Sulje

Sivukartta ja haku

Ylläs kutsuu koiratreffeille

Ylläs kutsuu koiratreffeille syyskuussa

Koiraharrastajia hemmotellaan Ylläksellä 23.–25. syyskuuta. Koiratreffiviikonloppu huipentuu yhteislenkkien ja näyttelytreenin jälkeen sunnuntaina järjestettävään Match Show -tapahtumaan.

Ylläksen ruskasesongista voi tänä syksynä nauttia melkoisessa koirahulinassa, kun paikalliset ja matkailevat koiraharrastajat kutsutaan koko viikonlopun kestäville koiratreffeille.

– Ylläksen Koiratreffit sai alkunsa siitä, kun pohdimme, että mitä voisimme tarjota koiran omistajille, Äkäslompolon kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markus Kiili kertoo.

Kiili itse perheineen muutti Ylläkselle nimenomaan hyvien reittien perässä.

– Muistan kuinka ensin vähän jännitti lähteä reiteille, kun ei paikat olleet vielä tuttuja. Siitä heräsi ajatus järjestää ohjattuja koiranulkoilutuslenkkejä myös matkailijoille.

Yhteislenkkejä on järjestetty muutaman kerran ja nyt kyläyhdistys vastaa Ylläksen Koiratreffiviikonlopusta yhteistyössä Ylläksen Koirakerhon kanssa.

– Koirakerhon perinteinen Match Show siirrettiin keväältä syksylle tapahtuman yhteyteen ja samana viikonloppuna Ylläksellä on koirien pelastuskoirakokeita sekä koirien näyttelytreeni, johon voi osallistua kuka vain.

Lisätietoja tapahtumarikkaan viikolopun tapahtumista sekä Match Shown kilpailuluokat ja -hinnat löytyvät Ylläksen Koiratreffien Facebook-sivuilta: https://www.facebook.com/yllaksenkoiratreffit.

 

Lisätiedot:

Ylläksen Koirakerho ry:n puheenjohtaja Johanna Parhaniemi, 0400 891 220

Äkäslompolon kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Markus Kiili, 045 606 4990

 

Taustaa

Koiraystävällisyyden huomiointi tuottaa tulosta – Ylläksestä on kehittynyt koiraharrastajien paratiisi

Runsas valikoima koiraystävällisiä majoituskohteita, upeat ulkoilutusreitit maastossa, koirille sallitut hiihtoladut ja uudenkarhea koirapuisto tekevät Ylläksestä koiraharrastajan unelmakohteen. Kaiken kruunaa paikallisten yrittäjien järjestämät koiravaljakkosafarit taigametsien ja laajojen suoalueiden värittämään pohjoisen luontoon.

Ylläksellä koiravieraiden huomioimiseen on haluttu kiinnittää erityistä huomiota. Koiraystävällisiä majoituskohteita on yhä enemmän, kun mökkien omistajat ovat huomanneet, että koiramökit varataan ensimmäisenä ja niiden käyttöaste on hyvä.

Ylläksen Koirakerho ylläpitää Äkäslompolon koirapuistoa, missä koiria voi juoksuttaa vapaana. Koirapuisto on matkailijoiden ahkerassa käytössä, mutta remmilenkeillekin löytyy valikoimaa enemmän kuin viikon loman aikana ehtii kiertää.

– Pyrimme alueen eri toimijoiden kesken vaikuttamaan siihen, että Ylläs olisi viihtyisä paikka sekä koirallisille että koirattomille ihmisille, Ylläksen Koirakerhon puheenjohtaja Johanna Parhaniemi sanoo.

Talvella Ylläksellä on koiralatuja, joilla voi hiihtää koiran kanssa ja harrastaa koirahiihtoa eli antaa koiran vetää hiihtäjää valjaissa. Lisäksi kaikki sinisin kepein merkityt lumikenkäreitit ovat sallittuja koiranulkoilutukseen. Parhaat ulkoilumahdollisuudet ovat tietysti sulan maan aikana, kun kaikki Ylläksen reitit ovat koirien käytössä.

Vauhdikkaita koiravaljakkosafareita

Koirien ystäville on Ylläksellä tarjolla myös koiravaljakkosafareita. Palvelua tarjoaa neljä yritystä, joista tuorein on reilun vuoden verran toiminut Husky Ranch Lapland.

