteilla on 11 kylän läpi kulkeva pyöräreitti koko kunnan alueelle; kevyitä ratkaisuja, ei vaadi paljon infraa. Kadonnut Paulaharjun reitti löytynyt Vaattovaaran ja Sieppijärven väliltä. Tornionlaakson neuvostolla pitkän tähtäimen tavoitteena pyhiinvaellusreitti Itämereltä Jäämerelle Väylän vartta. Laestadius yhdistää kaikkia Tornionlaakson kuntia Perämereltä Norjaan ja meillä on jo oma Laestadius-polku. Keskusteltiin myös muista merkittävistä reiteistä ja merkeistä kuten Struven mittausketju Kiuaskerolla ja Sieppijärven Ylinenvaarassa sekä Porkkavaaran kivipaasi. Ylläsjärven läheltä on löytynyt vanha Lapin ja Lannan rajapyyki.QR-koodilla voi löytää tarinallisen polun älykännyköillä.

Kati Huttunen esitteli Meän Digiloikka -hanketta, jossa tuodaan arkea helpottavia teknologioita kokeiltavaksi osana kirjaston palvelua. Esim. tabletti voidaan lainata kirjastoautosta, jossa ohjeistetaan käyttöön ja tabletin saa ottaa kotiin kokeiltavaksi. Osaan tablettikoneita tulee videopuhelinsovellus, perustabletin käyttöä opetetaan, muistutuskalentereita ym. Ikääntyvien ihmisten älykännyköitä tutustuttavaksi ja muistikuntoutusvälineitä. Asukasraati on valittu ja laitteita aletaan testaamaan ensi viikolla. Maalis-huhtikuussa 2018 laitteet tulevat käyttöön kaikille kuntalaisille.

Valokuituhankkeita Vaattojärvellä ja Sieppijärvellä, hakemukset lähetetty rahoittajalle, odotetaan päätöksiä. Suunnitelmia myös Ylläsjärvellä.

Uudet kunnanvaltuutetut pitää saada valituksi kylien neuvostoon. Parempaa tiedottamista kyläneuvostosta esim. Luoteis-Lapin sivuilla. Kunta tiedottaa eli Kuntiksessa voisi olla aina kokouskutsu. Ja kunnan toimittaja tekemään juttu neuvostosta. Kylien Kolarista tiedotetaan myös kunnan tapahtumakalenterissa.

Tervetuloa itsenäisyyspäivänä 6.12. Kolarin yläkoulun saliin NuoriSuomi100 - Kolarin historia nuorten silmin -teatteriesitykseen klo 14.30 alkaen.

Seuraava Kylien Kolarin kokous helmikuun 14. päivä 2018 Venejärvellä.

Muut päivän tapahtumat