Sulje

Sivukartta ja haku

Kino Kellokas: Valontuojat

25.05.2018, klo 18:00 - 25.05.2018, klo 20:00
Pe 25.5. klo 18

Valontuojat on dokumenttielokuva Lapin sähköistämisestä ja pojista isiensä jalanjäljillä. Tarinansa jakavat sekä raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat että syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940-80-luvuilla.

Samalla elokuvaohjaaja Antti Haase tekee henkilökohtaisen tutkimusmatkan isiensä elämäntyöhön. Baltiansaksalaisena pakolaisena Suomeen muuttanut Gunnar Haase saapui vuonna 1945 Lappiin korjaamaan maanmiestensä tuhoja. Antin isä Hannu jatkoi isoisä Gunnarin elämäntyötä Rovakairan Sähkö Oy:n toimitusjohtajana seuraavat 30 vuotta. Viimeisen sähköistämättömän kodin valojuhlaa vietettiin 6.10.1987 Pokassa Alman baarissa.

Elokuva näyttää kouriintuntuvasti miten valtava yhteistyöponnistus Lapin sähköistäminen oli, kuinka se turvasi syrjäkylille tasa-arvoiset elinehdot, mutta vaati myös raskaita inhimillisiä uhrauksia. Valontuojat on innostava tarina suomalaisesta sisusta ja hyvinvointivaltion rakentamisesta.

Aikataulujen salliessa, näytöksessä on paikalla myös elokuvaohjaaja Antti Haase kertomassa elokuvanteosta ja vastaamassa yleisön kysymyksiin. Elokuvan kesto on 68 minuuttia.

Vapaan pääsyn elokuvaesitykseen mahdollistaa Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n tuki elokuvan esitysten järjestämiseen.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Antti Haase, kuvaajana on toiminut hänen ohellaan Mikko Leinonen ja äänittäjänä Timo Haanpää. Elokuvan on tuottanut Jouko Aaltonen / Illume Oy.

Elokuvan traileri Youtube:ssa: goo.gl/ttrtpq
Elokuvan nettisivut: www.valontuojat.fi
Elokuvan Facebook-sivut: www.facebook.com/Valontuojat/

Muut päivän tapahtumat