Oma iso valjakko oli ollut Juho Ylipiessan haaveissa jo pitkään ja kokemusta valjakkoyrityksistä oli kertynyt Suomesta ja ulkomailta.

– Harrastuksesta tuli ammatti. Ensin oli yksi husky ja sitten toinen ja nyt 22 koiran lauma kasvaa entisestään, kun yksi nartuista on viimeisillään tiineenä, valjakkoyrittäjä Ylipiessa hymyilee.

Yritys työllistää miehen ympärivuotisesti, sillä Ylipiessa ajaa koirineen myös pitkän matkan kilpailuja. Takana on 300–500 kilometrin ajoja ja silmissä siintää jo Finnmarkin 500 kilometrin kilpailu.

– Tarjoan matkailijoillekin pidempiä safareita, joko koko päivän ja kaksi päivää kestäviä, jotta koirat tottuvat pitkiin reissuihin ja maastoyöpymisiin.

Päiväsafarit ajetaan Euroopan suurimmalla suoalueella Teuravuomalla, missä sijaitsee myös soidensuojelualue.

– Se on komea keikka ja ehdottoman eksoottinen alppimaailman ihmisille!

Kahden päivän safareilla jatketaan Kolarin ja Kittilän kunnanrajalle erämaisiin kolkkiin, yövytään hirsisessä eräkämpässä, missä ei ole vettä eikä sähköä, mutta erinomainen sauna ja puhdas vesi kaltiossa.

– Kahden päivän safarit varataan yleensä etukäteen. Oli ilahduttavaa, että mukana oli viime talvena keskieurooppalaisten pariskuntien lisäksi yllättävän paljon suomalaisia.

Koiravaljakot on otettu hyvin vastaan myös paikallisten keskuudessa.

– Kolarin paliskunta on ollut aivan mahtava apu reittien suunnittelussa. Asenne on ollut, että ”ei sole ko otama kartan auki, kyllä sinne kaikki mahtuu”, Ylipiessa kiittelee.

Apua koirille ja koirilta ihmisille

Kesäkuussa Ylläksellä aloitti kotikäyntejä tekevä eläinlääkäripraktiikka. Hoito tapahtuu eläimen omassa kodissa tai matkalla olevan koiran majoituspaikassa.

– Lähes kaikki matkailijoiden koirien eläinlääkäritarpeet hoituvat mökkikäynnillä, jopa pienimuotoinen kirurgia, eläinlääkäri Markus Kiili vakuuttaa.

Yleisimmät matkailijoiden koirien ongelmat ovat suolistotulehdus, korvatulehdus, allerginen reaktio kasvien syönnistä tai hyönteisten pistoista sekä revähtymät.

– Samanlaisia ongelmia siis kuin ihmisilläkin, kun liikutaan lomalla normaalia enemmän.

Paikallista apua on Ylläksellä tarjolla myös koirilta ihmisille, sillä Ylläksen Koirakerho on hyvin aktiivinen pelastuskoiratoiminnassa.

– Ylläksen Koirakerholla on pelastuskoirajaosto Ylläksen Pelastuskoirat YLPE, joka järjestää viikoittain treenejä, Johanna Parhaniemi kertoo.

Kaksi espanjanvesikoiraa omistava Parhaniemi harrastaa pelastuskoiratoimintaa itsekin aktiivisesti.

– Kokeneemman koirani kanssa valmistaudumme Suomen Pelastuskoiraliiton viranomaistarkastukseen, jonka läpäistyämme Piku lähtee mukaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kautta tuleville hälytyksille.

 

Lisätiedot:

Husky Ranch Laplandin yrittäjä Juho Ylipiessa, 040 842 4469, www.huskyranchlapland.fi, @HuskyRanchLapland

Ylläksen Koirakerho ry:n puheenjohtaja Johanna Parhaniemi, 0400 891 220, https://www.facebook.com/YllaksenKoirakerho, https://www.facebook.com/yllaksenkoiratreffit, Ylläksen Pelastuskoirat YLPE https://www.facebook.com/groups/1449974148636099/

Eläinlääkäri Markus Kiili, 045 606 4990, https://www.facebook.com/elainlaakarikiili