Sulje

Sivukartta ja haku

Metsästys ja kalastus

Metsästys

Ylläksen alue tarjoaa pienriistan pyytäjälle mahtavat puitteet. Tunturin ympärillä levittäytyvät laajat erämaat ikimetsineen. Alueella on useita vanhojen metsien suojelualueita mitkä ovat etenkin metson mieleen. Pyydätpä koiran kanssa tai naakimalla, nämä metsät ovat varmasti sinun mieleesi.  Tunturin eteläpuolella  on parhaat mahdollisuudet päästä Teerijahtiin, isojen soiden liepeillä saatat pakkasaamuna päästä pyytämään latvateeriä! Kansallispuiston alueella metsästys on kokonaan kielletty. Mikäli metsästät koiran kanssa, varmista ettet häiritse poroja ja porotöitä. Pienriistaluvat voit ostaa kätevästi netistä, Eräluvat-palvelusta tai Yllästunturin Luontokeskus Kellokkaan matkailuinfosta.

Kalastus ja pilkkiminen

Ylläksellä on kalastajalle huippukohteita jokaisena vuoden aikana. Olipa kohteenasi sitten virtaavan veden villi harjus, mahtava nousulohi rajaväylällä,  kirkkaan tunturijärven suurtaimen tai pienen metsälammen  raudut niin Ylläs on sinun valintasi. Ylläksellä on lukemattomia järviä, lampia, jokia ja pikku puroja, jotka tarjoavat kalamiehille mahdollisuuden kokeilla taitojaan. Ylläkseltä on vain noin 30 minuutin ajomatka yhdelle Suomen parhaimmistä lohijoista, Tornion-Muoniojoelle. Vuosittain järjestettävät kalastuskilpailut hyvine palkintoineen ovat keränneet suuret osanottajamäärät eri puolilta Suomea. Kolarin Jokijalan lohensoutu on yksi suositummista.

Kalaa löytyy lähes kaikista Ylläksen vesistöistä, mutta tässä kalapaikoista tunnetuimmat:

Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä. Se laajenee Äkäslompolon kylässä lompoloksi, mikä tarkoittaa levennystä joessa. Muonionjoen mahtavaan virtaukseen Äkäsjoen vedet liittyvän Äkäsjoensuun kylän kohdalla. Lähes 50 kilometria pitkä Äkäsjoki on alueen helmi luonnonkantaisen harjuksen pyyntiin. Joen matala luonne runsaine koskineen ja nivoineen on etenkin perhokalastajan mieleen. Huomioithan, että taimen on Äkäsjoessa rauhoitettu.

Kesänkijärven maisemat eivät jätä ketään kylmäksi ja rantaan pääsee autolla. Kesänkijärveen istutetaan vuosittain pyyntikokoista kalaa, mm. kirjolohta. Järvestä saa myös taimenta, isoakin siikaa, haukea ja ahventa. Kesänkijärvellä on liikuntarajoitteisille suunnatut kalastus/venelaiturit (2kpl) sekä laavukokonaisuus. Laavu sijaitsee järven itäpäässä, jonne kulku tapahtuu joko vesitse veneellä tai rannan tuntumassa kulkevaa luontopolkua pitkin. Järvellä on myös mökki, jota Villi Pohjola vuokraa.

Tornion-Muoniojoen lohi

Tornion-Muonionjoki eli "Väylä" on monen kalastajan toiviomatkakohde. Toivelistan kärkikala on selvä: lohi. Satoja kilometrejä pitkällä joella riittää tilaa suurellekin määrälle lohenpyytäjiä. Useimpien lohestajien naama on levinnyt vehnäselleen, kun vaappuun, peltiuistimeen tai perhoon on iskenyt ankarasti tappeleva kalojen kuningas. Lohen lisäksi myös harri käy kiivaasti vieheisiin. Suurimmat väylästä nostetut lohet ovat painaneet reippaasti yli 20 kg.

Väylällä riittää helposti saavutettavia ja hyviä lohipaikkoja (Lappea, Aarea...). Lohensoudussa on niksinsä, joista pääset selville lähtemällä kalaan oppaan kanssa. Veneitä vuokraa ja opastettuja retkiä järjestävät esim. Lappean loma.

Kalastusluvat

Muistathan, että kalastajan velvollisuus on ottaa selvää kalastusalueesta ja -säännöistä. Kalastuslupia myy Luontokeskus Kellokas (Tunturintie 54, Äkäslompolo). Lisätietoa Ylläksen kalastusvesistä löytyy Metsähallituksen eraluvat.fi -palvelusta.

Opastetut kalaretket ja kalastuskurssit

Mikäli Ylläksen alueen kala-apajat eivät ole entuudestaan tuttuja tai haluat kenties lähteä kalojen kuninkaan valtakuntaan Tornion-Muonionjoelle ja oppia lohen soutamisen salat. Lappean Loma järjestää lohensoutukoulua koko lohenkalastuskauden ajan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti. Lappeasta voit myös vuokrata veneen ja soutaa lohta omin päin. Ylläksellä voit myös tutustua perhokalastukseen tai vaikka talvisen pilkkimiseen ammattitaitoisten paikallisoppaiden johdolla.